UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-03-04 09:26

A Weah-örökség

Debütált a Paris Saint-Germain felnőttcsapatában a 18 esztendős Timothy Weah. Az ifjú támadó szombaton este tizenhárom percet kapott a Troyes elleni bajnokin, ezzel továbbírta a Weah-történelmet a fővárosi klubban. Hosszú út áll még előtte, és áldozatos munkára lesz szüksége, hogy megközelítse a 20. század legjobb afrikai labdarúgójának megválasztott édesapja sikereit.

Leiner Soma - utanpotlassport.huÁldás vagy átok sikeres sportoló gyermekének lenni − örök kérdés, amire talán nincs jó válasz. Sokakra teherként, míg másokra motiválólag hatnak az elődök sikerei, tudnánk mindkét helyzetre példát hozni.

Apja fia Forrás: Jewanda Magazine
Apja fia Forrás: Jewanda Magazine
A futballban mindig népszerű volt, hogy a fiúk továbbírják apjuk történetét,  napjainkban is több remek labdarúgó gyermeke kergeti a labdát. Így a honlapunkon korábban bemutatott Justin Kluivert vagy jelenlegi írásunk főhőse, Timothy Weah. Míg előbbit lassan mindenki ismeri a futballberkekben, a Weah-név kapcsán szinte bizonyosan mindenki George-ra, az egykori kiváló csatárra asszociál. Nem véletlenül, hiszen Libéria jelenlegi elnöke a 411 profi klubmérkőzésén elért 193 góllal beírta magát a történelemkönyvekbe, ráadásul 1996-ban az évszázad legjobb afrikai futballistájának is megválasztották. Tehernek teher, annyi biztos. George Weah Jr., a legidősebb fiúgyermek sosem tudott kilépni apja árnyékából. A tehetségesnek tartott középpályás az AC Milan akadémiájára került, ám elbocsátották, és 31 éves koráig Bulgáriától a PSG második együtteséig nyolc klubot járt meg. Számottevő sikerek nélkül. A negatív példa így a legifjabb Weah-fiú szeme előtt lebeghetett. Timothy az Egyesült Államokban született, és édesanyja segítségével ismerkedett meg a futball alapjaival, mielőtt tizenhárom évesen a New York Red Bulls akadémiájára került. Egy évvel később azonban Franciaországba tette át székhelyét, miután esélyt kapott a bizonyításra apja sikereinek egykori színhelyén, Párizsban. A debütáló meccsén három góllal segítette győzelemhez a PSG együttesét az UEFA Ifjúsági Ligában, 8−1-re ütötték ki a bolgár Ludogorec Razgradot. Jó teljesítménye az amerikai edzők figyelmét sem kerülte el, Weah hamar helyet kapott az Egyesült Államok utánpótlás-válogatottaiban. A tavalyi U17-es világbajnokságon a csapat egyik húzóembereként három góllal segítette a jenkiket a nyolc közé.
Kicsivel pontosabb befejezés hiányzott az első gólhoz Forrás: Sports Illustrated
Kicsivel pontosabb befejezés hiányzott az első gólhoz Forrás: Sports Illustrated
Az első komolyabb lépcsőfok a profiszerződésének aláírása volt 2017 nyarán. A futballvilág talán erre a hírre kapta fel először a fejét Timothy kapcsán, de az akkor még csupán 17 éves csatárnak várnia kellett az igazán nagy bevetésre. Az évadot a második csapattal kezdte meg a francia negyedosztályban, amellett az U19-es együttes meghatározó tagja volt az UEFA Ifjúsági Ligában, egészen a Barcelona elleni, nyolcaddöntős búcsúig. Talán ő sem gondolta, hogy már ebben a szezonban bemutatkozhat a PSG első csapatában. A körülmények azonban szerencsésen alakultak, hiszen Kylian Mbappé és Neymar sem tudta vállalni a Troyes elleni bajnokit, emellett a hétközi Bajnokok Ligája találkozó előtt több kulcsjátékosnak is pihenőt adott Unai Emery vezetőedző. Így alakult, hogy a 78. percben Timothy Weah ugyan név nélküli mezben, de pályára léphetett először az élvonalban, alig pár nappal 18. születésnapját követően. Kis híján gólt is szerzett, de ziccerét a kapusba lőtte, a PSG azonban így is magabiztos sikert aratott idegenben. Hogy mikor kaphat újabb esélyt a felnőttek közt a bizonyításra, nehéz megjósolni. Azonban bizonyos, hogy Timothy szombaton este megtette az első komolyabb lépést afelé, hogy méltó módon írja tovább a Weah-család történelmét. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.