UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-04-19 19:42

A nehezebb úton

A női NB I-es kézilabda-bajnokság egyik legfiatalabb keretével kitűnően szerepel, és a hajrára fordulva az ötödik helyen áll a Váci NKSE együttese. A csapatban az egyaránt 18 esztendős Lakatos Rita és Kácsor Gréta mellett számos fiatal kapott lehetőséget, erről is beszélt honlapunknak a korábbi női szövetségi kapitány, Németh András és a vezetőedző Szilágyi Zoltán.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huSzinte valamennyi csapatsportágban mostanában gyakran problémát okoz a fiatalok szerepeltetése az NB I-ben. Nincs ez másképpen kézilabdában sem: sok kritika éri az élvonalbeli klubokat, hogy kevés magyar utánpótláskorú játékost szerepeltetnek. A váci női együttes az egyik üdítő kivételnek számít itthon. A Pest megyei alakulatban rendre lehetőséget kapnak a fiatalok, akik ráadásul remekül helyt is állnak, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a csapat az ötödik helyen áll a bajnokság hajrájához közeledve.

Németh András szerint lehetőséget kell adni a fiataloknak az NB I-ben Forrás: Origo
Németh András szerint lehetőséget kell adni a fiataloknak az NB I-ben Forrás: Origo
A váciak szakmai igazgatója, a korábbi szövetségi kapitány, Németh András elégedett a fiatal alakulat szereplésével a mostani évadban. „Kiválóan vizsgázott ebben a szezonban ez az élvonalbeli szinten rutintalannak nevezhető csapat. A fiatal játékosaink hamar felvették az NB I-es ritmust. Ráadásul még ennél is előrébb tarthatnánk, hiszen rengeteg egygólos vereséget szenvedtünk. Ha a jövőben higgadtabbak maradunk ezekben a szituációkban, még előrébb végezhetünk majd.” A csapat vezetőedzője, Szilágyi Zoltán is örül az eredményeknek. Elmondta, nem sokan várták őket a bajnokság előtt ilyen előkelő helyre. „Már tavaly is nagyon erős, rutinos csapatunk volt, de világossá vált, hogy semmilyen szempontból nem tudunk lépést tartani a nálunk gazdagabb klubokkal. Ezért úgy döntöttünk, jöjjenek a fiatalok. Sokan azt jósolták, hogy nehéz szezonunk lesz, és az első tízbe kerülésünk sem biztos, de szerencsére nem lett igazuk.” Németh szerint egyébként a magyar kézilabdának is érdeke, hogy a legjobb utánpótláskorú játékosok rendszeresen lehetőségét kapjanak az NB I-ben. „Valóban vannak problémák a sportágunkban, amin ezzel próbálunk segíteni, hogy a legjobb fiataloknak rendszeresen játéklehetőséget adunk az élvonalban. Persze az igazi az lenne, ha a legtöbb klub hasonlóképpen járna el. Egyébként ebben a kérdésben szerintem a nézőknek kell majd dönteniük. Én például biztosan nem élném meg jól, ha kimegyek a városom csapatának mérkőzésére és ott csak külföldiek játszanak.” Az együttes 18 éves irányítója, Lakatos Rita az évadban lett meghatározó játékos, 20 mérkőzésen 68 gólt szerzett. A Győri Audi ETO kölcsönjátékosa elmondta, a kapott játékpercek miatt egyértelműen megérte a váltás. „Ilyen fiatalon a legfontosabb, hogy sok időt töltsünk a pályán, s ez Vácott egyértelműen megvalósul. Úgy gondolom, sokat is fejlődtem az itt eltöltött időszak alatt. A csapategység a kezdetektől fogva remek, a rutinosabb játékosok sokat segítenek nekünk.” A szakmai igazgató kiemelte Kácsor Grétát is, aki 14 éves kora óta a váciaknál kézilabdázik, s kiválóan helyt áll az élvonalban. „Nagyon szép fejlődési íveket látunk, Lakatos és Kácsor is meghatározó játékossá vált az élvonalban, és a következő szezontól mindenképpen folytatni szeretnénk ezt az irányt. Nagyon bízunk a többi játékosban is, remélem, hogy rövid időn belül megismeri mindenki az ő nevüket is.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.