- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Utánpótlás kigolyózva?

Magyar bowlingutánpótlás? Volt jobb… Röviden így jellemzi a sportág jelenlegi helyzetét Szabó Nóra, aki ifjúsági országos bajnoki ezüstéremmel büszkélkedhet, továbbá azzal, hogy három éve részt vehetett az ifjúsági Eb-n. A Pin Devils egyesület oszlopos tagjaként érthető módon szomorkodik, hogy ha a népesnek nem mondható hátországról esik szó.

[1]

Szabó Nóra

Mikus Gergely „Régebben még ifjúsági csapatbajnokságot is rendeztek, s ez sokat segített a fiataloknak abban,hogy rutint és önbizalmat szerezzenek, illetve szokják a versenyhelyzetet. Sajnos az elkeserítő utánpótláshiány miatt manapság már nem írják ki ezt a versenyformát. Jelenleg a tizenkilenc év alatti versenyzők is a felnőtt kategóriában indulnak, bár helyezésüktől függetlenül a legjobb ifiket megjutalmazzák.”

Szabó Nóra a következőkben látja a sportág problémáinak forrását.

„Három év alatt radikálisan csökkent az ifjúsági versenyzők száma. Most körülbelül tíz fiatal tartozik ebbe a korosztályba. A fő gond a sportág támogatottságának hiánya .A bowling költséges sport, ráadásul, mivel nem szerepel az olimpiai programban, a szponzorok sem törik ránk az ajtót. Az sem segít, hogy a bowlingot nem lehet iskolai keretek között űzni. Végül az is közrejátszik a bajainkban, hogy a bowling féloldalas sport, és elengedhetettlen, hogy kiegészítő sportágat is válasszunk mellé, ami lehet akár a futás is.”

A kétségkívül nehéz helyzet ellenére akadnak elképzelések arra vonatkozóan, hogyan lehetne újra több fiatalt megnyerni a bowlingnak, hiszen ennek a sportág rengeteg az előnye, ami csak azokban tudatosul, akik valaha kipróbálták.

„Mindent szeretnénk elkövetni, hogy népszerűsítsük ezt a nagyszerű sportot, amely segít az iskolai koncentrációban önbizalmat ad és a közösségi összetartozás érzését is erősíti. Azon dolgozunk, hogy bár nem könnyű, valamilyen formában mégis csak bevigyük a bowlingot az iskolákba, legalább előadások formájában. Az érdeklődés növelése érdekében külföldi trénereket hívunk meg Magyarországra, egy-egy edzőtábor idejére. Elkészítettük az úgynevezett Egyesületi golyó programot, amelynek a lényege az, hogy a növekedésben lévő gyerekeket a klub térítésmentesen látja el egyénre szabott golyókkal. Egészen pontosan: csak az elkészítési díjat kell kifizetniük, nevezetesen a lyukfúrást. Ezzel is segítenénk, hogy egyre több és több tíz-tizenkét éves kezdjen el bowlingozni, s akkor idővel Magyarország biztosan feljebblépdelhet a sportági ranglistán.”

A 2007-es, thesszaloniki Európa-bajnokság volt a sportág hazai történetének eddigi legsikeresbb ifjúsági tornája, amelyen a most már felnőtt kerettag ifjabb Bódis György tizennyolc évesen bronzérmet szerzett. Az idén Münchenben rendezik az ifjúsági Eb-t.

„Az utánpótláshiány nyomán megszűntek a válogatóversenyek, s szinte automatikusan válogatottak lehetnek a fiatalok. Igaz, a többségük megérdemli és valóban rászolgál arra, hogy a nemzeti színeket képviselje. A németorszégi kontinensviadalon Obholczer Flórián szerepléséhez fűzhetünk komoly reményeket. Még csak tizennyolc éves de a legutóbbi hazai versenyén a felnőttek között lett harmadik. Ha minden jól megy, akár a mezőny első negyedében is végezhet.”