UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2018-03-01 09:07

Méltó régi, nagy híréhez

Nemrég választották meg Felegyi Gábort az asztalitenisz-szövetség főtitkárának, aki gyökeres változásokat hozna a magyar pingpongéletbe. A sportágon kívülről érkezett szakember egyelőre az állapotfelmérésnél tart, de a jövő már körvonalazódik a fejében.

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu Felegyi Gábor, az asztalitenisz-szövetség új főtitkára záros határidőn belül változásokat hozna a nagy hagyományaihoz képest pangó magyar pingpongéletbe, annak ellenére, hogy korábban sosem űzte a sportágat versenyszerűen.

Felegyi Gábor mihamarabb visszahelyezné Magyarországot a sportág térképére Forrás: MOATSZ
Felegyi Gábor mihamarabb visszahelyezné Magyarországot a sportág térképére Forrás: MOATSZ
„Nekem elsősorban a marketinggel kell foglalkoznom, persze, nem csak az az érdekes. Szakmai kérdésekben még támaszokra szorulok, de már válogatom azokat az embereket, akik ebben a segítségemre lehetnek. Biztos vagyok benne, hogy néhány hét múlva már előbb tartok.” A szövetségben uralkodó feszült helyzetnek jót tehet a „külsős” érkezése, mert a nagy múltú sportágnak mielőbbi újítások kellenének, hogy ismét feljebb tudjon emelkedni az olimpiai sportok ranglétráján. A hét végén például úgy rendeznek országos bajnokságot az Ormai Csarnokban, hogy várhatóan több lesz a versenyző, mint a néző. „Ez nagyon lényeges kérdés, de úgy érzem, hogy idén még a Marczibányi téren van az obé helye. Valóban nem túl nagy a terem, de szakmai szempontokból tökéletes választás. A padló, az asztalok, a világítás mind kulcsfontosságú, a nézőszám idén még nem az. Persze, ez lesz a jövő egyik nagy kihívása, a következő években már jó lenne kinőni a csarnokot.” A jövő nagy kihívásait hosszasan lehetne sorolni, mégis az egyik legfontosabb ezek közül az utánpótlás kérdése, melyről szintén kértük az új főtitkár véleményét. „Az érkezésem óta sokat beszélgettem a vezetőség tagjaival, közben rengetegszer hallottam azt az elcsépelt, de igaz közhelyet, hogy pingpongozni mindenki tud. Megkockáztatom, hogy még a focinál is egyszerűbb a játék, ezáltal a sportág óriási potenciállal bír. A fő feladat a gyerekek elkötelezése az asztalitenisz mellett, hogy egy részükből profi váljon, a többiekből pedig rendszeresen mérkőzésekre járó felnőtt. Az állapotfelmérés jelenleg is folyamatban van, ezért még nem látom, hogyan lesz szélesebb ez a bázis, de biztos, hogy az általános iskolákat, sőt, már az óvodákat is be kell vonnunk a programba, és a jobbak onnan kerülhetnek később a klubokba, hogy magasabb szintre léphessenek.” A felnőttmezőny jelenlegi helyzetét tekintve nem éppen rózsás a helyzet, a tehetségesebb fiúk jellemzően igyekeznek mihamarabb külföldre kerülni, míg a leányok között alig akad európai szintű játékos. „Egyáltalán nem baj, ha a tehetségeink külföldre igazolnak. Ha Németországban jobban fejlődnek, abból a válogatott csak profitál. Majoros Bence, Szudi Ádám vagy Ecseki Nándi nagyon jó helyen van, sajnos, egyelőre ott adottak a feltételek, ráadásul sokkal komolyabb ellenfelekkel találkozhatnak. A fiatalítás a válogatottban lányoknál sem kérdés, hiszen már kopogtatnak Póta Georgina mögött a tehetségek, akik a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedőt produkálhatnak.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.