UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-03-06 18:04

Majdnem tökéletes nyitány

Háromból két magyar csapat győzelemmel kezdett az osztrák U20-as bajnokság (EBYSL) rájátszásnak 1. fordulójában. Az alapszakaszgyőztes Fehérvár hazai pályán gyűrte le a cseh Znojmót, míg a MAC és a Vasas Ausztriában vendégszerepelt. Előbbi kikapott a Villachtól, utóbbi bravúrgyőzelmet ért el a Red Bull Salzburg ellen.

B. V. – utanpotlassport.huAz osztrák U18-as bajnokságban már lejátszották a rájátszás negyeddöntőt, a napokban pedig elkezdték a végjátékot az U20-asok is az EBYSL-ben. A fiatalabbakhoz hasonlóan három magyar csapat jutott a legjobb nyolc közé. A Fehérvár alapszakaszgyőztesként a cseh Znojmóval, a MAC az osztrák Villachhal, a Vasas pedig a szintén osztrák Red Bull Salzburggal vív két nyert mérkőzésig tartó párharcot az elődöntőért.

A Fehérvár jó formája kitart: első kiemeltként győzelemmel kezdett a Znojmo ellen
A Fehérvár jó formája kitart: első kiemeltként győzelemmel kezdett a Znojmo ellen
A Fehérvár a Master Round, vagyis a felsőház győzteseként természetesen hazai pályán kezdte a negyeddöntőt. A Volán egyébként kisebb meglepetésre az alsóházból érkező ellenfelek helyett a felsőházi Znojmót választotta riválisának. A székesfehérváriak egyébként már az első harmadban igazolták, nem döntöttek rosszul, hiszen a hetedik percben Péter Andor szerezte meg a vezetést, amit nem sokkal később Erdei Zoltán duplázott meg (2–0). A második etap kevésbé sikerült, ugyanis a csehek egy perc alatt két gólt ütöttek, s visszajöttek a mérkőzésbe (2–2). Az utolsó harmad ismét szebben alakult, az 50. percben Vértes Nátán szerezte meg újra a vezetést a Volánnak, ami az utolsó percekig kitartott, sőt Erdély Botond tíz másodperccel a vége előtt visszaállította a kétgólos különbséget, s ezzel megszerezte az előnyt a párharcban. Szintén már januárban, az alapszakasz után a rájátszásba jutott a MAC Budapest gárdája, amely viszont a felsőházi középszakaszban nem mutatott jó formát, s csupán a negyedik helyen zárt. Így várta a Villacher SV elleni negyeddöntős párharcot, amelynek első mérkőzését idegenben játszotta. Az első harmadban nem játszott gólveszélyesen a fővárosi együttes, mindössze háromszor lőttek kapura, ezért nem csoda, hogy húsz perc után az osztrákok vezettek 1–0-ra. Ráadásul mindjárt a második felvonás elején a duplájára nőtt az előny. Ekkor ébredtek a magyarok, Korchma Bence szépített, majd néhány perccel később Vajda Tamás is betalált, így a záróharmad előtt egálban vonultak pihenőre a felek (2–2). A vezető gólt újra a Villach szerezte meg, viszont nem örülhetett sokáig, mert fél perccel később Ritter Zalán válaszolt, s újra döntetlen volt az állás. Az osztrákok negyedik csapására viszont már a MAC-osoknak sem volt válaszuk, így 4–3-mal az ellenfél vitte el az első találkozót. Persze, nincsen veszve semmi, elvégre itthon játsszák a következő, adott a lehetőség az egyenlítésre.
A Vasas U20-as csapata bravúrgyőzelmet aratott Salzburgban a rájátszás negyeddöntőjében Forrás: Vasas
A Vasas U20-as csapata bravúrgyőzelmet aratott Salzburgban a rájátszás negyeddöntőjében Forrás: Vasas
A harmadik magyar együttes, az alsóházból a playoffba jutó Vasas Salzburga utazott. A piros-kékek kitűnő formát mutattak a középszakaszban, veretlenek maradtak februárban. Úgy látszott sikerült átmenteni a formát a rájátszásra is, elvégre az első harmadot kapott gól nélkül hozta le Ladányi Balázs csapata, ráadásul a hajrában Czakó Barna révén a vezetést is megszerezte (0–1). A második felvonás elején ugyan kiegyenlített a Salzburg, de nem maradhatott nyugodt túl sokáig. Ismét feljebb kapcsolt a Vasas: Rózsa István és Márkus Balázs góljával már kétgólos előny birtokában vonulhatott pihenőre (1–3). Az utolsó harmadban is csak közelebb jöttek az osztrákok, ahogyan a mérkőzésen mindig, ezúttal is volt válaszuk a vendégeknek. Czakó újabb találata pedig már tényleg azt jelentette, hogy előnnyel térhet haza a Vasas (2–4). Ki kell emelni a kiváló kapusteljesítményt, hiába lőttek több mint kétszer annyiszor kapura az osztrákok, Garbacz Máté kiválóan tartotta a frontot, s végül 95 százalékos védési mutatóval zárta az összecsapást. A visszavágókat csütörtökön rendezik, a Fehérvár Csehországban játszik, a MAC és a Vasas pedig hazai környezetben lép jégre.

EBYSL-RÁJÁTSZÁS, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS Fehérvár AV19–HC Orli Znojmo (cseh) 4–2 (2–0, 0–2, 2–0) Gólszerzők: Péter (7.), Erdei (16.), Vértes (50.), Erdély (60.), illetve Roubal (25.), Zmeskal (26.) Red Bull Salzburg (osztrák)–Vasas 2–4 (0–1, 1–2, 1–1) Gólszerzők: Zitz (34.), Pilloni (47.), illetve Czakó 2 (20., 51.), Rózsa (37.), Márkus (40.) Villacher SV (osztrák)–MAC Budapest 4–3 (1–0, 1–2, 2–1) Gólszerzők: Wolhlfahrt 2 (47., 56.), Steurer (8.), Wunstchek (22.), illetve Korchma (30.), Vajda (37.), Ritter (48.) Mladi Jesenice (szlovén)–Okanagan HC (osztrák) 5–3 (2–0, 2–1, 1–2)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.