UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2018-04-20 13:21

Négyen nyeregben

Jó hír a kerékpársportból: az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára négy kvótát szerzett Magyarország. A sportági szövetség főtitkára szerint a két fiú és a két lány ötkarikás részvétele önmagában is elismerésre méltó, de nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a siker ösztönzőleg hathat a többi fiatal biciklistára is.

Vass János – utanpotlassport.hu Mondhatnánk, tovább folytatták jó sorozatukat a fiatal magyar kerékpárosok, hiszen a négy esztendővel ezelőtti korosztályos játékokon is két kétfős csapattal képviseltették magukat. A helyzet azonban korántsem ilyen magától értetődő, hiszen – ahogyan Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség főtitkára fogalmazott – Magyarország nem tartozik a kerékpáros-nagyhatalmak közé, így minden sikert meg kell becsülni. Ezekből szerencsére az utóbbi években egyre több akad, s ebbe a sorba tartozik az említett négy kvóta is.

A főtitkár szerint Fetter Erik minden bizonnyal ott lesz Buenos Airesben Forrás: velo.hu
A főtitkár szerint Fetter Erik minden bizonnyal ott lesz Buenos Airesben Forrás: velo.hu
„A Buenos Airesben októberben rendezendő ifjúsági olimpiára külön nem szerveztek kvalifikációs versenyeket, hanem elsősorban az utánpótlás tavalyi Európa- és világbajnokságán elért eredmények alapján osztották el a helyeket. Márpedig ezeken a világversenyeken a fiataljaink kiválóan szerepeltek. A lányok esetében már régóta tudtuk, hogy a teljesítmény kvótákat ért, a fiúkról azonban csak nemrégiben kaptuk az értesítést.” A kerékpársportban – és nem csak abban… – meglehetősen furcsa az ifjúsági olimpia lebonyolítása. A kvótákat ugyanis XCO-versenyzők (azaz mountain bike-osok) szerezték, a játékokon teljesen rendhagyó, máskor nem is alkalmazott kombinációban mérik majd össze tudásukat a sportolók. Eszerint a kétfős csapatoknak mountain bike és országúti versenyeken is bizonyítaniuk kell rátermettségüket. Ám, hogy a dolog még komplikáltabb legyen, az előbbi szakágban két-, az utóbbiban pedig háromféle versenyszámot is teljesíteni kell.
Az ifjúsági játékokon valószínűleg Buzsáki Virág lesz az egyik lány, aki képviselheti a magyar színeket Forrás: Facebook
Az ifjúsági játékokon valószínűleg Buzsáki Virág lesz az egyik lány, aki képviselheti a magyar színeket Forrás: Facebook
„Emiatt természetesen nehéz esélyeket latolgatni, de örömmel töltene el bennünket, ha a várhatóan huszonöt-harminc induló csapat közül mindkét nemben a legjobb tíz közé kerülnénk. A csapattagok kiválasztására nem tartunk külön válogató versenyt, hanem az eddig elért eredmények alapján jelöljük majd ki a résztvevőket. A szempont az lesz, hogy a kiszemelt versenyzők sokoldalúak legyenek. Annyit azért elárulhatok, hogy a fiúk közül Fetter Erik, míg a lányok mezőnyéből Buzsáki Virág szereplésére igen jó az esély.” A főtitkár hozzátette: örömteli – s ezért pozitívan is látják sportáguk jövőjét –, hogy az utóbbi néhány évben mind több pénz áramlik a kerékpársportba. Ez főként a már említett világversenyeken, valamint a világkupa-viadalokon elért eredményeknek köszönhető. Ráadásul a sikerek a pozitív hozadéka, hogy felbecsülhetetlen értékű, mással nem pótolható motivációt nyújtanak a legfiatalabb bringásoknak is. További korosztályos hírek a KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.