UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-04-20 14:42

Kemény munka, nagy álmok

Már 16 évesen az FTC felnőtt kézilabdacsapatával edz Tóth Nikolett. A fiatal irányítót a zöld-fehér klub egyik legnagyobb ígéretének tartják, a mostani évadban eddig tizennyolc mérkőzésen 88 gólt szerzett az ifjúsági bajnokságban és a felnőtt NB I/B-ben. A szezonról, a képességekről és elsősorban a jövőről beszélt honlapunknak Nikolett és a zöld-fehérek vezetőedzője, Elek Gábor.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Az FTC női kézilabdacsapata az utóbbi években rendre lehetőséget adott a fiatal, saját nevelésű játékosainak a nagyok között, legyen szó az NB I-ről, vagy akár a Bajnokok Ligájáról. Elég, ha csak a mostani évadra gondolunk, hiszen a még egyaránt utánpótláskorú Háfra Noémi, Faluvégi Dorottya és Márton Gréta is remekel a felnőttek között. Őket követheti néhány éven belül a most 16 esztendős Tóth Nikolett, akit korosztálya egyik legnagyobb ígéretének tartanak.

A Tóth Nikolettet az FTC egyik legnagyobb ígéretének tartják Forrás: Kisricso Photo
A Tóth Nikolettet az FTC egyik legnagyobb ígéretének tartják Forrás: Kisricso Photo
A fiatal irányító párhuzamosan játszik a felnőtt NB I/B-ben és az ifjúsági bajnokságban, nem is akárhogyan… Összesen tizennyolc mérkőzésen 88 gólt szerzett, a korosztályos együttessel ráadásul az országos négyes döntőbe is bejutott. „Az első helyet szeretnénk megszerezni, de nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk. Valószínűleg a Nemzeti Kézilabda Akadémia ellen játsszuk az első meccsünket, s ha őket legyőzzük, akkor a döntőben a Győrrel vagy a Debrecennel folytatjuk. Nagyon erősek a riválisok, de az első helyért megyünk, küzdeni fogunk érte.” Niki az ifjúsági csapat mellett a felnőttekkel is szokott tréningezni. Ilyenkor rengeteget tanul az őt körülvevő világklasszisoktól, s egyben példaképeitől. „Nerea Pena és Szucsánszki Zita a két nagy kedvencem, de igazából mindenkit nagyon sokra tartok, aki ebben a csapatban játszik. Rengeteget tanultam már idáig is, építő kritikákat kapok, és persze tátott szájjal figyelem őket, hogy mit hogyan csinálnak. Szerintem már sikerült is egy-két elemet elsajátítanom, de azért még nagyon sok minden van hátra.”

Tehetség, szorgalom, alázat A fiatal játékosról megkérdeztük az FTC felnőttcsapatának vezetőedzőjét, Elek Gábort, aki honlapunknak elmondta, valóban kivételes egyéniségről van szó. „Azt gondolom, hogy mindenben kiemelkedő. Egy nagyon-nagyon szorgalmas, alázatos és céltudatos kislányról beszélünk. A korosztályának az egyik legnagyobb ígérete. Szeretném, ha be tudná futni azt a pályát, ami előtte állhat és amire a képességei feljogosítják. Egy kisebb probléma van vele, hogy még elég sérülékeny, ezt próbáljuk kezelni. Sok munka vár még rá, de azt hiszem, nagyon szép jövő előtt áll.”

Elek Gábor szerint ha Nikit elkerülik a sérülések, szép jövő áll előtte
Elek Gábor szerint ha Nikit elkerülik a sérülések, szép jövő áll előtte
Persze nem csak a felnőttcsapat világklasszisaitól tanulhat, hiszen az FTC utánpótlásában is korábbi kitűnő játékosok edzősködnek. Tóth elmondta, rengeteget tanult, jelenlegi edzőjétől, Simics Judittól, Kökény Beától, Szarka Évától vagy éppen Pádár Ildikótól. A zöld-fehérek irányítója egyébként legnagyobb erősségének a gyorsaságát és a cselezőkészséget tartja, javítani pedig elsősorban a lövőtechnikáján szeretne. Erre meg is lesz a lehetősége, hiszen a következő évadot az MTK NB I-es felnőttcsapatában tölti majd, amelyben jó eséllyel bemutatkozhat az élvonalban, és tapasztalatot szerezhet. S hogy mik Niki nagy céljai? „Minden, amit csak el lehet érni! Bajnokok Ligája-győzelem, sikerek a válogatottal is, magyar bajnoki cím... minden. Persze ezek nagy álmok, s tudom rengeteget kell dolgoznom, de majd küzdök értük!” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.