UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-03-06 16:29

Miénk a grund

Túl vagyunk a fiú- és leánycsapat grundbirkózó-diákolimpián, amelynek a miskolci Városi Szabadidő Központ adott otthont. A hangulatos, izgalmas viadal, amelyen több mint 350 fiatal mérte össze a tudását, egybeesett a küzdőjáték 40. születésnapjával.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A grundbirkózó-diákolimpia miskolci országos döntőjén a hazai pálya előnyeit kellőképpen kihasználta a Gyarmati Dezső Általános Iskola, mivel a négy megszerezhető aranyéremből három az ő fiataljai nyakába került, a II. korcsoportos pedig fiai ezüstérmesek lettek. Az egyetlen legyőzője a Budapest XX. Kerületi Gyulai István Általános Iskola, az ESMTK birkózóinak bázistanintézete volt volt. De egészen pontosan mi is az a grundbirkózás, és hogyan került éppen 40 esztendeje a köztudatba?

A sportági világszövetség magazinja (FILA News) a 2009. évi 3. számában önálló mellékletben mutatta be a „magyar gyermekbirkózást”. A kép a Marcaliban rendezett Grundbirkózó Gálán készült FOTÓ: MARTIN GÁBOR
A sportági világszövetség magazinja (FILA News) a 2009. évi 3. számában önálló mellékletben mutatta be a „magyar gyermekbirkózást”. A kép a Marcaliban rendezett Grundbirkózó Gálán készült FOTÓ: MARTIN GÁBOR
1978-ban meghirdették az országban az Edzett ifjúságért-tömegsportmozgalmat. Úgynevezett keretprogram volt, azzal a céllal, hogy minél több sportág és -szervezet kínáljon érdekes és változatos programokat a fiataloknak, egyszersmind bő választékot és alkalmat a mozgásra. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott a Népsport (a Nemzeti Sport elődje) a grundbirkózással. Az új küzdőjáték ötlete, elnevezése és – máig érvényes – szabályrendszere a lap akkori birkózószakírójától, Szekeres Istvántól származik. A szabályok igazán nem bonyolultak: a küzdelem 3-5 méter átmérőjű, bárhol felrajzolható körben zajlik, a mérkőzések 2 percig tartanak. Az akcióknak három típusa van: az ellenfél kitolása, vagy kibillentése a körből, ami 1 pont ér. A küzdőpartner felemelése; ez a 2 pontos akció. Amennyiben a riválist levegőben tartja legalább három másodpercig a versenyző, akkor az automatikusan a párharc végét jelenti, az a „tus”. A sportág nem igényel szőnyeget, mezt, birkózócipőt. A sérülések megelőzését szigorú szabályok garantálják: tilos lábat fogni, gáncsolni, illetve a felemelt ellenfelet eldobni. Korábban is léteztek hasonló, gyerekeknek kitalált versenyformák, de azokban a küzdelem szőnyegen, egyszerűsített birkózószabályokkal folyt. A grundbirkózás, ünnepélyes külsőségek között, egyidejűleg mutatkozott be 1978 áprilisában Szombathelyen, illetve Pécsett, iskolák közötti csapatverseny formájában, majd országos bemutató roadshow következett. A legfőbb üzenete az volt, hogy az iskolai testnevelésbe küzdőjáték is kerüljön (a grund azóta már ajánlott gyakorlatként helyet kapott a tantervben, és érettségi gyakorlatként is választható). Az új virtusjáték egyszersmind forradalmat jelentett a tehetségkutatásban: a szakembereknek nem kellett birkózóterembe hívni gyerekeket, hanem akár az iskola folyosóján felrajzolt küzdőkörben is felmérhették a képességeiket. A grundbirkózás révén azóta már nemzedékek klasszis birkózóinak egész sora került közel a sportághoz. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.