- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Nyomd meg a gombot!

Miért jó játék a gombfoci? Miben különbözik a versenyszerű asztali-labdarúgás, vagy ahogyan újabban nevezik, a szektorlabda az otthoni pöckölgetéstől? Az apák, nagyapák kedvenc időtöltése mennyire népszerű a mai gyerekek körében? Aki válaszol: Szili Balázs, a hazai szövetség elnöke.

B. G. – Szóval: mennyi a differencia az ebédlő- és a versenyasztalon űzött játék között?

– Nagyjából annyi, mint a Csapd le, csacsi! és a bridzs között. Annyi a köze egymáshoz a két tevékenységnek, hogy mindkettőt asztalon, gomboknak nevezett játékosokkal játsszák. Amíg a gombozásban legföljebb az aktuális házigazda által kreált három-négy kikötés alapján zajlik a játék, addig a szektorlabdának nevezett, nyomópálcával űzött sportágban ötvenoldalas a szabálykönyv, s kis túlzással még arra vonatkozóan is található eligazítás, hogy mit kell tenni, ha galamb száll a pályára, és felcsippenti a labdát.

[1]

– Tehát a kezdő gyanútlanul megérkezik az edzésre, de perceken belül rájön, hogy fogalma sincs arról, amiről azt hitte, mindent tud róla?

– El kell ismerni, valóban komplikált kissé a szabályrendszer, ám a felnőttversenyzőink rendkívül segítőkészek, mindent elmagyaráznak a fiataloknak. Ráadásul újabban már két szakágban zajlanak a küzdelmek, s a hagyományos gombfoci mellett egyre többen hódolnak a Brazíliából származó, úgynevezett tizenkét érintéses játéknak, amelynek összehasonlíthatatlanul egyszerűbbek, gyerekbarátabbak a szabályai.

– Sok sportág vezetője panaszkodik, hogy szűkül az utánpótlásbázis. A gombfoci kivétel?

– Sajnos a legkevésbé sem. A nyilvántartott versenyzők száma négyszázhuszonöt, közülük jelenleg hatvanöten tartoznak az utánpótlás-korosztályhoz.

– Ugyanakkor jó hír, hogy nem taposnak egymás lábára az edzéseken… Van-e tervük a létszámbővítésre?

– Folyamatosan járjuk az iskolákat, nevelőotthonokat, próbáljuk népszerűsíteni a sportágat. De nekünk sincs könnyű dolgunk a számítógépek világában.

– Mivel győzködik a választás előtt álló gyerekeket és szüleiket, hogy a gombfoci mellett döntsenek?

– Győzködésről szó nincs, legföljebb arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az olyan srácok, számára akiknek a testalkata nem megfelelő a sok mozgást igénylő sportokhoz, kifejezetten kellemes időtöltést, kikapcsolódást tudunk kínálni. Olyan játékot, amely fejleszti a kombinációs készséget, a szem-kéz koordinációt és a kézügyességet. S nem utolsósorban olyan elfoglaltságot, amely közben együttesen garantált a szórakozás és az izgalom.