UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-03-21 20:17

A legnagyobbak nyomában

Az észak-amerikai profi jégkorongliga egyik legnagyobb ígéretének számít a finn Patrik Laine. A Winnipeg Jets 19 éves támadója fiatal kora ellenére már bőven túl van a száz bajnoki mérkőzésen, a mostani évadban pedig holtversenyben vezeti a góllövőlistát a sportág egyik legnagyobb legendájával, a Washingtonban játszó Alekszandr Ovecskinnel.

B. V. – utanpotlassport.huNem sokan jutnak el 19 évesen több mint száznegyven mérkőzésig a világ legerősebb jégkorongbajnokságában, az NHL-ben. A finn Patrik Laine nemcsak pályára lépett, hanem rendkívül eredményesen is tette. A hetvenkilenc gólja és ötvenhárom asszisztja arról árulkodik, hogy igazán kivételes játékosról van szó. De hogyan kezdődött a története?

Amikor Patrik Laine átveszi a korongot, általában veszélyben van a kapu
Amikor Patrik Laine átveszi a korongot, általában veszélyben van a kapu
Négyévesen kezdett jégkorongozni az Ilves csapatában, és gyakorlatilag valamennyi poszton megfordult. Talán meglepő, hogy eleinte kapus volt, ott érezte magát a legjobban, de 12 éves korában édesapja hatására a csatárposztra váltott – a jelek szerint helyesen. Később átigazolt az élvonalbeli csapatot is indító Tappara együttesébe, amelyben tizenhat évesen bemutatkozott a finn első osztályban. Amikor tizenhat esztendős volt, Patrik a tanulással is felhagyott, csakhogy minden erejével a jégkorongra tudjon koncentrálni. A 2014/15-ös évadot kölcsönben a másodosztályú Leki együttesében, majd a következő évben, visszatérve a Tapparába, tizenhét góllal és tizenhat gólpasszal bajnoki címhez segítette a klubját. Onnan már nem volt megállás a tengerentúli karrier felé. Lainét 2016-ban a második helyen draftolta az NHL-ben szereplő kanadai Winnipeg Jets csapata, s még ugyanabban az évben, ahogyan korábbi cikkünkből kiderül, a felnőtt-világbajnokság legértékesebb játékosának választották, hét góllal és öt assziszttal zárta a tornát. S nem mellesleg ezüstérmet nyert a finn válogatottal. A csodálatos évadot újabb csodálatos év követte. Már az első NHL-es szezonjában fantasztikusan teljesített, s a várakozásokkal szemben nagyon gyorsan felvette a semmihez sem hasonlítható tengerentúli ritmust. Hetvenhárom mérkőzésen léptett jégre, s ezalatt 64 pontot szerzett (36 gól, 28 assziszt). A mostani évadban pedig még a korábbi produkcióját is túlszárnyalja. Hetvenkét mérkőzésen 43-szor talált a kapuba és 25 gólpasszt osztott ki, ezzel holtversenyben vezeti a góllövőlistát az oroszok legendájával, Alekszandr Ovecskinnel. S még egyáltalán nincs vége az évnek, hiszen a Winnipeg  minden bizonnyal bejut a rájátszásba, ahol újra nagy szerep hárulhat a fiatal finnre… További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.