UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-02-08 17:09

Bevetésre várva

Nemcsak a korosztályos kézilabda-bajnokságokban, hanem az NB I/B-ben is szép számmal szerepelnek fiatalok. Megnéztük, hogy a másodosztályú ligákban a szezon feléhez érve hol tartanak a felnőttek között induló utánpótláscsapatok.

B. V. – utanpotlassport.huJavában folynak az utánpótlás kézilabda-bajnokságok, és persze felnőttligában is egyre élesedik a verseny. Felmerül a kérdés, mennyi lehetőséget kapnak, illetve hol tartanak azok az utánpótláskorú kézilabdázók, akik az élvonalban még nem kapnak elég lehetőséget, de az ifjúságiak versengéséhez már túlkorosak.

Ubornyák Dávid 55 gólt szerzett eddig az NB I/B-ben Forrás: handballveszprem.hu
Ubornyák Dávid 55 gólt szerzett eddig az NB I/B-ben Forrás: handballveszprem.hu
Néhány NB I-es úgy oldja meg az átmenetet, hogy U20-as csapatot indít az NB I/B-ben, ami kitűnő fejlődési lehetőség a fiataloknak. Egyébként a hazai másodosztályban nemenként két csoportban szerepelnek a csapatok, sok juniorkorú játékossal. A férfiak mezőnyében hét fiatalos gárda kapcsolódott a küzdelembe. A Nyugati csoportban a Telekom Veszprém U20-as együttese a legeredményesebb. A több juniorválogatott játékost felvonultató, bakonyi társaság adja a régió gólkirályát is a 20 esztendős Szakály Benedek (78 gól) személyében, de elégedett lehet eddigi produkciójával a 19 éves Ubornyák Dávid (50) és a nála egy évvel fiatalabb Uros Borzas (39) is. A balatonfürediek sem maradnak el sokkal a megyei riválistól, ugyanis a hatodik helyen állnak, azonos pontszámmal a Telekom Veszprémmel. A Füred U20-as csapata az élvonalba is ad fel játékosokat, ugyanis Máthé Dominik, Horváth László Attila és a kapus, Andó Arián is folyamatosan szerepel egyszerre két fronton. A csapatból a legtöbb gólt a 18 éves Máthé Dominik lőtte, 11 meccsen 55-ször talált be. Szintén jól halad az Éles József nevével fémjelzett Veszprémi KKFT első csapata, amely zömmel utánpótláskorú kézilabdázókat foglalkoztat az NB I/B-ben. Az együttes legeredményesebb játékosa az évad felénél a 18 esztendős Éles Benedek, 55 góllal. A NEKA juniorjai a 11., a Grundfos Tatabánya fiataljai a 12. helyen állnak nyugaton. A Csurgói KK keleten és Pick Szeged U20-as együttese keleten sereghajtó a bajnokságban. A leányok mezőnyében összesen két klub indít csapatot. A NEKA junioregyüttese parádésan szerepel, féltávkor az első helyen áll. A balatonbogláriak mindössze egy meccset vesztettek eddig, a legtöbb gólt szerző játékosuk Vámos Petra, 78-cal. A győriek U18-as együttese a hetedik helyet foglalja el, ráadásul a 17 éves Kellermann Dóra 80-szor talált be az ETO színeiben. Amennyiben az említett játékosok hasonlóan folytatják szereplésüket az NB I/B-ben, könnyen lehet, hogy hamarosan az élvonalban találják magukat. Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.