UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-19 20:53

Gasparics Fanni, Kovács Attila: olimpiai ezüstérem!

Gasparics Fanni és Kovács Attila is ezüstérmes lett Innsbruckban az első ifjúsági téli olimpián a jégkorongozók ügyességi versenyében. A hetedik versenynapon öt magyar állt rajthoz, valamennyien kiválóan teljesítettek. Csütörtökön az „érmesek showja” elmaradt: az osztrák város központjában második világháborús bombát találtak, így a részvevők biztonsága érdekében a 19-i extra díjkiosztót egy nappal később rendezik.

Fogl Balázs Az első ifjúsági téli olimpia hetedik versenynapján rendezték a jégkorongozók egyéni ügyességi versenyét (skills challenge). A selejtezőből Gasparics Fanni és Kovács Attila egyaránt a 3. helyen jutott a szuperdöntőbe, így a magyar küldöttség okkal reménykedett a jó szereplésben. Gasparics két feladatban bizonyult a legjobbnak a fináléban, összesítésben 19 pontjával második lett a holland Julie Zwarthoed mögött. Kovács Attila egyet nyert, de összesítésben a sok 3. hely és a 21 pont elég volt ahhoz, hogy ezüstérmet szerezzen a lett Vasilonoks mögött. A magyarok eredményei a nyolcfős döntőben. 1. feladat, leggyorsabb kör: Gasparics 5. hely, Kovács 3. hely; 2. feladat, lövéspontosság: Gasparics 1., Kovács 4.; 3. feladat, korcsolyázás: Gasparics 1., Kovács 4.; 4. feladat, lövéserősség: Gasparics 5., Kovács 4.; 5. feladat, átadáspontosság: Gasparics 3., Kovács 2.; 6. feladat, korongvezetés: Gasparics 5., Kovács 1. A január 19-i versenynapot rövid pályás gyorskorcsolyázóink kezdték az 500 méteres futamokban. Tóth Tímea nagyon nehéz csoportba került a negyeddöntőben, a későbbi ezüstérmes kínai Csu és a bronzérmes olasz Martinelli mögött lett harmadik. Az elődöntőben is jól futott, így a C fináléba került, ahol ismét harmadikként zárt, ez összesítésben a 12. helyhez volt elég. Tóth a tegnapi 1000 m-es kiesést követően nem csak mai helyezésével, hanem az időeredménnyel is elégedett lehet: a 48,502 másodperces futás egyéni legjobbja.
Farkas Tamás sem sokkal maradt el attól, hogy legjobb teljesítményét megjavítsa, mindössze fél másodperc hiányzott. Első futama neki sem volt könnyű, a végső győztes koreai Jun és az orosz Ajrapetjan mögött harmadikként zárt, az elődöntőben 2. lett, így a C döntőbe került. Ezt a futamot magabiztosan nyerte vetélytársai előtt, ami azt jelentette, hogy összesítésben a 10. helyen végzett. Mai legjobb idejével, hasonlóan az 1000 m-es versenyhez, 8. a mezőnyben. Ami mindkettejük esetében kiemelendő: a short track sportágat uralják az ázsiaiak, a női és a férfi dobogón összesen 3 koreai és 2 kínai szerepelt, mindössze a hölgyeknél fért fel oda európai, az olasz Nicole Martinelli személyében. Az európaiak tekintetében Farkas Tamás a 4., Tóth Tímea a 6. A női döntőben a korai Sim ellen összefogott a két kínai, Csu Aili és Ku Csun Ju. Egészen pontosan közrefogták a korait, majd Ku „áthúzta” magát rajta (a koreai el is esett), amit természetesen szabálytalannak ítélt a versenybíróság és új rajtot rendelt el. Egy kínaival már könnyedén elbírt Sim, aki azért talált hibát saját versenyzésében: „Amiben a legtöbbet fejlődnöm kell, az a rajtprocedúra. A reakcióidőm és a technikám is rosszabb legnagyobb ellenfeleiménél.” Óriás-műlesiklásban ma a fiúkon volt a sor, Patscherkofelben az osztrákok üdvöskéje, Marco Schwarz harmadik innsbrucki aranyáért indult harcba. Miután mindkét futamot megnyerte, megérdemelten gyűjtötte be a legfényesebb medált. Az elismerés Kékesi Mártonnak is kijár, aki a 63 fős mezőny első harmadát zárja 21. helyével. Marci az első futam után a 30. helyen állt, aztán a másodikban remekül siklott a kapuk között, bőven egy percen belülre kerülve 5 másodpercet javított az első körben elért idején. Kiváló eredmény, ráadásul magyar viszonylatban és téli olimpiák tekintetében az eddigi legjobb óriás-műlesiklásban!
A sífutók tömegrajtos sprintversenye igazán látványos kvalifikációs futamot hozott. Bodnár Zénó ötven induló közül a 34. helyen végzett és mindössze bő 3 másodpercre volt attól, hogy az ukrán Krasovszkíjt megelőzve bejusson a 30-as mezőnybe, ami aztán hatfős futamokra bontva újabb egy kilométert tett meg a negyed-, majd onnan a tizenkét legjobb az elődöntőben. Ezek a sprintek már villanyfényes futamok voltak, minden elképzelést felülmúló látványvilággal. A döntő hatos vetélkedését, azaz a finálét a norvég Andreas Molden nyerte, aki a tömegrajtos előfutamban is a legjobb volt. Kitekintő
„Nem az eredmény a fontos, hogy győztesként, vagy vesztesként hagyod-e a pályát, hanem az, hogy kik ellen versenyzel. Az olimpián a legjobbak vesznek részt, ellenfeleid tehát a világ legjobbjai” – mondta Vancouver olimpiai bajnoka, Lindsey Vonn. Az amerikai alpesi síző Patscherkofelben látogatta meg a sportolókat. Az ifjúsági olimpia nagyköveteként érkezett a helyszínre. „Amikor 9 éves voltam, személyesen találkoztam Picabo Streettel, aki 1998-ban Naganóban nyert téli olimpiát. Az egész pályafutásomat meghatározó pillanat volt az, amikor autogramot kaptam tőle: attól a perctől kezdve csak egy célom volt, az, hogy eljussak egy olimpiára. Hasonlóan szeretném inspirálni ezeket a fiatalokat” – mondta az olimpiai és világbajnok síelő. Bár Seefeldben nem járt, Vonn szellemisége a biatlon-csapatverseny részvevőit is megérintette. Az olimpiák történetében debütáló futamon (2 férfi, két női versenyző alkotta páros) a német kvartett nyert, megelőzve a norvégokat és a franciákat. Közvetlenül a díjátadó előtt derült ki, hogy a norvég és a francia váltó is egy-egy helyet előrelép, mert az oroszokat kizárták: a 7,5 km-es női egyéniben olimpiai bajnok Kajszeva szabálytalankodott, elhagyta a pályát. A német négyes győzelméhez egyébként kétség sem fért: a kvartett magabiztos és tempós sífutás mellett a legkevesebb lőhibával teljesítette a viadalt.