UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-03-11 10:13

Menekülés a kardba

Elsősorban a vak szerencsének köszönheti Kaiser Balázs, hogy végül a vívásban találta meg szeretett sportját, azóta azonban egyre eltökéltebb, eredményesebb. Nagy dolgokat tervez a 17 éves kardozó, aki múlt héten Szocsiban a kadet Európa-bajnokságon egyéniben bronz-, csapatban pedig aranyérmet nyert.

Göbölyös Gábor – utanpotlassport.hu „Kilencéves koromig fociztam, de elegem lett, hogy mindig csak a B csapatba kerülök be, ráadásul ahová jártam, főleg a szülőkön múlt, hogy a gyerekek melyik együttesben szerepelnek. Anyuval ekkor úgy döntöttünk, hogy keresünk valami egyéni sportot” – elevenítette fel a korántsem kellemes kezdeteket az azóta már kétszeres kadét Eb-érmes Kaiser Balázs, aki ezt követően nagy döntés előtt állt, igaz, nem szakmai szempontok vezérelték. „Anyu elővett egy papírt, amelyen az UTE egyénisportág-szakosztályai voltak felsorolva, teljesen véletlenül böktem végül a vívásra. Aztán lementem az első edzésre, és azonnal megszerettem a közeget, bár be kell, hogy valljam, ezen az edzésen semmi mást nem csináltunk, mint játszottunk, fogócskáztunk és labdáztunk.” Természetesen, mint minden vívónövendéknek, ezt követően neki is be kellett állnia a sorba, és egészen az alapoktól kezdve (vívólépés, vágások) sajátította el a sportág apró trükkjeit, azzal egy időben pedig remek közösségbe került.

Megvan a csapatarany
Megvan a csapatarany
„Megmondom őszintén, a vívóközeg nekem nagyon rokonszenves. Itt mindenkinek van esze, ezt úgy értem, hogy nemcsak a páston, hanem az iskolapadban is megálljuk a helyünket. Éppen ezért is talán minden barátom vívó” – fogalmazott Balázs, akinek a pályafutása gödöllői nemzetközi versenyen indult felfelé. „Európa-kupa volt, ahol közel háromszáz versenyző közül végül harmadik lettem, külföldön pedig Wrocławban jártam először versenyen, ott hasonlóan szép számú mezőnyben hetedikként zártam. Bevallom, a nemzetközi versenyeket sokkal jobban szeretem, hiszen jóval élvezetesebb vadidegenek ellen vívni, mint itthon valaki olyannal szemben fellépni a pástra, akikkel már kismilliószor megküzdöttem.” A magyar kardvívás az újabb aranykorát éli, hiszen Szilágyi Áron a legutóbbi két olimpián nem talált legyőzőre, míg Szatmári András a regnáló világbajnok, így természetesen a válogatott is bombaerős, ezzel együtt Kaiser Balázsnak rendkívül határozott elképzelései vannak a jövőről: „Ők valóban a csúcson vannak, és nagyon nehéz közéjük kerülni, de szeretnék már a tokiói olimpiára eljutni, és úgymond beleszagolni picit az ötkarikás játékokba, s ha ott még nem is sikerülne mondjuk igazán nagy eredményt elérni, négy évvel később már mindenképpen az lenne a cél.” Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.