UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-02-14 18:35

Az első juniorpróba

Majdnem mindegyik súlycsoportban érvényesült a papírforma a junior birkózók szabadfogású minősítőversenyén, amelyet a kaposvári RG-sportcsarnokban rendeztek meg. Az 57 és a 61 kg-ban nagy csaták várhatók a továbbiakban. Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány a világverseny-reményekről beszélt honlapunknak. És arról, hogy miben kell leginkább fejlődniük a fiúknak.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Lezajlott az első junior szabadfogású válogatóverseny a kaposvári RG-csarnokban. Két szőnyegen 99 versenyző mérte össze a tudását a viadalon, amelynek a mezőnyét osztrák színekben szőnyegre lépett, orosz származású versenyzők színesítették. Bánkuti Zsolt, a junior szabadfogású férfiválogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy nagy meglepetések nem születtek, viszont van két súlycsoport, amelyben a leginkább kérdéses, ki indulhat a nyári világversenyeken: „Csaknem minden súlycsoportban érvényesült a papírforma, viszont a hatvanegy és ötvenhét kilogrammosok között érdekes helyzet állt elő. Előbbiben Egyed Balázs két vereség után győzte le Kiss Károlyt. A két fiú felkészülési versenyeken találkozott már idén, amelyeken Kiss bizonyult jobbnak, azonban most Egyed visszavágott. Kíváncsian várom, hogy a második válogatón melyikük végez előbb. Azt gondolom, hogy világversenyeken éremesélyes súlycsoportról van szó. Ötvenhét kilogrammban az a Budai-Kovács Marcell verte meg a mezőnyt, aki még kadétkorú, és a korosztályában Európa- és világbajnoki bronzérmet szerzett 2016-ban. Farkas Rajmundot és Rácz Richárdot utasította maga mögé, noha – szokatlan módon – két súlycsoporttal lépett feljebb. Amennyiben a második viadalon is győzni tud; különös helyzet áll fenn, mivel Marcinak nemzetközi szinten a saját korosztályára kellene koncentrálnia.”

Lukács Botond (pirosban) is éremesélyes a nyári világversenyeken
Lukács Botond (pirosban) is éremesélyes a nyári világversenyeken
A junior szabadfogású élmezőny nagyon fiatal, hiszen többnyire elsőévesek álltak a dobogó legfelső fokára. Ennek ellenére Bánkuti várakozásaiban megfogalmazódik két, akár három érem is az idei világversenyekről: „Aki nem veri meg óriási fölénnyel a magyar mezőnyt, az nem számíthat komoly sikerre nyáron. A hetvennégy kilogrammos Lukács Botond, illetve a nyolcvanhat kilós Szurovszki Patrik ennek rendre eleget tesz. Ez itt is megmutatkozott, habár az alapozás után még kicsit merev volt a mozgásuk. De ez normális. Mindenféleképpen dobogóra várom őket a nemzetközi porondon.” A szövetségi kapitány beszélt arról is, hogy a válogatottal leginkább a folyamatos, megállás nélküli dinamikán kell dolgozni: „Tudni kell, hogy technikailag semmivel sem vagyunk elmaradva Európa élmezőnyétől. Azonban évek óta problémát jelent, hogy ezt a srácok nem hiszik el magukról, és rendre megtorpannak egy-egy sikeres támadás közben. Például ha jó ütemben mennek lábra, rendszerint megállnak, ezáltal szaggatottá válik akciójuk, ennek okán pedig gyakori, hogy nem is tudják befejezni, és értékes pontokat szalajtanak el. Arról nem is beszélve, hogy felesleges energiát pazarolnak el. Ez itthon még megállja a helyét a serdülőmezőnyben, de ennyi idősen, nemzetközi szinten már nem. Fokozatosan kell ledolgozniuk ezt a hatalmas mentális hátrányt, és lépésről lépésre, versenyről versenyre be kell építeni a fejükbe és mozgáskoordinációjukba a végrehajtás helyes mozdulatsorát.” A mester kiemelte: úgy látja, mindenkinek jól sikerült az alapozás, fizikailag rendben lesz a csapat. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.