UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-03-20 20:20

Tisztes helytállás

Belgrádban jártak, magas színvonalat láttak a Zsíros Akadémia Kőbánya U14-es sportolói, akik az Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga közép-európai csoportjának régiós döntőjén vettek részt. A háromnapos tornáról rengeteg élménnyel, és tapasztalattal térhettek haza Tápai Zsolt tanítványai, akik végül a hatodik helyen zárták a nyolccsapatos döntőt.

Bognár Domokos ‒ utanpotlassport.hu A bravúr ugyan elmaradt, de a kőbányai Zsíros Akadémia U14-es csapata tisztesen helytállt az Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga (EYBL) közép-európai régiójának korosztályos döntőjében, Belgrádban.

Nem csak a játékosok képviseltették magukat a tornán, hanem jópár szülő is Forrás: Zsíros Akadémia Kőbánya
Nem csak a játékosok képviseltették magukat a tornán, hanem jópár szülő is Forrás: Zsíros Akadémia Kőbánya
A rendező város négy együttest is felvonultatott a nyolccsapatos fináléban, mellettük egy-egy német, szlovák, román és magyar gárda utazott Szerbiába, illetve nem szabad megfeledkezni a szülőkről sem, akiknek köszönhetően nemcsak a magyarok létszáma duplázódott meg, de óriási támogatást kapott a csapat is a három nap során. Nem indult jól a viadal , a belgrádi DIV Basket ellen egy félidőt átaludtak Tápai Zsolt tanítványai, azonban a harmadik-negyedik játékrészben már felvették a versenyt a hazaiakkal. A kőbányaiak legjobbja 12 pontjával és 9 lepattanójával Hajdú Péter volt, aki a következő találkozókon is igyekezett a hátán cipelni a csapatot. A nagyváradi LPS Bihorul ellen már sokkal jobban sikerült a rajt, a fokozatosan kiépített előnyt sikerült végig tartani, volt, hogy majdnem húsz pont fölé kúszott a különbség, a vége „csak” 11 lett, így a Zsíros Akadémia az 5. helyért játszhatott a záró játéknapon. A búcsú nem sikerült túl fényesen, a pozsonyi Inter Bratislava is kemény diónak bizonyult, de amint azt az EYBL régiós vezetője, Radics Balázs elmondta: a Zsíros Akadémia jó szájízzel, és emelt fővel távozhatott a szerb fővárosból. „A hat topcsapatból négy itt volt. A győztes Bayern München egészen kivételes játékosállománnyal rendelkezik. Azon felül, hogy minden csapattag az átlag fölötti szinten van, találunk közöttük még két-három kiemelkedő tehetséget ‒ mondta a főszervező. ‒ Remek meccseket láttam, főleg az utolsó nap vívtak roppant kiélezett, szoros csatákat az együttesek, mindenki értékes tapasztalatokkal indulhatott haza.” A Kőbányának ezzel véget ért az idei EYBL-szezon, mert csak az első két csapat kvalifikálta magát az áprilisi lengyelországi szuperdöntőbe. Tápai Zsolt, a csapat edzője azonban elmondta, hogy ezzel még nincs vége a nemzetközi megmérettetéseknek, a jövő héten ugyanis Ostravába utazik a csapat, ahol a szokásos húsvéti nemzetközi tornán vesz részt: „Sokat jelentenek nekünk a külföldi tornák, rengeteg tapasztalatot szereznek játékosok és edzők egyaránt. Úgy érzem, hogy a mostani, belgrádi tornából maximálisan kihoztunk mindent, nem játszottunk alárendelt szerepet egyik meccsen sem. A hatodik hely messze nem csalódás, annak tudatában, hogy az Inter Bratislavával szemben is csak szoros meccsen maradtunk alul. A srácok lámpalázasan kezdték az első találkozót, de a szülők buzdításának segítségével hamar felvették a ritmust, és ahogy az edzőkollégák mondták: felhelyezték a csapatot Európa térképére.”

Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga (EYBL) közép-európai régió, U14-es döntő A magyar együttes mérkőzései Zsíros Akadémia Kőbánya‒KK DIV Basket (szerb) 44‒69 (3‒18, 7‒15, 18‒16, 16‒20) Zsíros Akadémia Kőbánya‒LPS Bihorul Oradea (román) 65‒54 (16‒12, 22‒19, 16‒11, 11‒12) Zsíros Akadémia Kőbánya‒BK Inter Bratislava (szlovák) 49‒58 (6‒16, 20‒11, 7‒11, 16‒20) A végeredmény: 1. Bayern München, 2. KK Mladost Zemun, 3. BC BEKO, 4. KK DIV Basket, 5. BK Inter Bratislava, 6. Zsíros Akadémia Kőbánya, 7. KK Flash, 8. LPS Bihorul Oradea

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.