- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Mattolna nem kapott mattot

Nem borult a papírforma: a Sport XXI Programban szereplő Régiós Sakkiskolák Találkozóján a Mattolna Sakkiskola csapata harmadik alkalommal végzett az élen. A házigazda Tolna megyei együttes a döntőben a Székesfehérvár ellen 5-3-ra diadalmaskodott. A trófea győzteseként így ismét jogában áll kihívni a Központi Sakkiskola csapatát a Szuper Kupáért folyó párviadalra.

Munkatársunktól A korábbi években két alkalommal is érzékeny vereséget mértek a kiemelt anyagi támogatással működő MGKSI csapatára a jóval szerényebb keretek között gazdálkodó vidékiek, egyre csak növelve a mattolnai csapat presztízsét. (A 2008-as 6-2-es, fölényes győzelmet – árulta el a szervező Molnár Béla – egy vörösbor is megörökíti, amelynek címkéjén versben foglalták össze a történelmi diadalt.) A kihívás elől az idén sem térhetnek ki a kissé megtépázott tekintélyű budapestiek. A nagy érdeklődésre számot tartó találkozót várhatóan augusztus végén rendezik.

De lássuk, mi történt a versenyen!

A tavaszi szünet kezdetén, csütörtök reggel kilenckor – stílusosan hatvannégy részvevő mellett – indultak el a sakkórák Faddon, a Régiós Kupa 2011 rendezvényen. A nyolc régióból hat képviseltette magát, a mezőnyt végül a paksiakkal és a szekszárdiakkal kiegészítették. Az esemény első napjának programja a csoportmérkőzésekkel kezdődött. A Keleti csoportban a Mattolna 6-2-re győzött a kecskemétiek ellen, míg a nyíregyháziak 6-2 arányban kaptak ki a fővárosi csapattól. A Nyugati csoportban a székesfehérváriak 7-1-re hozták a szekszárdiak elleni meccset, míg a Paks 4,5-3,5 arányban múlta felül a szombathelyieket.

[1]A második fordulóban ismét győzött a Mattolna (5,5-2,5 a nyíregyháziak ellen), míg a Kecskemét a fővárosiakkal szemben szépített (5-3).

A nap végén, a sakkmérkőzéseket követően nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Régiós Foci Kupát, amelyen kiderült: néhány fiatalnak ebben a sportágban is lenne keresnivalója. A tetszetős egyéni megoldások mellett, néhány látványos támadás, ügyes csapatjáték keltett feltűnést. A sportesemény végső győztese a Szombathely csapata lett miután a döntőben 2-0-ra múlta felül az ezüstérmes kiskunsági csapatot. A bronzot a Decs-Szekszárd együttese szerezte meg.

A második nap délelőttjén a csoportmérkőzések zárófordulóját tartották. A küzdőszellemet demonstrálja, hogy döntetlen csapateredmény (csakúgy mint a továbbiak során) most sem szerepelt a táblán. (3. forduló Keleti csoport: Budapest–Mattolna 1,5-6,5; Kiskunság–Nyíregyháza 4,5-3,5; Nyugati csoport: Szombathely–Székesfehérvár 2-6; Szekszárd–Paks 3-5)

Az előzetes papírformának megfelelően a két legmagasabb Élő-pontátlagú csapat a Mattolna illetve a Székesfehérvár magabiztosan végzett a csoport élén. A második helyen a Kiskunság és a Szombathelyi RSI együttese jutott a felső ágra, amelyen délután az egyenes kieséssel folytatódtak a középdöntő mérkőzései.

Ebben a szakaszban a színkiegyenlítés figyelembevételével, keresztbejátszással alakították ki a párokat, azonos színtörténet esetén pedig a sorsolás döntött. (Középdöntő, felső ág, 4. forduló: Szombathely–Mattolna 2-6; Kiskunság–Székesfehérvár1-7). A Mattolna és a Székesfehérvár együttese gond nélkül, jelentős fölénnyel harcolta ki a döntőbe jutást. (Középdöntő, alsó ág, 4. forduló: Szekszárd–Budapest 2-6; Paks–Nyíregyháza 2,5-5,5). Budapest győzelme ezen a mérkőzésen nem volt kétséges, a paksiak ellenben a verseny során ebben a fordulóban hozták a legrosszabb formájukat.

Az esti program keretében rendezték meg a Régiós Egyéni Villámbajnokságot, amelyen 31 részvevő szerepelt az alábbi eredménnyel: 1. Genda Károly (Paks), 2. Németh Gergely (Paks), 3. Grimm Dániel (Budapest), 4. Grimm György (Budapest), 5. Márta Dominik (Kiskunság), 6. Gergely Ákos (Nyíregyháza), 7. Fekete Alex (Kiskunság), 8. Juhász Bence (Kiskunság), 9. Váradi Benedek (Paks), 10. Nagybíró László (Decs).

A szombati zárónapon már a helyezésekért folyt a csata. A döntő részvevői előző este távol maradtak a villámversenyről, és rövid felkészüléssel, pihenéssel hangolódtak rá a sorsdöntő mérkőzésre.

Az összecsapás két gyors mattolnás győzelemmel indult. A döntőre Matos Bálint kapott bizalmat a csapatvezetés részéről, s az utolsó táblán Lengyel Andrea ellen szállította a lélektanilag is fontos első győzelmet csapata számára. A második pontot a Sakkiskola legújabb felfedezettje, a pécsi Lovász Marcell gyűjtötte be, aki a Régiós Kupa során igazolta helyét a csapatban. Dankházi András lett a legjobb pontszerzője a gárdának, százszázalékos teljesítménnyel szerepelt a tornán; győzelmével 3-0 lett a döntő állása. A negyedik pontot a negyedik táblán Kaczúr Flórián érte el, majd a fehérváriak is „megrázták” magukat, és Bohus Ádám révén begyűjtötték az első győzelmüket. A mérkőzést eldöntő ötödik győzelmet Kántor Gergő érte el a második táblán, de erre ismét érkezett egy válasz: 5-2. Az utolsó játszmát stílusosan az éltáblások vívták, Máté és Eltigani. A rendkívül bonyolult végjátékban mindkét oldalon szabadgyalogok törtek előre, és az izgalmas versenyfutás a kölcsönös időzavarban, hullámzó játék után a Lucena-állással, egy elméletileg nyert bástyavégjátékban oldódott fel. Máté értékes győzelmével alakult ki az 5-3-as végeredmény, ami jól mutatja a Mattolna erejét, lelkesedését és igazolja helyét a régiós programban.

Végeredmény: 1. Mattolna, 2. Székesfehérvár, 3. Kiskunság, 4. Szombathely, 5. Budapest, 6. Nyíregyháza, 7. Paksi Sakkiskola, 8. Decs-Szekszárd.

Jó hangulatú és izgalmakban bővelkedő eseménynek bizonyult a hatodik Régiós Kupa csapatverseny, a közös megbeszélések során minden részvevő klub vezetője megerősítette, hogy szakmailag értékesnek és fontosnak tartja a versenysorozatot, amelyet a jövőben is szeretnének folytatni. A szervezők reményei szerint a tornát az elkövetkező években jobb feltételek között rendezhetik meg. Részint a vidéki sakkozás jelentősebb támogatásában bíznak, részint a szakmai program lehetőségeinek, tervszerű szervezésében várnak előrelépést.