UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2018-03-10 12:51

Nem áll meg az ütő

Vecsey Fannival hosszú távra tervezhet a hazai röplabdasport. A 14 éves ígéret már alapembernek számít az U17-es válogatottban, valamint a Gödöllői RC felnőtt elsőosztályú csapatával készül. A csúcsra még hosszú és rögös út vezet, de a háta mögött hagyott évekről már van mit mesélnie.

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu „Egészen pontosan öt éve történt, hogy osztálytársam elhívott az általános iskolában tartott edzésre. Rögtön beleszerettem a sportba, élveztem, hogy mindig a barátnőimmel játszhatok. Gödöllőiként pedig nem is lehetett kérdés, hogy itt maradok a városi egyesületben. A fizikai adottságaim alapján a szélső ütőpozíciót nekem találták ki. Magas vagyok, szeretek ugrani és lecsapni, úgyhogy gyorsan eldőlt, ez lesz az én posztom.” A rövid bemutatkozás a 14 éves Vecsey Fannitól származik, aki az U17-es válogatott egyik alapembere, és a Gödöllői RC élvonalbeli felnőttcsapat keretének a tagja.

Edzője szerint Vecsey Fanni hamarosan a klubjában és a válogatottban is meghatározó játékos lehet a felnőttek között Forrás: Magyar Röplabda Szövetség
Edzője szerint Vecsey Fanni hamarosan a klubjában és a válogatottban is meghatározó játékos lehet a felnőttek között Forrás: Magyar Röplabda Szövetség
Fanniról hamar kiderült, hogy nem csak a fizikuma kiváló, hanem affinitása is van a sportághoz. Noha még az ifik között is fiatalnak számít, már a felnőttcsapattal készül, ami természetesen óriási motivációt jelent. „Eleinte nem volt könnyű hozzászoknom a környezethez, de nagyon aranyosak velem a lányok, szeretek itt játszani. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a keret nagy része hozzám hasonlóan utánpótláskorú, így könnyen megtaláljuk a közös hangot.” Közben előkerül a téma: milyen szintig juthat el, ha továbbra is így fejlődik. De egyelőre óvatosan fogalmaz: „Azért nem szeretek erről beszélni, mert úgy gondolom, nagyon korai lenne hosszú távra előretekintenem. Egyelőre annyit tudok, hogy jó helyen vagyok, itt szeretném befejezni a gimnáziumot is, aztán később eldöntöm, hogy mi az, ami igazán fontos.” Fanni egyébként az U17-es válogatottban már húzóember, oroszlánrészt vállalt a lányok Eb-selejtezőjén is, amelyen sikerült kiharcolni a részvételt az áprilisi bulgáriai kontinensviadalra. „Konkrét célokat nem tűztem ki az Eb-re, mert azzal csak nyomást helyeznék magamra és a lányokra is. Örülünk, hogy eljutottunk a nagy erőpróbára, igyekszünk minden meccsen a maximumot nyújtani, aztán meglátjuk, mire lesz elég. Nemsokára kéthetes összetartással kezdjük meg a felkészülést, áprilisra pedig, remélem, csúcsformában leszünk.” Közben persze az iskolában is helyt kell állnia, ami egyelőre nem jelent különösebb nehézséget neki: „Persze, nem felejtem el a sulit sem. Szerencsére, általában este edzünk, amellett pedig marad időm a tanulásra is, de a szüleim sem engednék, hogy elkényelmesedjem.” Fanni edzője a felnőttegyüttesben Grózer György, aki bő két hónapja látta őt először játszani, akkor még a juniorok között. De azt mondja, nem is volt kérdés, hogy helye van a nagyok keretében: „Egyből feltűnt, milyen remek képességei vannak, s amint lehetett, felhoztuk őt a felnőttek közé. Nálunk alapvető, hogy fiatalokkal próbálunk meg helytállni az első osztályban, ezért még inkább igaz: Fanni jó helyen van nálunk. Igyekszem neki minél több lehetőséget adni a meccseken. Persze van még hova fejlődnie.” Grózer szerint, ha Fanninak sikerül továbbra is ezen az úton haladnia, akkor néhány éven belül a felnőttválogatott meghatározó játékosa lehet. „Nagyon gyors a keze, a lába, de néha kicsit túlpörög, és képes túlvállalni magát. Ebben kell előrelépnie, de edzésről edzésre látszik, hogy fejlődik, és ami még fontosabb: akar is fejlődni. Csak rajta múlik, hogy meddig jut el, de azt hiszem, hogy a maximalizmusa egészen messzire repítheti.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.