UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-11 10:06

Az első innsbrucki nap

Már Innsbruckban, az I. Ifjúság Téli Olimpia helyszínén edzenek sportolóink. A magyar küldöttség hétfőn kora este érkezett meg a több mint hétszáz kilométernyi buszozás után, Innsbruckba. A hétvégén megnyílt olimpiai faluban birtokba vették a szállást: az épületek egytől egyig környezetbarát technológiával épültek. A visszaszámlálás a helyszínen folytatódik: három nap múlva olimpia!

Fogl Balázs „Belaktuk a lakásokat, a magyar zászló jól mutat az erkélyünkön! Elég nagy a nyüzsgés, a szervezésre nem lehet panasz! Kedden már mindenki a helyszínen edzett, a csapat minden tagja hangolódik az itteni körülményekre!” – számolt be röviden Telegdi Csaba Innsbruckból, a pécsi korcsolyaedző a két short-track versenyzőt, Farkas Tamást és Tóth Tímeát segíti majd az olimpián. Utóbbi a magyar csapat további két lány versenyzőjével, a jégkorongozó Gasparics Fannival és a síelő Úry Zsuzsannával lakik egy szobában. „Az ágyak kicsit kemények, de túléljük… Ma volt az első edzésünk, a jég kiváló minőségű, nagyon gyors és szerencsére nem törik! Az olimpiai falu nagyon tetszik, bár kisebb, mint amire számítottam. A táj az, amiből nem sokat láttunk még, mert idáig ködös volt nagyon az idő, remélem, kitisztul nemsokára” – írta Tóth Tímea.
A bő tucatnyi főt számláló magyar csapat (9 versenyző, 5 edző,1 orvos) hétfőn kora reggel kelt útra, 17 órakor Innsbruckban már dr. Nagy Zsigmond csapatvezető várta őket, aki néhány nappal korábban a helyszínre utazott, és előkészítette a terepet. Az olimpiai falu épületkomplexuma bő két év alatt épült fel, 2009 decemberében rakták le az alapkövét. Közel hetven országból 1660-an, sportolók, edzők és különböző képviselők költöztek be abba a 444 lakásba, amelyekben a fűtéshez szükséges energiát és az elektromos áramot egyaránt a természetből nyerik. Valamennyi versenyzőnk folyamatosan edz a különböző pályákon, és várja január 13-át, amikor végre fellobban a láng a Bergisel stadionban.
 
Az olimpia sztárja lehet Timothee Manand belga műkorcsolyázót a sportág szeretete tizenegy éves korában repítette távol otthonától. A most 14 éves fiú akkor döntött úgy, hogy mindent alárendel az élsportnak, és Belgiumból a franciaországi Valenciennes-be költözik. Hét éven át önállóan képezte magát, amikor a nagy elhatározásra jutott. „Édesanyám nehezen fogadta az elhatározásomat, amikor bejelentettem, hogy Franciaországba megyek, hogy korcsolyázhassak. Számomra teljesen egyértelmű volt a döntés, mert a műkorcsolya nem csak a hobbim, hanem az életem” – nyilatkozta a játékok egyik legfiatalabb versenyzője. Edzője, Vanessa Sanesti szerint tanítványa „nagyon keményen dolgozik, de sokat kell még fejlődnie és tanulnia ahhoz, hogy a legnagyobbakkal felvegye a versenyt. Nem éremért jöttünk, hiszen Timothee technikai tudása a sok elvesztegetett év miatt jelenleg nem ér fel a többiekéhez. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a legjobbat fogja kihozni magából, amit remélem, egy tripla Salchow ugrással koronáz majd meg.”