UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-03-21 14:14

Pusztai Liza: „Életem versenye volt”

„Nem görcsöltem rá, kicsit fáradt is voltam, nem vártam magamtól semmit. Talán éppen ezért is sikerült ennyire jól” – mondta a 16 éves Pusztai Liza, aki élete első felnőtt-világkupaérmét nyerte az athéni felnőtt Grand Prix-n. A BVSC-Zugló kardvívója persze nem pihen, mivel április elején következik a korosztályos világbajnokság.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huPusztai Liza négy éremmel (kadét egyéni bronz, kadétcsapat-ezüst, junior egyéni ezüst, juniorcsapat-bronz) tért hazai a Szocsiban rendezett kadét- és junior vívó Európa-bajnokságról. A kontinensviadal után néhány nappal következett az athéni felnőtt női kard világkupa-viadal, amelyre ugyan fáradtan érkezett a 16 éves versenyző, de minden várakozáson felül szerepelt. Megszerezve első vk-érmét, másodikként zárt a tavalyi felnőtt Eb-n harmadik helyet szerzett BVSC-s leány. –  Fantasztikus versenyt vívtál. A világ élvonalába tartozó ellenfeleket győztél le. Hova sorolod a mostanit a sok kitűnő eredmény között? –  Nem is kérdés, életem versenye volt. Azt hiszem, nem vívtam még ilyen jól korábban, ráadásul olyan ellenfeleket is legyőztem, akivel szemben korábban kevésbé ment. Például az orosz Szofja Pozdnyakovát is, akitől a tavalyi junior-világbajnokságon kaptam ki.

Pusztai Liza Athénban élete legjobb versenyét vívta Forrás: FIE
Pusztai Liza Athénban élete legjobb versenyét vívta Forrás: FIE
–  Szinte beestél az athéni versenyre a korosztályos Eb-ről. Honnan jött ez a fantasztikus eredmény? –  Természetesen nagyon megterhelő volt az Európa-bajnokság, hiszen négy számban is szerepeltem. Fáradtan érkeztem Athénba, emiatt kicsit sem görcsöltem rá, mindenféle extra cél nélkül kezdtem a versenyt. Talán éppen ezért sikerült ennyire jól. Éreztem, mentálisan rendben vagyok, de persze az is kellett, hogy jó napot fogjak ki. –  Az Európa-bajnoksággal mennyire vagy elégedett? Négy éremmel tértél haza... –  Utólag elégedett vagyok, hiszen mind a négy számban dobogóra állhattam, azért nem rossz négy éremmel hazajönni az Európa-bajnokságról. Ugyanakkor természetesen nem örültem, hogy aranyat nem sikerült nyerni, főleg a kadétkorosztályban, amelyben egyéniben és csapatban is győzhettünk volna. –  Mi hiányzott az Eb-n az első helyhez? Mi volt a különbség például az athéni viadalhoz képest? –  Sokkal görcsösebb voltam az Eb-n. Főleg a kadétversenyen. Úgy éreztem, két egyéni arany után azt várják tőlem, hogy újra nyerjek. Nem kezeltem jól a helyzetet, túlizgultam a versenyt. Nem tudtam olyan felszabadultan vívni, mint Görögországban. –  Szocsi, Athén, nemsokára pedig Verona. Jut időd azért valamennyi pihenésre is? –  Hétfőn jöttünk haza Athénból, szerdán viszont már a tatai edzőtáborba utazom, ott készülünk a csapattal. A világbajnokság előtti héten a BVSC-ben készülök, onnan indulunk Olaszországba. –  Milyen célok állnak előtted a világbajnokságon? –  Hasonló tervekkel megyek oda is, mint az Eb-re, minden számban az érem közelében szeretnék végezni. De nem bánnám, ha arany is lenne közte… Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.