UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-04-20 18:00

Már nem gyerekjáték!

A világ egyik legnagyobb mezőnyű nyílt sakktornáján, Karlsruhéban mindenkit megtréfált egy német fiatalember: egy híján félszáz nemzetközi nagymestert is megelőzve a 13 éves Vincent Keymer nyerte ugyanis a nyolcszáz résztvevős viadalt. Virtuóz játékára a szakma is felkapta a fejét, az ex-világbajnok Garri Kaszparov (címoldali képünkön) pedig nem először nyilatkozott úgy, hogy egészen különleges talentumról van szó. Akinek a kibontakozását Lékó Péter személyében magyar nagymester is segíti.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A mainzi születésű ifjoncból akár újabb Mozart is válhatott volna, hiszen zenész család sarja, akinek édesapja zenetanár, édesanyja hegedűn játszik, s ő maga is kitűnően zongorázik. Ám már ötesztendősen is a legszívesebben inkább a figurákat tologatta a 64 mezős táblán, miután szüleitől megtanulta a sakkozás alaplépéseit. Menthetetlenül beleszeretett a fekete-fehér bábok világába, ahol a kezdetektől módfelett otthonosan mozog, s azt követően, hogy tavalyelőtt másodikként zárt az ausztriai Wien Openen, az idei németországi sakkcsúcson már senkit nem engedett maga elé, az első hellyel egyszersmind bezsebelve a 15 ezer eurós fődíjat is. Kilenc partiján nyolc pontot gyűjtött, vagyis két meccsét döntetlenre adta, hetet pedig megnyert. Fájdalom: az utolsó fordulóban éppen a mi ifjú kiválóságunkat, Rapport Richárdot késztette feladásra, aki pedig győzelem esetén megnyerhette volna a tornát. A szomorúság enyhítésére ott van azonban a magyar „ellensúly” is: Keymert a karlsruhei versenyre nagymesterünk, Lékó Péter készítette fel; ő jó fél éve dolgozik együtt a 2004. november 15-én született német csodagyerekkel.

Sakk
Sakk
„Két esztendeje tűnt fel Vincent Keymer, akit Garri Kaszparov és mások is jó ideje rendkívüli ígéretként tartanak nyilván – mondta el érdeklődésünkre Kállai Gábor nemzetközi nagymester, aki ezzel együtt úgy vélte, „őrületesen nagy meglepetés”, hogy nyerni tudott a nyolcszáz fős tornán. „Mégiscsak a világ egyik legjelentősebb és legnépesebb nyílt versenye ez, ahol a rajt előtt a rangsorban a kilencvenkilencedik helyen szerepelt Keymer. Ennek ellenére másfél ponttal túlteljesítette a nagymesteri normát, toronymagasan és magabiztosan győzött, így jogot szerzett rá, hogy jövőre ugyanezen a tornán a főversenyen játsszon, ahol immár a legjobbakkal mérheti össze a tudását, így például a világbajnok Magnus Carlsennel is összekerülhet” – avatott be a részletekbe a szakember, hozzáfűzve azt is, hogy Keymer Karlsruhéban 14 év alattiként minden idők legértékesebb teljesítményét nyújtotta. „Egy ideje már nem véletlenül tartják számon úgy, mint Emanuel Lasker, a jó száz esztendővel ezelőtti sakkvilágbajnok óta a legnagyobb német tálentumot...” – jelentette ki. Kállai szerint amúgy Keymer és Lékó kettőse „tökéletes párosítás”, mivel a magyar nagymester a maga idejében, 14 esztendősen szintén a legnagyobb ígéretnek számított a világon. Ami tény: a magyar-német sakk-koprodukció első világsikere, a világszerte szenzációként tálalt első nagy tornagyőzelem már megvan. Diadala után az újságírói kérdésre, hogy mit vásárol magának az igazán tetemes pénzdíjból, netán zongorát vagy valami egyedi sakk-készletet, Keymer nemes egyszerűséggel azt felelte: „Egy biciklit!” Pedig akár egy kerékpárgyárat is megvehetne a nyereményéből, ám a jelek szerint már most nagymestere a költségtakarékos megoldásoknak is. Ha úgy tetszik: azt is jól kisakkozza. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.