UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-03-09 17:57

Útelágazáshoz érkeztünk

„Két lehetséges irányba mozdulhat el az MLSZ utánpótlás-ügyben. Vagy segíti a fiatalok külföldre szerződését, vagy itthon ad nekik lehetőséget” ‒mondta dr. Muszbek Mihály a Sport TV Mai Helyzet című műsorában. A sportközgazdász a fiatalszabály megszüntetésével kapcsolatban adott nyilatkozatában kiemelte, hatalmas hiba lenne az előírás eltörlése.

Bognár Domokos ‒ utanpotlassport.hu Dr. Muszbek Mihály sportközgazdász, aki korábban ligaelnök is volt, élesen ellenzi a fiatalszabály eltörlését, amellyel kapcsolatban komoly kételyek merültek fel az utóbbi időben. A szövetség részéről Bánki Erik elnökségi tag a fiatalszabály megszüntetését lebegtette meg hét közben, míg Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint át kell alakítani az utánpótlás finanszírozását.

Muszbek Mihály nem ért egyet a fiatalszabály eltörlésével forrás: m4sport.hu
Muszbek Mihály nem ért egyet a fiatalszabály eltörlésével forrás: m4sport.hu
Muszbek szerint a probléma egyértelműen jelzi, hogy valami nem működik a magyar utánpótlás-nevelésben. Míg a szomszéd horvátok 20-22 éves játékosait 5 éves átlagban 10 millió euróért adják el külföldre, addig ez a szám a magyarok esetében 600-700 ezer euró. Hiába kezdődött el a kétezres évek elejétől az akadémiai szintű képzés, a húsz magyar akkreditált intézmény közül egyik sem tud tartósan minőségi játékosokat eladni Európa többi országába. Éppen ezért fontos a fiatalszabály, mert ha nincs hova eladni őket, akkor itthon kéne lehetőséget kapniuk ‒ véli Muszbek. Igaz, hogy a magyar bajnokság sportgazdasági súlya elenyésző, de hol fognak játszani a fiatalok, ha nem tudnak elkerülni nyugati klubba? Jöhetnének az ugyan kevés vonzerővel rendelkező, de játéklehetőséget biztosító hazai bajnokságba. A hazai piac mindenképpen kell ezeknek a futballistáknak. A labdarúgásba áramló pénzek több mint fele közpénz, de nem azzal van a baj, hogy a közpénz jelen van, hanem az, ha felborítja az egyensúlyt, ahogy például Felcsúton történik. Muszbek szerint ettől függetlenül a klubok bevétele nem csökkenne a szabályzás megszűnésével. Mindez azt is jelentené, hogy a válogatott sem tud honnan meríteni, márpedig a magyar futballnak ez lenne az egyetlen kitörési pontja, mert klubszinten sokkal jobban le vagyunk maradva az elittől. A szövetség tehát komoly választás előtt áll, a tét az utánpótlás jövője. Ha ezt fontosnak tartják, akkor vagy a külföldre szerződést segítik, vagy itthon adnak lehetőséget a fiataloknak. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon