UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-03-17 19:55

Dupla Alba Rigában

Az Alba Fehérvár U16-os és U20-as fiúcsapata egyaránt továbbjutott az áprilisi rigai szuperdöntőbe a székesfehárvári Alba Regia Sportcsarnokban rendzett kosárlabda EYBL-sorozat közép-európai rájátszásából. A 16 évesek között a Szolnoki Olaj alakulatának nem sikerült a kvalifikálás.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Véget ért az fiú kosárlabdázók EYBL-sorozatának közép-európai rájátszása a székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban. Az U16-osok között Magyarországról a Szolnoki Sportcentrum és az Alba Fehérvár, míg az U20-as korosztályban csak az Alba szerepelt. A Fejér megyeieknek mindkét korcsoportban sikerült a továbbjutás, a jászságiak nem vehetnek részt az áprilisi rigai szuperdöntőn.

Az Alba Fehérvár U20-as alakulata sikerrel vette az akadályt a szlovén KK Grosuplje ellen FOTÓ: Steirer Máté
Az Alba Fehérvár U20-as alakulata sikerrel vette az akadályt a szlovén KK Grosuplje ellen FOTÓ: Steirer Máté
A kisebbek között hazai rangadó zajlott a zárónapon. Az Albának nem volt teher a vállán, hiszen már pénteken eldőlt a továbbjutása az olasz Stellazzurra elleni győzelmével. A Szolnoknak viszont bizonyítania kellett, hiszen eddig háromból három mérkőzést vesztett el. Ez mondhatni, sikerült is neki, mivel felvette a ritmust a Fehérvári alakulattal. Az első és második negyed hazai-sikert hozott: 24–18, majd 16–15. Az utolsó két játékrész viszont a vendégeké lett (18–16, 12–11), az azonban nem volt elegendő a mérkőzés megnyeréséhez; a végeredmény 67–63 az Alba Fehérvárnak. Honti Viktor, a Szolnoki Sportcentrum kadétjainak vezetőedzője így értékelte csapata tornán mutatott teljesítményét:
A székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban rendezték az U16os és U20-as EYBL-sorozat közép-európai rájátszását
A székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban rendezték az U16os és U20-as EYBL-sorozat közép-európai rájátszását
„Amiért jöttünk azt elértük. Hatalmas sikerként éltük meg már a rájátszásba jutást is. Nálunk lényegesebben erősebb gárdák ellen kellett bizonyítanunk, viszont az a játék, amelyet az utolsó három találkozón produkáltunk, az volt, amit elvártam a srácoktól. Ezekhez az alakulatokhoz képest jelentős fizikai és szerkezetbeli elmaradásaink vannak, de a cél az volt, hogy felvegyük a ritmust velük. Amennyiben ugyanilyen tempóval játszunk a hazai bajnokságban is, akkor az hatalmas előny lesz.” Az Alba Fehérvár U20-as csapatának mindenképpen győznie kellett a szlovén KK Grosuplje ellen, hogy részt vehessen a rigai szuperdöntőn.   Ennek megfelelő elánnal vágott a fehérvári csapat a találkozónak. Az első negyed még 17–17-re végződött, de ezután folyamatos és stabil Alba-dominancia jellemezte a párharcot: 24–13, 24–17, 10–4. Ez pedig 75–51-es hazai-sikert jelentett, és a továbbjutást érő második helyet.
Az Alba U20-as csapata is bejutott a rigai szuperdöntőbe FOTÓ: STEIRER MÁTÉ
Az Alba U20-as csapata is bejutott a rigai szuperdöntőbe FOTÓ: STEIRER MÁTÉ
Pethő Ákos, a Fejér megyeiek edzője így összegzett a tornát követően: „Elértük a kitűzött célt, mindkét korcsoportban kvalifikáltunk a szuperdöntőbe. Az összes meccsünkről elmondható, hogy remekül összeállt a csapat, különösen a védekezésünk. A rigai erőpróba ennél is komolyabb lesz, viszont várakozásokról  egyelőre nem tudok beszélni, hiszen az ellenfelek elemzése még hátravan. Annyi biztos, hogy az U20-as srácok mindenképpen vissza szeretnének vágni az olasz Oxygen Orange1-nak a pénteki vereségért.” Az U16-os korosztály legértékesebb játékosa az Alba Fehérvár mindössze 14 esztendős, 206 centiméter magas centere, Sodiq Seyi Awogbemi lett.

EYBL KÖZÉP-EURÓPAI RÁJÁTSZÁS, SZÉKESFEHÉRVÁR Végeredmény U16-os fiúk 1. Alba Fehérvár (Magyarország). 2. Stellazzurra Basketball Academy (Olaszország). 3. CS U-BT CLUJ-NAPOCA (Románia).  4. TS Jahn München (Németország). 5. Szolnoki Sportcentrum (Magyarország). U20-as férfiak 1. Oxygen Orange1 (Olaszország). 2. Alba Fehérvár (Magyarország). 3. KK Grosuplje (Szlovénia). 4. Lido di Roma Basket (Olaszország). 5. Hensfort Przemysl (Lengyelország).

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.