UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-12 20:59

Szilágyi, a gyorsugró

A visszaszámláló órán már 0-t mutat a napok száma, pénteken délután fél hatkor ünnepélyesen megnyitják az I. Ifjúsági Téli Olimpiai Játékokat. Szilágyi Ákos számára már nincs visszaszámlálás: a kőszegi síugró összesítésben 17. volt az első hivatalos edzést követően. Jacques Rogge, a NOB elnöke is megérkezett Innsbruckba, s miután találkozott néhány versenyzővel, a következőket mondta: „Ezek a fiatalok sikeresek akarnak lenni. És hogy számomra mit jelent a siker? Látni a csillogó szemüket és a mosolyt az arcukon.”

Fogl Balázs Minden készen áll Innsbruckban arra, hogy január 13-án, péntek este elkezdődjön a nyitó ünnepség. A verseny már zajlik, s noha érmet nem osztottak még, a fiú síugrók első hivatalos edzése után Szilágyi Ákos képet kaphatott arról, milyen mezőnybe csöppent. Édesapjával, egyben edzőjével, Szilágyi Jánossal a verseny előtt a 60-70 méter közötti ugrást célozták meg.
Nos Ákos mindhárom próbálkozásával teljesítette az elvárt távot. A 23 fős mezőnyben (ahol a fiatalabbak közé tartozik, 14-en idősebbek nála) Ákos elsőre 64,5, másodikra 65 méter ugrott, a harmadik kísérlete 63-as volt. Az összesítésben itt érte el a legjobb helyezést, a tizenhatodikat. A kitűzött cél tehát egyelőre teljesítve, ráadásul valamennyi ugrásban megfelelően ért havat, megvolt az ún. telemark-pozíció. A sáncon lecsúszás közben elért sebesség alapján Ákos az egyik leggyorsabb versenyző, ebben az összehasonlításban ugyanis kétszer is 1. tudott lenni. Pénteken reggel folytatódik a második hivatalos edzéssel a K90-es sáncon a verseny, ahol az első napon a japán Jukidzsa Szato ugrása volt a leghosszabb: 79 méter. A magyar csapat versenyzői: Farkas Tamás és Tóth Tímea rövidpályás gyorskorcsolyázók; Gasparics Fanni és Kovács Attila jégkorongozók; Kékesi Márton és Úry Zsuzsanna alpesi síelők; Szilágyi Ákos síugró, Panyik Dávid biatlonos és Bodnár Zénó sífutó.
A magyar csapat többi tagja a megnyitó előtt nem versenyez, így leginkább arra kell figyelnie, hogy a lehetőségeket kihasználva, az edzéseken minél jobban megismerje a pályákat és természetesen az ellenfeleket. Ismerkedésre az olimpiai faluban is van mód, sőt a 21. századi technika egészen új lehetőségeket biztosít. Mind az 1600 résztvevő kapott egy „Yogger” névre keresztelt (a hivatalos kabalafigura, a hegyi zerge, Joggi után) kis USB-kulcsot, ami nem más, mint virtuális e-névjegy. Amellett, hogy különböző programokra is ezzel regisztrálhatnak majd az olimpiai faluban, a kis USB-en minden versenyzőről megtalálható néhány személyes adata is. A szolgáltatás honlapján pedig, ha regisztrálták magukat (nyolcszázan már megtették), attól kezdve színesíthetik, bővíthetik bemutatkozó profiljukat. Utána pedig elég a „virtuális kézfogás” a kis yoggerek összeérintésével, és kész is az adatcsere. I. Ifjúsági Téli Olimpia, nyitó ünnepség, Innsbruck, 2012. január 13. Az első téli ifiolimpia látványos megnyitójának az a Bergisel Stadion ad otthont, ahol az 1964-es, majd a 76-os felnőtt téli játékok hasonló rendezvényét is tartották. A stadion a hegyen van, 250 méterrel a városközpont felett, így a kilátás is csodálatos. A környéket csak gyalogosan vagy tömegközlekedéssel lehet megközelíteni a játékok idején, de az osztrák precizitást ismerve teltház (28000 ember) esetén is könnyen és gyorsan telik meg, és ürül ki az aréna és környéke. A megnyitó ünnepség résztvevői Fortuna kegyeiért is szoríthatnak: az Osztrák Olimpiai Bizottság ugyanis néhány szerencsésen kisorsolt sportbarátnak kétszemélyes londoni hétvégét ajándékoz. Természetesen mindezt a nyári olimpia idején, sőt, a csomagba egy-egy, a londoni megnyitóünnepségre szóló jegy is kerül.