UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-02-07 16:13

Új kadétgeneráció

„Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy ha lenti birkózásra kerül sor, könnyedén csinálnak rajtunk pontokat. Ennek mindenféleképpen változnia kell. Ez nem azt jelenti, hogy állóharcban tökéletesek vagyunk, ott is van hová fejlődni” – mondja Kliment László, a kötöttfogású kadétválogatott vezetőedzője az első minősítési verseny után.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Tatabányán rendezték meg a kadét kötöttfogásúak minősítési versenyét, amely a magyar válogatottsághoz vezető út első állomása volt: 30 szakosztály, 118 birkózója próbálta megmutatni tudása legjavát, ez pedig bő mezőnynek mondható.

Balról: Szőke Alex, Takács István és Vátzi Bálint nyomdokaiba szeretne lépni az új generáció
Balról: Szőke Alex, Takács István és Vátzi Bálint nyomdokaiba szeretne lépni az új generáció
A fogásnem kadétkorosztálya drasztikus generációváltáson esett át. Olyan kiemelkedő egyéniségek öregedtek ki, mint a világ- és Európa-bajnok Szőke Alex, az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Vátzi Bálint és a szintén világbajnoki ezüstérmes Takács István. Kliment László, a kötöttfogásúak kapitánya így látja a váltás utáni erőviszonyokat: „Nagyon kíváncsian vártam a válogatót, hiszen ez volt az első alkalom rá, hogy felmérjem a generációváltás utáni helyzetet. A sejtésem igazolódott javarészt minden súlycsoportban, azonban volt egy-két meglepetés. Például a kilencvenkét kilós Végh Artúr és a száztíz kilogrammos Marton Márk jóval a várakozások felett teljesített. Az elmúlt években ők némiképp a háttérbe szorultak, viszont most már kiemelkedtek a többiek közül, és van is bennük fantázia.” A mester szerint abban a szerencsés helyzetben van a fogásnem, hogy – habár a mezőny java része nem túl acélos – a súlycsoportok bajnokai magasan a többi versenyző felett járnak. Példának hozta a 60 kilós Tösmagi Attilát és a 65 kg-ból Horváth Gyulát, akik a négy meccsüket nagyjából összesen négy-öt perc alatt nyerték meg, technikai tusgyőzelmekkel. „Egyelőre nem tudom megmondani, milyen eredmény várható reálisan a világversenyekről. A jövő hét végén már tisztább képet kapok a nemzetközi erőviszonyokról, mivel részt veszünk a hagyományos, ukrajnai nyílt bajnokságon. Márpedig a viadal házigazdája Európa élvonalába tartozik.” A kadétválogatott vezetőedzője mindenesetre már most tudja, hogy a legtöbb fejleszteni valót a térdelő helyzetben való védekezés és támadás igényli, mivel újra életbe lépett a szabály, miszerint a megintett birkózó ellenfele választhat a védekező és a támadó pozíció között. „Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy ha lenti birkózásra kerül sor, könnyedén csinálnak rajtunk pontokat. Ennek mindenféleképpen változnia kell. Ez nem azt jelenti, hogy állóharcban tökéletesek vagyunk, ott is van hová fejlődni” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.