UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-02-21 09:19

Első állomás Győr felé

Kaposváron rendezték meg a serdülőbirkózók első válogatóversenyét. A korosztályra idén még inkább kell figyelni, hiszen Győrben bizonyíthat a nyári Európa-bajnokságon. Mivel a szövetség február végéig sem találta meg a megfelelő szakembereket a fogásnemek élére, a sikeres szakosztályok edzőit kérdeztük a látottakról.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A kaposvári RG sportcsarnokban rendezték meg az első serdülő fiú kötött- és szabadfogású, valamint leány-válogatóversenyt. Az első napon 191 kötöttfogású és 70 leány birkózó próbált szerencsét, másnap pedig 169 sportoló állt rajthoz. A korosztály megméretései idén különösen nagy figyelmet érdemelnek, hiszen nyáron Győrött küzdhetnek meg a fiatalok az Európa-bajnoki érmekért.

A tavalyi serdülő Eb-n egyedül Fődi Ildikó állhatott fel a dobogóra Forrás: halasmedia.hu
A tavalyi serdülő Eb-n egyedül Fődi Ildikó állhatott fel a dobogóra Forrás: halasmedia.hu
2017-ben nem kavartak sok port a magyar fiatalok a kontinensbajnokságon. A belgrádi Eb-n egyedüli magyarként Fődi Ildikó állhatott fel a dobogóra, annak a harmadik fokára, rajta kívül Szenttamási Róza és a kötöttfogású Kovács Gábor volt ötödik. Kaposváron a leányok csapat-pontversenyében a Kőbánya SC, a kötöttfogásúakéban az Esztergomi BSE, míg a szabadfogásúak között a Ferencvárosi TC bizonyult a legeredményesebbnek. Mivel a szövetség február végéig sem találta meg a megfelelő szakembereket a korosztályban a fogásnemek élére, ezért a győztes szakosztályok edzőit kérdeztük meg a látottakról. Péteri András, a Kőbánya SC vezetőedzője így foglalta össze a leányok versenyén tapasztaltakat: „Tavaly az én feladatkörömbe tartozott a serdülő leányok felkészítése, és bízom benne, hogy idén is bizalmat szavaz a szövetség. Véleményem szerint a korosztályos fiúknál jobb erőt képvisel a női szakág. Ezt bizonyítja az is, hogy az ifjú hölgyek tavaly több pontot szereztek az Európa-bajnokságon, mint a fiú fogásnemek együttvéve. Meglepetések nem születtek, kiemelkedő teljesítmények annál inkább. A negyvenhat és ötvennégy kilogrammosok között Matyi Vivien és Vizi Flóra nagyon meggyőző volt.”
Kaposvár adott otthont a serdülők első válogatóversenyének
Kaposvár adott otthont a serdülők első válogatóversenyének
A szabadfogású fiúk mezőnyében Farkas Gábor, a Ferencvárosi TC edzője több gyengeséget is észrevett: „Természetes, hogy serdülőkorban még mindenkinek komoly technikai hiányosságai vannak, azonban azt veszem észre, hogy a nemzetközi mezőnyhöz képest a szabadfogású magyarok jócskán lemaradtak ezen a téren, emellett fizikálisan sem vagyunk a legjobbak között. Ha labdába szeretnének rúgni Győrben, komoly erőfeszítéseket kell tenni ezeknek a pótlására.” Farkas azt is elárulta, hogy szerinte idén már a kötöttfogásúak jól fognak szerepelni, erősnek látja a mezőnyt. Véleménye szerint még a lányokénál is eredményesebb lesz a szakág. Biztató jeleket lát több súlycsoportban is. Elmondta, hogy a 38 kilós Rafael Dániel, a 41 kilogrammos Lévai Levente, a 48 kilós Kovács Gábor és a 85 kilogrammos Boros Henrik is jóval a magyar mezőny felett jár. Egyébként Boros mindkét fogásnemben felállt a dobogó legfelső fokára. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.