- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Hokirály és hokirálynő

Az innsbrucki ifjúsági téli olimpián mutatkozik be a jégkorong egyéni „változata”, a skills challenge. Az ügyességi versenyben 15-15 fiatal méri össze tudását, köztük lesz Gasparics Fanni és Kovács Attila. Mindketten nagy célokkal utaznak az ötkarikás vetélkedőre, a duó prímán szerepelt a kvalifikációs viadalon.

[1]

Gasparics Fanni mögött szürke pólóban Kovács Attila, 2011 nyarán az IIHF táborában Finnországban

Fogl Balázs A korcsolyázótudást, a korongvezetést és a kapura lövési pontosságot felmérő skills challenge az első ifjúsági téli olimpián mutatkozik be. Gasparics Fanni és Kovács Attila prímán szerepelt a  2011 júliusában, a finnországi Vierumäkiben rendezett kvalifikációs viadalon. Fanni harmadikként, Attila tizennegyedikként jutott ki az ötkarikás játékokra, igaz, utóbbi a lövősorozatot elrontotta, ezzel jó néhány helyet csúszott hátra. Innsbruckban mindketten annak reményében korcsolyáznak a jégcsarnok pályájára, hogy a selejtezőt három nappal követő finálét nem a lelátóról nézik majd.

[2]

Attila szerint „a sportcucc profi”

Kovács Attila a decemberi válogatott tornán megsérült, aztán lebetegedett, így az elmúlt három hét jelentős része a regenerálódással telt. Mostanra azonban százszázalékos állapotban van, mondta el honlapunknak a MAC és az U18-as válogatott védője, aki az Egyesült Államokban tanul, s az Avon Old Farms középiskola korosztályos csapatának játékosa.
„Az első nagy eredményt már azzal elértük, hogy kijutottunk az olimpiára. Természetesen, ha már ott vagyunk, a lehető legjobb helyezést szeretnénk elérni, így első körben a döntőbe mindenképpen be akarok jutni. A finnországi selejtezőn a lövősorozatban hibáztam, így a felkészülésben különösen nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a lövéspontosság és -erősség tökéletes legyen. Három hete a csípőm megzúzódott és az izomtapadás egy kis helyen leszakadt. Kellemetlen sérülés, s egy ilyen soha nem jön jókor, most a rossznál is rosszabb volt az időzítés, de szerencsére most már azt mondhatom, hogy szinte tökéletesen rendben vagyok” – mesélte az ifjú játékos. Attila azt is elmondta, hogy az olimpikonok sportruházatát már első látásra megszerette, „a sportfelszerelés abszolút profi”. A kiváló védő az elutazás előtt sem pihen, január 8-án a MAC csapatában pályára lép. Az innsbrucki viadalt követően azonban már nem jön haza, előbb Bécs, majd onnan Connecticut felé veszi az irányt.

[3]Névjegy
KOVÁCS ATTILA (Budapest, 1996. március 22.)
Hátvéd, a MAC csapatának játékosa, jelenleg az Egyesült Államokban, Connecticutban, az Avon Old Farms középiskola junior csapatát erősíti. 2002 óta igazolt jégkorongozó, a korosztályos válogatott tagja.

[4]

A tromsői győztesek, balra lent Gasparics

Gasparics Fanni világbajnokként utazik Ausztriába: a női U18-as válogatottal decemberben az asiagói kvalifikációs tornát, majd egy hónappal később Norvégiában, Tromsőben a divízió I/A csoportos vb-t nyerte meg. A garnitúra 2013-ban az A csoportban versenyez. Fannit a csapat legjobbjának választotta a szakvezetés. Az olimpiai fogadalomtétel és az aktuális edzés között mondta el honlapunknak, hogy milyen esélyekkel utazik Innsbruckba:
„Talán mondhatom, hogy előnyben vagyok a versenytársaimhoz képest, hiszen két hónapja tulajdonképpen folyamatosan játszom. Hol a klubcsapatomban, hol a válogatottban volt tét- vagy edzőmeccs. Mérkőzésrutin mellett a kondíció is megvan, külön edzésekkel is kellett készülnöm Innsbruckra. Az olimpia hangulatát már érzem, különösen így, hogy kezemben van az elegáns formaruha. Azt nem mondanám, hogy minden nap ilyesmit viselek, de tetszik, és szerintem megadja az egész versenynek a rangját.” A Budapest Stars támadójának célja egyértelmű: „Szeretnék felállni az olimpiai dobogóra.”

[5]Névjegy
GASPARICS FANNI
(Budapest, 1994. november 20.)
A Budapest Stars balszélsője 2002 óta igazolt jégkorongozó. Az U18-as női válogatottban tagja a magyar jégkorong-történelem második olyan csapatának, amelyik feljutott az A csoportba. 2012-ben a tromsői divízió I/A csoportos világbajnokságon a győztes magyar csapat legjobbjának választották, az All-star együttesbe is bekerült.

A két fiatal munkáját Fekti Bálint, az UTE utánpótlásrészlegének vezetője, egyben a magyar fiú korosztályos válogatottak edzőinek egyike felügyeli Innsbruckban. A fiatal tréner szerint mindkét versenyző esélyes akár a dobogóra is, ha a koncentrációhoz szerencse is párosul.
„Erős a mezőny, január 16-án lesz a selejtező, onnan nyolc versenyző jut tovább a döntőbe. Ezek a játékosok csapatsportból érkeznek, alapvetően ahhoz vannak hozzászokva, hogy másokkal együtt kell kiemelkedően teljesíteniük, küzdeniük egymásért. Az lesz majd a döntő, hogy ki és mennyire lesz képes jól feldolgozni azt, hogy ez most egyéni verseny. A szerencsén is éppen ezért sok múlik, egy rossz döntés, egy elhibázott ritmusváltás, vagy elég egy pici göröngy, vagy törés a jégen, és elúszhat a jó szereplés.”

Korábban az olimpiára készülő rövid pályás gyorskorcsolyázókat mutattuk be ITT [6].

I. ifjúsági téli olimpiai játékok, Innsbruck.
Jégkorong, skills challenge. Helyszín: Olympiaworld Innsbruck, Időpont: 2012. január 16. (selejtező), január 19. (döntő).
[7]Versenyszámok: női egyéni, férfi egyéni.
A Skills Challenge a korcsolyázótudást, az ügyességet, a technikai képzettséget felmérő verseny. Hat feladatból áll: 1. sebességteszt (körbe a pályán korong nélkül a leggyorsabb kör számít, hátrafelé- és előre is kell korcsolyázni), 2. lövéspontosság (a kapuban négy céltábla van, a gólvonal mögül érkező koronggal átvétel után kell eltalálni valamennyi célt – szintén időre megy), 3. agilis korcsolyázás (- előre és hátra, korong nélkül, szlalolmozva is, időre), 4. lövőerő (két lövés, rákorcsolyázással, a sebességet radar méri), 5. átadás-pontosság (öt különböző célba kell betalálni úgy, hogy adott esetben egy hokiütő felett is át kell emelni a pakkot – időmérés!), 6. korongvezetés (egymástól különböző távolságra elhelyezett bóják között kell elvezetni a pakkot, szintén időre megy).