UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-03-19 15:20

Második nekifutásra

Kanyargós úton jutott el a Nemzeti Kézilabda Akadémiára Schäffer Zsolt, az elmúlt négy évben azonban „kiegyenesedett” a pályafutása a 18 éves játékosnak, aki már a juniorválogatott tagjaként készül a nyári Európa-bajnokságra.

G. G. – utanpotlassport.hu Schäffer Zsolt első igazi klubja a Tatai AC volt, ahol három évet töltött el, majd úgy döntött, jelentkezik a Nemzeti Kézilabda Akadémiára. „Már egészen kezdtem beleélni magamat, amikor észrevettem, hogy lekéstem a felvételiről. Szerencsére tartottak Budapesten pótfelvételit, amely többféle tesztből állt. Mérték a kondicionális képességet, futást, dobást.

Schäffer Zsolt a junior Európa-bajnokságra is készül Fotó: Tompos Gábor/NEKA
Schäffer Zsolt a junior Európa-bajnokságra is készül Fotó: Tompos Gábor/NEKA
A tehetséges játékost fel is vették a balatonboglári intézménybe,  ez a kaland azonban elsőre nagyon gyorsan véget ért. „Tizenhárom éves koromig rendkívül visszahúzódó voltam, és a szüleim is nagyon közel állnak hozzám, ezért gyakorlatilag egyetlen hét után hazamenekültem Tatára, s végül ott kezdtem el a gimnáziumot. Aztán jött a fordulópont: a NEKA éppen Tatabányára jött játszani, én pedig láttam, hogy a srácok mennyit fejlődtek mindössze két hónap alatt, s akkor eldöntöttem, hogy szeretnék visszatérni az akadémiára. Édesapám megkereste az akkor ott dolgozó Kovács Pétert, aki elmondta, hogy visszajöhetek, de mivel nem emlékeznek már rám igazán, végig kell csinálnom újra az egész felvételi procedúrát. „Ám akkor már tudtam, mit akarok, és mik a céljaim.” Érdekesség, hogy amikor az ígéretes kézilabdázó visszatért a NEKÁ-hoz, kikerült a szélre, ugyanis több társának is jobb fizikai paraméterei voltak a jobbátlövő posztján, amelyen mindaddig szerepelt Tatán. „Az elején nagyon szokatlan volt számomra, de szépen lassan belejöttem. Aztán a harmadik évemben a nyáron tizenegy centit nőttem, és elértem a mostani, százkilencvenhárom centis magasságomat, így visszakerültem jobbátlövőbe.” Eredeti posztján már olyan jól teljesített, hogy Vágó Attila behívta a serdülő válogatottba összetartásra, nem sokkal később pedig már romániai tornán is részt vehetett. Azóta stabil tagja a nemzeti együttesnek, amely legközelebb Szlovéniában szerepel majd az Európa-bajnokságon. „Nagyon szeretnék majd felnőttszinten is válogatott lenni, de addig még természetesen rengeteget kell fejlődnöm. Most végzek Bogláron, így természetesen szeretnék élvonalbeli együtteshez szerződni, ami a jelenlegi állás szerint  sikerülhet is. Ott kell majd bizonyítanom, majd jó lenne egyszer állandó Bajnokok Ligája-résztvevő klubhoz igazolni” – vázolta terveit Schäffer Zsolt. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.