UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-03-21 09:14

Máté első profi sikere

Első profi tornagyőzelmét aratta a 19 éves Valkusz Máté a poreci teniszversenyen. A korábbi junior-világelső ezzel a sikerrel vélhetően legalább száz helyet lép előre az ATP-világranglistán.

Sztrik Martin – utanpotlassport.hu Tavaly még nem sikerült, most viszont összejött neki. Pályafutása első profi nemzetközi tornagyőzelmét szerezte meg a világranglista 735. helyét elfoglaló Valkusz Máté, a 15 ezer dollár összdíjazású, poreci teniszversenyen. A tizenkilenc esztendős fedett pályás magyar bajnok az első körben a német Pascal Meis (544.) ellen lépett pályára, aki az első elvesztett szett után, a másodikban fel is adta a versenyt.

A győzelem örömkiáltása Valkusz módra
A győzelem örömkiáltása Valkusz módra
A legjobb 16 között a hátrébb rangsorolt Mike Urbanija (1012.) következett. A szlovén nem gördített akadályt Máté elé, aki 6:1, 6:4-gyel jutott a nyolc közé, ahol a második kiemelt Matteo Viola (237.) volt az ellenfele. A korábban Sousát, Mathieu-t, Granollerst és Basicót legyőző olasz az első szettet 6:0-ra megnyerte, de a magyar még időben felvette a ritmust, és parádés játékkal megfordította a mérkőzést. Az elődöntőben azzal a német Jan Choinskival (366.) kellett farkasszemet néznie, akivel augusztusban tornadöntőt játszott Karlsruhéban; s azt elvesztette. Most viszont Máté bizonyult jobbnak, fölényesen nyerte mindkét szettet, majd a vasárnapi döntőben 6:0 6:3-ra verte a nyolcadik kiemelt, román Dragos Dimát (457.). Azzal pedig megszerezte pályafutása első profi tornagyőzelmét. Fiatal játékosunk karrierje újabb mérföldkőhöz érkezett, ő maga pedig önbizalommal telve várja a sikeres folytatást. „Ez a győzelem megindítja az évet, úgy gondolom. A 2018-as év vízválasztó lesz a karrieremben, hiszen egyre jobban játszom” – mondta Máté az utanpotlassport.hu-nak. „Mentálisan az olasz elleni meccs volt talán a legnehezebb, hiszen hátrányba kerültem.” De – mint tudjuk – sikerült fordítania. Azon kívül nem is veszített szettet a torna során, ami jelentősen hozzásegítette a végső győzelemhez. Jan Choinski ismerős volt már a magyar teniszezőnek, akivel a tavalyi, elvesztett németországi döntő után most az elődöntőben találkozott. „Fizikálisan sokkal jobb voltam, mint augusztusban. Simán tudtam hozni a meccset” – értékelte Máté az elődöntőt. „A döntő is kemény volt, de sikerült a legjobbat kihozni magamból. Nagyon intenzívek voltak a game-ek végig. Rettentően fontos volt, hogy ne veszítsek sok pontot, és fizikálisan végig a topon tudjak maradni.” Az ünneplés egyelőre elmarad, hiszen a játékosra újabb erőpróba vár Horvátországban. Már az opatijai tornára összpontosít, ahol az első ellenfele a hazai közönség előtt játszó Nino Serdarusic (262.) lesz, a legjobb 32 között. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.