UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-02-24 21:44

Dobtak a fiatalok

A Viszkeleti testvérek öt érmet, abból négy aranyat nyertek Szombathelyen, az országos serdülő- és újonc-dobóbajnokságon, amelyen 133 versenyző mérte össze tudását. A tapasztaltakról Németh Zsolt mesteredző, a szövetség alelnöke beszél.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Szombathelyen rendezték meg az országos serdülő- és újonc- dobóbajnokságot, amelyen 133 fiatal versenyző vett részt. Németh Zsolt, a szövetség alelnöke, a Dobó SE mesteredzője így értékel: „Nagyon örülök, hogy a hideg ellenére ilyen sokan indultak. Külön kiemelendő, hogy az utóbbi évekhez képest több egyesület volt jelen. Ez azt mutatja, hogy a klubok egyre jobban foglalkoznak a dobószámokkal is.” Hetven versenyző ért el egyéni csúcsot, ami szépen mutat, viszont az alelnök kifejtette, hogy ez nem meglepő: „Tényleg biztató, hogy a fiatalok több, mint fele megdöntötte saját rekordját. Habár nem szabad elfelejteni, hogy ez lenne a normális minden versenyen ezekben a korosztályokban, hiszen ebben az életszakaszban fejlődik leggyorsabban a sportoló.”

Az újonc leány súlylökőknél tízből tíz versenyző dobott egyéni csúcsot
Az újonc leány súlylökőknél tízből tíz versenyző dobott egyéni csúcsot
Németh azt is elárulta, hogy kiélezett küzdelmekből nem volt hiány, de nagy meglepetések nem születtek. A Dobó SE testvérpárja kétségtelenül kiemelkedett a mezőnyből. Viszkeleti Vencel magabiztosan, több mint nyolc méteres különbséggel nyerte meg a serdülő fiúk diszkoszvetését, majd kiélezett csatában, de felülmúlta Molnár Dánielt kalapácsvetésben, így két aranyéremmel zárta a versenyt. Húga, Viszkeleti Villő Anna toronymagasan, közel 22 méteres differenciával győzött az újoncok kalapácsvető küzdelmében, de emellett hat és fél métert vert a másodikra diszkoszvetésben is, majd súlylökésben felállt a dobogó harmadik fokára. A szakember kifejtette, hogy mindkét fiatal nagyon keményen dolgozik, és időben sajátította el a legfőbb technikai alapokat. Ez a titkuk: „Villő nagyon előrehaladt a korosztályához képest, az edzéseken közel száz dobást hajt végre. Ilyen fiatalon lehet a legjobban fejlődni technikailag. Ha valaki tizenhét-tizennyolc évesen próbálja elsajátítani azokat az alapokat, amelyeket ilyenkor kellene, akkor már nem biztos, hogy sikerül. Vencellel ugyanez a helyzet. Ő ősszel kihagyott három hónapot, de keményen küzdött, és behozta lemaradását a felépülését követően.” Németh Zsolt nem feledkezett meg másokat is kiemelni a mezőnyből: „Zsigovics Panna, és Zimmermann Lili elsőéves serdülőként remekelt. Nagyon ügyesek voltak, Panna második lett kalapácsvetésben. Lili megnyerte a számot, amellett bronzérmet szerzett súlylökésben is. Figyelemre méltó a teljesítményük.” Az országos bajnokság összes eredménye ITT. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.