UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-03-02 09:10

Szintlépés után

Két évvel meghosszabbította a szerződését, és a következő szezontól már a Fehérvár AV19 EBEL-csapatát erősíti Szita Donát. A 20 éves jégkorongozó elmondta, nehéz szezonon van túl, ugyanakkor bízik a sikeres folytatásban. Honlapunknak beszélt a klub és a város szeretetéről, a külföldi karrier lehetőségéről és saját terveiről is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huÉvek óta meghatározó tagja az utánpótlás jégkorong-válogatottaknak a Fehérvár támadója, Szita Donát. A 2017/18-as évadban a Volán EBEL- és Erste-ligás csapatában is lehetőséget kapott, nem csoda, hogy Székesfehérváron továbbra is számítanak rá.

Szita Donátra jövőre már az EBEL-ben számítanak Fehérváron Fotó: Soós Attila
Szita Donátra jövőre már az EBEL-ben számítanak Fehérváron Fotó: Soós Attila
– Nemrég hosszabbított szerződést Fehérváron. Mennyire volt egyértelmű, hogy a következő szezontól is a nevelőegyesületében játszik? Jól átgondolt döntés született, két évre írtam alá. A legfontosabb az volt, hogy szeptembertől már az EBEL-ligában játsszak. A teljes értékű kerettagság természetesen nem jelenti azt, hogy elkényelmesedem, továbbra is meg kell harcolnom a helyemért. – Hogyan értékeli a mostani évadot? Mennyire elégedett a teljesítményével? Összességében nem sikerült túl pozitívan. Pedig jól indult, ősszel elég sok lehetőséget kaptam az EBEL-ben, utána viszont decemberben rosszul sikerült a korosztályos világbajnokság. Azt követően már kevesebb lehetőséget kaptam a nagycsapatban, és az Erste Ligás szereplésem sem volt a legjobb. De természetesen bizakodom a jobb folytatásban, és keményen dolgozom érte. – Azért egy nagyon fontos gólt így is szerzett a hazai pontvadászatban. A Vienna Capitals ellen idegenben az ön találatával biztosították a playoffot. Az igazi élet-halál mérkőzés volt, nem mondanám, hogy életünk mérkőzését játszottuk, de nagyon fontos volt a győzelem, hiszen annak köszönhetően jutottunk a rájátszásba. – Kezdetektől a Volánban játszik. Mit jelent, hogy immár a nagycsapatban bizonyíthat? Valóban itt tanultam meg mindent a jégkorongról, ezen az együttesen nőttem fel, szóval, tényleg az álmom vált valóra azzal, hogy ehhez a csapathoz tartozhatok. Nagyon szeretek itt élni, minden ideköt, ez is plusz érv volt amellett, hogy maradjak Székesfehérváron. Arról nem beszélve, hogy továbbra is a Volán a legerősebb csapat Magyarországon. – A következő éveket még nyilván Fehérváron tölti. Mennyire vonzó utána esetleg a külföldi karrier? Nyilvánvalóan idővel az lenne a cél, szeretnék külföldön, európai topbajnokságban játszani. Ugyanakkor nem könnyű bekerülni a nemzetközi játékospiacra a tengerentúli hokisok és a légióskorlátozások miatt. Mindenesetre, ha meglesz rá a lehetőségem, nem fogok rá nemet mondani. – Mik lehetnek a célok a következő években? Mindenképpen pozitív, hogy a jövő szezontól az európai szinten is erős, osztrák ligában játszom. Minél többet szeretnék fejlődni, és tapasztalatokat szerezni. Ezen kívül jó lenne, ha a nagyválogatott közelébe tudnék kerülni. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.