UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-03-08 21:24

Esély a bizonyításra

Tokiót még csak homályosan látja, de a barcelonai Eb már Märcz Tamás fejében motoszkál. A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya több fiatalt is meghívott a soron következő, a hollandok elleni világliga-mérkőzésre készülő keretbe.

Bognár Domokos ‒ utanpotlassport.hu Kijelölte a férfi vízilabda-válogatott hollandok ellen készülő keretét Märcz Tamás szövetségi kapitány. A 14 játékos között több fiatalt is találunk, közülük a Miskolci VLC felnőttcsapatának két tagja, Vadovics Viktor és Nagy Ádám még utánpótláskorú. Róluk kérdeztük a kapitányt: „Sok OB I-es meccset láttam a szezonban, és legalább ugyanannyit elemeztem videón, edzőkkel beszéltem, rengeteg szakembernek kértem ki a véleményét, így bizton állíthatom, reális képet kaptam a hazai játékosokról. Nem véletlen, hogy Vadovics Viktor és a sérülése után visszatérő Nagy Ádám is a keret tagja. Mindketten meggyőző teljesítményt nyújtottak a klubjukban, és rászolgáltak a bizalomra.”

Vadovics Viktor nem először kap helyet a felnőttválogatottban
Vadovics Viktor nem először kap helyet a felnőttválogatottban
Kiemelte, hogy a fiatalok folyamatosan, kiegyensúlyozottan jó formát mutatnak, ideje hát, hogy a válogatottban is szerepet kapjanak: „Igaz, hogy a tizennégy játékosból egy kiesik a meccskeretből, de a fiataloknak mindenképpen jut szerep már a hollandok ellen is. Nem rövid távon gondolkodom, szeretnék kipróbálni minél több tehetséget, amiben segítségemre lehet, hogy a jövőben tizenháromról tizenötre növelhetik a mérkőzésekre nevezhető játékosok számát.” Hogy mit jelent a hosszú távon gondolkodás? A nyári Európa-bajnokságról sem szabad elfeledkezni, de természetesen a kapitány már Tokióig tekint előre: „A vízilabda ‒ több csapatsporthoz hasonlóan ‒ változásokon megy keresztül. Egyre fontosabbak a játékosok fizikai és a mentális tulajdonságai, afféle szuperjátékosokat keresnek a legjobb csapatok. Ha valaki beleillik ebbe az elképzelésbe, akkor természetesen már Barcelonában, illetve Tokióban is megmutathatja, mit tud a válogatottban.” Természetesen az említett két fiatallal nem ér véget az ígéretes fiatalok hosszú sora, akiket igyekszik minél közelebbről figyelemmel kísérni Märcz Tamás: „Nemrég elkezdtem a korosztályos válogatottak keretösszetartásait is látogatni, és örömmel látom, hogy nem vagyunk híján reménységeknek. Legutóbb például a Székely Bulcsú vezette kétezerkettes korosztály edzésén voltam, és láttam a srácokon: motivációt jelent nekik, hogy a felnőttkapitány is jelen van. Reményeim szerint a jövőben is folytatom ezeket a túrákat, és az edzők mellett a játékosokkal is tudok beszélni a jövőjükről néhány szót, hátha ez erőt ad nekik.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.