UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-02-24 15:00

Nagy a baj?!

Nagy Lajos mesteredző több, mint három évtizede dolgozik a birkózásban. Ma Ritter Árpád nőibirkózó-kapitány jobb keze. A beszélgetésünk során szóba került a női birkózás eredményessége és a szabadfogású fiúk eredménytelensége is, és nem véletlenül, hiszen a mester mind a kettőhöz ért: maga is szabadfogású versenyző volt..

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Nagy Lajos mesteredző több mint három évtizede dolgozik a birkózásban. 2007 óta foglalkozik a női és leány utánpótlás-válogatottal. Edzői pályafutása alatt 25 érmet szereztek fiatal tanítványai a világversenyeken. Szakmai munkájának köszönhető az első női utánpótlás világbajnokunk, Németh Zsanett. Mestere volt Galambos Ramónának is, aki első magyar női birkózóként ugyanabban az évben (2013-ban)  nyert világ- és Európa-bajnokságot is a korosztályában. Nagy jelenleg a felnőtt női válogatott mellett tevékenykedik, mint Ritter Árpád, szövetségi kapitány jobb keze. A beszélgetésünkben szóba került a női birkózás eredményessége és a szabadfogású fiúk eredménytelensége is. − A kadét Európa-bajnok Dénes Mercédesz és az utánpótlás-világbajnok, riói olimpikon, Németh Zsanett nemrégiben lépett a felnőtt korosztályba, így jogosan merül fel a kérdés: van-e megfelelő leányutánpótlás Magyarországon? − Természetesen igen. A nemzetközi versenyek alapján bátran fel lehet rajzolni a „sikerességi térképre”, hogy hemzsegnek a tehetségesebbnél tehetségesebb fiatal leányok. Kétezer-tizenhétben fantasztikusan eredményes évet zártak, hiszen tíz érmet hoztak haza a világversenyekről. Szél Anna és Bognár Erika például kadét Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lett. Nem kell aggódni, méltó utódok nőnek fel. − Ha megvizsgáljuk az első válogatóversenyek létszámát, akkor a sikeresség némiképp meglepő, hiszen a kadét- és a junior-korosztályban összesen 86 leány indult el… − Valóban furcsák az adatok. Az biztos, hogy a magyar lányok erőnléte kiemelkedő, és a szakemberektől megkapják a kellő technikai felkészültséget is. Emellett rengeteg külföldi táborba járnak, amelyeken nagyon széles bázissal dolgozhatunk együtt. A kérdés csak annyi: kiben van meg a kellő motiváltság a későbbi lemondásra is? Mint minden sportágban, nálunk is ez a legnagyobb dilemma. Amennyiben kitartanak a most eredményes fiatal hölgyek, akkor kétség sem fér hozzá, hogy fergeteges felnőtt generáció alakulhat ki.

Így örült Nagy Lajos, amikor 2013-ban Galambos Ramóna a világbajnokságot is megnyerte
Így örült Nagy Lajos, amikor 2013-ban Galambos Ramóna a világbajnokságot is megnyerte
− Hogy lehet az, hogy a férfi szabadfogás közel sem jár sikerességben a nőihez képest? − Azt veszem észre, hogy a lányok gyakran nagyobb elánnal mennek fel a szőnyegre, mint a fiúk. Akarnak akarni. De nyilvánvaló, hogy nem ez a legfontosabb különbség. Rengeteg objektív oka van. A fiúknak mindig több mérkőzésen kell bizonyítani, és mondjuk ki: több a nehezebb ellenfelük is. − De ha az egyik magyar szabadfogású oldal megfelelően, és sikeren működik, akkor a másik miért nem? − Tíz emberrel nem lehet ugyanolyan edzést csinálni, mint negyvennel… Alapvetően a szabadfogású fiúk számával nem lenne probléma, ha egy helyen készülhetnének, viszont ez sajnos nincsen meg. Meg kellene fogni a kezüket, és odavinni őket, ahol megfelelő mennyiségű edzőpartner van. − Mi az oka annak, hogy nincs jelen ugyanez a probléma a hazai kötöttfogásban? − Amikor megalakult a Mr. Tus-sportiskola, a kötöttfogásúakra épült. Szállingózott be egy-két szabadfogású fiú, de vagy a lányok mellé kerültek edzőpartnernek a csekély létszámuk miatt, vagy átmentek a kötöttbe. Ha úgy indult volna, hogy harminc-harminc fiatal dolgozik mindkét fogásnemben, akkor már nem így nézne ki a mérleg. Ebben biztos vagyok. (A szerkesztő megjegyzése: a Mr. Tus a Héraklész-program támogatásával indult el 2001-ben. Dupla létszám kollégiumi elhelyezésére és a másik fogásnemben alkalmazott szakemberek bérére nem volt keret. Amúgy igaza van Nagy Lajosnak: jó lett volna... – Sz. I.) − Mit gondol, hogyan lehetne ezt helyrehozni? − Vissza kell menni egészen a gyökerekhez. Egyesítésre van szükség az egész magyar szabadfogást tekintve, és muszáj saját rendszert kialakítani. Minél több nemzetközi edzőtáborral. Nem a fiatalok kvalitásaival van a probléma, hanem a lehetőségeikkel, csupán erről van szó. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.