UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-02-08 13:46

Hóról a vízre

Javában zajlik Kopasz Bálint felkészülése idei szezonra. A felnőtt Eb-bronzérmes, ifjúsági világbajnok algyői kajakos a sífutásba is belekóstolt januárban, azóta pedig ismét itthon edz édesanyjával – hiszen ő a trénere. A 20 éves sportoló a felnőtt vb-n is érmet vár magától, összességében azonban már most mindent a tokiói olimpiának rendel alá.

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu Sífutás és kajak-kenu. Több közös vonása van a két sportágnak, mint azt elsőre gondolnánk. Ezért is döntött úgy Kopasz Bálint, hogy magaslati edzőtáborban vesz részt Ramsauban, ahol első alkalommal próbálta ki a már említett téli sportot a léceken nála rutinosabban álló, 23 esztendős, kétszeres felnőtt Eb-aranyérmes Lucz Dóra társaságában. Ki hitte volna: mind kézzel, mind pedig lábbal a kajakos mozgáshoz hasonlóan kell dolgozni a sífutásban is, ráadásul a kiruccanás részint kiváló kondicionális edzés volt, részint pedig megtörte az itthoni szárazföldi tréningek monotóniáját.

Kopasz Bálint Lucz Dóra társaságában az osztrák Alpokban
Kopasz Bálint Lucz Dóra társaságában az osztrák Alpokban
„Nagyon jó döntésnek bizonyult a magaslati edzőtábor, kifejezetten élveztem az ott töltött hetet. Szívesen maradtam volna még, talán jövőre megint lesz lehetőségem eljutni a hegyekbe” – mondta Bálint, aki a következő időszakot itthon tölti, a már megszokott módon édesanyja, Demeter Irén irányításával. „Nem változtattunk semmit a felkészülésen, ugyanazt a programot csinálom végig, amit tavaly meg tavalyelőtt. Az idén kizárólag a sífutás volt az újdonság a műsorban.” Kopasz Bálint következő útja Portugáliába, az augusztusi felnőtt-világbajnokság helyszínére vezet: március 3-ától Montebolóban vesz részt – több magyar társával együtt – négyhetes edzőtáborozáson. „A szövetség két helyszínt választott ki az idei táborokra, Montebelót és Dél-Afrikát. Korábban még Sevilla is képben volt, mivel az utóbbi három évben kétszer is ott készültünk, de különféle okok miatt végül a vb-rendező ország mellett döntöttek. Ott még nem jártam, de biztos vagyok benne, hogy jó körülmények között, hasznos időszakot töltünk majd el mindannyian.” Bálintnak bőven lesz ideje a gyakorlásra, mert versenyen először csak májusban, a szegedi világkupán ül hajóba. Akkor a Maty-éren, kedvenc pályáján bizonyíthat. „A világkupa előtt nem állok rajthoz egyetlen viadalon sem, azt követően pedig már teljes mértékben a vébéérem megszerzésére összpontosítok. Nem látok a jövőbe, de távlati célként egyértelműen Tokió lebeg a szemem előtt. Minden edzést és versenyt az olimpiának rendelek alá.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.