UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2011-03-22 23:47

A póker árnyékában

Nem egyszerű és nem garantál azonnali nyereményt, így aztán a bridzsnek számos akadállyal, például saját on-line változatával is meg kell küzdenie. Mezei Katalinnal, a Magyar Bridzs Szövetség főtitkárával a kiugrás lehetőségeiről is beszélgettünk.

P. S. Zs. – Azt olvastam a honlapjukon, hogy az ifibajnokság viszonylag gyér érdeklődés mellett zajlott. – Sajnos, igen. Világszerte visszaszorulóban van a fiatalok körében a sportolás nagyon sok minden közül választhatnak. A bridzs és a szellemi sportok további hátránya, hogy interneten is játszhatók, vagyis nem kell igazolt versenyzőnek lenni valakinek ahhoz, hogy kipróbálja magát. A másik nagy konkurencia a szélsebesen terjedő póker, amellyel nem tudjuk felvenni a harcot. – A bridzs nem annyira vonzó? – A póker alapvetően szerencsejáték, és azonnali nyereménnyel kecsegtet. A bridzsbe, annak bonyolult szabályai miatt, sokkal több időt és energiát kell belefektetni, és még akkor sem biztos, hogy az illető – akárcsak más sportágak esetén – tehetségesnek is bizonyul. Ezért is van nehéz helyzetben a bridzsvilág, hiszen mondanom sem kell, manapság nem a bonyolult dolgok az igazán kelendőek.
– Az utánpótlás? – Szinte lasszóval kell fogni a gyerekeket. Ezért vagyunk olyan helyzetben, hogy épp ki tudjuk „gazdálkodni” az ifi Európa-bajnokságon és vébén induló hattagú csapatokat. Ezt olyan nemzeteknél, mint Franciaország, Hollandia vagy Lengyelország, ahol a bridzs szerepel az általános és középiskolai tananyagban, el sem lehetne képzelni. Ők százból választják ki a hat legjobbat. Nálunk efféle válogatásról csak álmodozni tudunk, viszont mindent megteszünk, hogy ne engedjük ki a karmaink közül az igazán tehetségeseket. – Mennyien bridzsezhetnek ma?
– Körülbelül ötven-hatvan ifikorút tartok nyilván, akiket én is tanítottam. Magyarországon hét-nyolc elszigetelt bridzstanár lehet, akik kifejezetten gyerekekkel foglalkoznak. Néha fel-felbukkan egy-egy általános iskolai vagy középiskolai pedagógus, aki személyes érdeklődését párosítja a hivatásával, és önszorgalomból szervez bridzszakkört a saját iskolájában. Amikor mindent összeadok, akkor kijöhet mintegy kétszáz huszonöt év alatti fiatal, akik bridzsezni szeretnének. – Akik szép eredményeket értek el... – A bridzsben az európai versenyeken keresztül vezet az út a világbajnokságra. Az elmúlt tíz évben háromszor szerepelhettünk a vébén, két alkalommal az U26-os válogatottal és egyszer az U21-sekkel. Két alkalommal az ötödik helyen végeztünk, vagyis meg tudtunk előzni néhányat az előbb felsorolt nemzetek közül is, ami nem kis eredmény. – Neveket is tudna említeni? – A tizenöt éves Vági Mátét például, aki igen reményteli tehetség, bár még nem játszott a válogatottban, ám ez már csak idő kérdése. Vagy a tizenhét éves Fischer Brigittát, aki tagja volt a philadelphiai vébén ötödik helyet elért U21-es csapatnak. Az „idősebb” fiatalok közül pedig Szirmay-Kalos Barnabás, Wagner Zsolt, Konkoly Csaba és Lázár Kornél nevét érdemes megjegyezni. „Veterán” ifinek számít a maga húsz esztendejével Ormay Krisztina, aki végigküzdött már három kontinensviadalt, és a világbajnoki csapat kiválósága volt. – Az idén mire számíthatunk?
– Bulgária rendezi az Európa-bajnokságot. Szerencsére mindhárom, hattagú válogatottunk el tud indulni, az U26-os lánycsapat, az U26-os nyílt viadalon résztvevő együttes és az U21-esek is. Utóbbiakhoz fűzzük a legnagyobb reményeket, hiszen ők voltak azok, akik egy versenyző kivételével olyan jól szerepeltek a philadelphiai világversenyen. – Akkor mégsem olyan sötét az az alagút. – Tényleg nem, s mintha már a fény is látszana a végén. Szeptembertől ugyanis a miskolci egyetemen kreditet is érő tantárgyként oktatják a bridzset. – Az aranyhaltól már nem is kívánna semmit? – Hát azért tudnék... Az lenne az igazi előrelépés, ha nálunk is az általános vagy a középiskolai tananyag része lenne a bridzs. Már abba is belemennék, ha csak fakultatív módon. Vagy szellemi sportok gyűjtőnéven, a sakk és a go mellett.