UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-03-22 22:24

Magabiztos négyes

A végig remekül játszó magyar U21-es válogatott 4−0-ra győzött a ciprusiak ellen, Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen. Michael Boris együttesének fegyelmezett, agresszív és eredményes futballja lehetetlen feladat elé állította a vendégeket, a mieink magabiztosan várhatják a hétfői, belgák elleni csoportrangadót.

Leiner Soma - utanpotlassport.huJó szájízzel vághatott neki a ciprusiak elleni Európa-bajnoki selejtezőnek U21-es labdarúgó-válogatottunk. A Michael Boris vezette együttes veretlenül zárta az őszt, négy meccsen két győzelmet és ugyanennyi döntetlent könyvelhetett el. Ennek eredményeképp a svédekkel és belgákkal fémjelzett csoportban a vesztett pontok tekintetében egyik válogatott sem állt jobban a mérkőzés előtt a mieinknél. A kijutás így is pokoli nehéz feladatnak ígérkezik annak tükrében, hogy a kilenc csoportelsőn kívül csak a négy legjobb második helyezettnek van esélye a kvalifikációra, s végül két együttes pótselejtezőn vívhatja ki a részvételt az olasz, San Marinó-i közös rendezésű 2019-es viadalra.

Bíró Bence (k) negyedik gólját lőtte a selejtezősorozatban Forrás: mlsz.hu
Bíró Bence (k) negyedik gólját lőtte a selejtezősorozatban Forrás: mlsz.hu
No, ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a magyar csapat a csütörtöki összecsapást megelőzően még mérkőzései felét sem játszotta le a selejtezősorozatban. A legutóbbi találkozóját azonban éppen Cipruson vívta az együttes, Larnacában 2−0-ra győztek Boris tanítványai Sallói Dániel és Haris Attila góljával. Ezúttal hazai pályán, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban csapott össze a két együttes, körülbelül 600 néző előtt. A hangulatról a Carpathian Brigade gondoskodott, a lelátón pedig több NB I-es edző, illetve a felnőttválogatott kapitánya, Georges Leekens is helyet foglalt. Ezúttal is kezdeményezően léptek fel a mieink, s ennek pedig hamar meglett az eredménye: Gazdag Dániel passzával Bíró Bence lépett ki, és kíméletlenül lőtt a hosszú alsóba (1−0). A Guimaraes légiósa ötödik meccsén már a negyedik gólját szerezte a selejtezősorozatban. A magyar csapat támadásban maradt, előretolt hadállásban védekezett, ezzel rendre zavarba hozta ellenfelét. A vendégek jóformán a felezővonalat sem lépték át, így csak idő kérdése volt, mikor jön az újabb találat. A 23. percben a sokadik mögékerülést követően Sallói emelt középre, a hosszú oldalon érkező Szalai Attila pedig a hálóba bólintott (2−0). A második találat mindinkább egyértelműsítette a hazai fölényt, Michael Boris taktikája, a magyar játékosok agresszivitása nem ízlett a vendégeknek. Bő félórát kellett várni az első ciprusi helyzetre, igaz az rögtön ziccer volt: Szoteriu szánkázott át a középpályán, majd a védelmen, a befejezésbe azonban hiba csúszott. A félidő végéhez közeledve éledeztek a kékmezesek, ismét Szoteriu volt a főszereplő, gyenge fejesét azonban könnyedén hárította Demjén Patrik. A második játékrész hasonló forgatókönyv szerint indult, mint az első. Ezúttal mindössze négy percet kellett várni a magyar találatra, igaz, azt ciprusi szerezte: Katona Máté lépett meg a jobb oldalon, a centerezését pedig Kirjaku bombázta a saját kapujába (3−0).
Nem volt ellenszer a magyar csapat magabiztos játékára Forrás: mlsz.hu
Nem volt ellenszer a magyar csapat magabiztos játékára Forrás: mlsz.hu
Az újabb gól immár végleg megpecsételte a mérkőzés végkimenetelét, így Michael Boris már a következő, belgák elleni rangadóra is gondolhatott. Az 55. percben lecserélte az első gólt szerző Bíró Bencét, és lehetőséget adott a hosszú kihagyás után visszatért Balogh Norbertnek. A Palermo légiósa először lépett pályára a selejtezősorozatban, és igen aktívan szállt be a mérkőzésbe: előbb Szalait szolgálta ki (második találatunk szerzője ezúttal a kapu fölé bombázott), majd ő bólintott kapura, Paraszkevasz bravúrral tolta oldalra a fejest. Közben Szoboszlai is veszélyeztetett, élesen belőtt labdája azonban elzúgott az érkező társak előtt. A vendégek továbbra is csupán elvétve jutottak helyzetig, Fragku megpattanó szabadrúgása azonban kis híján a kapuban kötött ki, Demjén tornászta ki a léc alól a labdát. Az utolsó húsz perc is a magyar csapaté volt, előbb Sallói került helyzetbe, majd a kipattanót Katona pofozta az oldalhálóba. Három perccel később viszont már nem volt menekvése a vendégcsapatnak, két cserejátékos hozta össze a negyedik hazai gólt: Balogh játszotta meg Zsótér Donátot, az Újpest középpályása pedig jobbal remekül lőtt a bal kapufa mellé (4−0). Az utolsó percekben ugyan tovább növelhette volna a különbséget a Boris-legénység, az eredmény maradt 4−0, a vártnál jóval könnyebben gyűjtötte be a három pontot a magyar U21-es válogatott. Folytatás hétfőn, a belgák ellen, a továbbjutás szempontjából létfontosságú lesz a leuveni csoportrangadó.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ Magyarország−Ciprus 4−0 (2−0) Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Játékvezető: Harvey (ír) Magyarország: Demjén − Lenzsér, Kecskés, Tóth B. − Katona, Gazdag (Rácz, 80.), Vida, Szoboszlai (Zsótér, 63.), Szalai A. − Bíró (Balogh, 55.), Sallói. Szövetségi edző: Michael Boris Ciprus: Paraszkevasz − Kirjaku, Adoni, Szoteriu, Wheeler  − Pszaltisz, Kiprianu, Spoljarics (Panajidesz, 72.) − Hatzipaszhalisz (Fragku, a félidőben), Pittasz, Papajorgiu (Ilia, 58.). Szövetségi edző: Nikosz Androniku Gól: Bíró (8.), Szalai A. (23.), Kirjaku (49., öngól), Zsótér (75.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.