UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-03-14 16:18

Az ötkarika bűvkörében

A bajai gyorsúszónak, Kalmár Ákosnak idén az ifjúsági olimpia lesz a legfontosabb nemzetközi erőpróbája. Edzője, Pass Ferenc szerint a téli alapozás jól sikerült, de a tanítványát egyébként sem kell noszogatni, ha edzésről van szó. Az ifjúsági Európa-bajnok mögött sok ígéretes gyerek versenyez Baján is, ám még nem lehet megmondani, ki léphet a nyomdokaiba.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Utánpótláskorú úszóinknak az ifjúsági Európa-bajnokság mellett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia lesz az idei év legfontosabb eseményük. Előbbi gyakorlatilag belépő lesz az utóbbira, hiszen a Helsinkiben mutatott formák alapján dől el, kik képviselhetik a magyar színeket Dél-Amerikában. Ennek megfelelően a kontinensviadalra népes, körülbelül 30 versenyzőt számláló magyar delegáció utazik, a fiatalok ötkarikás játékára viszont csupán négy leány és négy fiú készülhet. Petrov Iván utánpótlás-kapitány honlapunknak korábban elmondta: bár a végső nyolcas kiválasztását alaposan át fogják gondolni, Milák Kristófnak és Késely Ajnának már biztos helye van a csapatban. Rajtuk kívül egyetlen, szinte kikerülhetetlen nevet említett, a bajai Kalmár Ákosét. Nem véletlenül, hiszen a nemzetközi vizeken már bizonyított tavalyi nagy generációból a fiúknál Milák Kristóffal ketten maradtak utolsó éves,  vagyis tapasztalt ifik a válogatottban. S bár a mögöttük álló trónkövetelők között is jócskán akad ígéretes úszó, az ő esetükben még egyáltalán nem tudható, mikor lesznek képesek az elődökhöz hasonló nagy teljesítményekre.

Kalmár Ákost (hátul) szerencsére nem Thaiföldön sem kell noszogatni Fotó: Pass Ferenc
Kalmár Ákost (hátul) szerencsére nem Thaiföldön sem kell noszogatni Fotó: Pass Ferenc
Kalmár edzője, Pass Ferenc szerint a tanítványa a lehető legnagyobb rendben, nyugodtan készül az esztendő nagy kihívásaira. Januárban Thaiföldön edzőtáboroztak, de Ákos már tovább is utazott Bulgáriába, a nyílt vízi válogatottal, újabb közös felkészülésre. − Elsősorban az ifjúsági olimpiára készülünk és másodsorban a kontinensviadalra, de viszonylag nagy lesz az időbeli távolság a két esemény között – mondta a tervekről a Bajai Spartacus SC szakembere. – Közben rendezik a felnőtt Európa-bajnokságot, amely pillanatnyilag a legnagyobb dilemmát okozza nekem. Befér-e úgy a programba, hogy értelme is legyen? De ezen még van időnk gondolkodni. A debreceni országos bajnokságra viszont mindjárt nevezni kell, és még nem állítottam össze pontosan Ákos programját. Az biztos, hogy ezerötszáz, nyolcszáz és négyszáz gyorson rajthoz áll, de nem szeretnék sok üresjáratot, miközben a túlversenyzés hibájába sem lenne jó beleesni. A száz és kétszáz pillangó jöhet még szóba. Azon gondolkodom. A távol-keleti edzőtáborozás nagyon jól sikerült, osztályon felüli körülmények között készülhettünk, minden egy helyen biztosított volt, tényleg csak a munkára kellett figyelnünk. Ákossal szerencsére ezen a téren sosincs problémám. Mint általában, most sem kellett noszogatni. Amikor Pass Ferencet arról kérdeztük, klubjában, Baján hogy látja a januárban nagykorúvá vált Kalmár Ákos utódlását, hasonló helyzetet írt le, mint amilyennel pillanatnyilag a válogatottban találkozunk. A nagy generációk mögött legritkább esetben tűnnek fel azonnal olyan versenyzők, akik nyomban kiugró eredményekre képesek: − Nagyon sok az ígéretes gyerek nálunk Baján, hiszen sokat dolgozunk, nagy figyelmet fordítunk az utánpótlásra, de ma még nagyon nehéz megmondani, ki fog közülük egy-két éven belül berobbanni. A kétezerkettes, kétezerhármas és kétezernégyes gyerekeink tehetségesek, ügyesek, de jósolgatni nem merek, hiszen Ákos is szinte az egyik napról a másikra, hirtelen kezdte hozni a jó eredményeket. Lelkesek vagyunk, módszeresen edzünk, reméljük hamarosan lesz olyan, aki Ákos nyomdokaiba léphet. Mint például Kaiser Dominik, aki sok számban csúcstartó és bajnok már most, de még nagyon hosszú út áll előtte. Kétezerhetes születésű, így neki a serdülőkorosztály, vagyis az első nemzetközi versenyek időszaka lesz fontos lépcsőfok – pár év múlva. De addig ki is kell ám tartani. És ez nem könnyű feladat. Sem a versenyzőnek, sem az edzőnek, sem a szülőknek. De nem is mondta, senki, hogy a bajnoki címekhez vezető út könnyű lenne. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.