UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2012-07-31 20:22

Fiatalok a küzdőtéren

Az eddigi magyar sikerek minden figyelmünket lekötötték, de most a cselgáncsversenyek féltávjához érve áttekintjük, hogyan szerepeltek az utánpótláskorú judokák a londoni olimpia első négy napján.

A. Á. Az olimpia előtt több magyar cselgáncsozó is elmondta, hogy az ötkarikás tapasztalat mindennél többet érhet Londonban, ehhez képest eddig a fiatalok brillíroznak a tatamin. A nők 48 kilogrammos versenyében, amelyben a 25 éves Csernoviczki Éva bronzérmes lett, két U23-as nő is brillírozott. Az Évát emlékezetes fojtással legyőző belga Charline Van Snick még csak 21 éves és bronzérmet szerzett, a 22 esztendős brazil Sarah Menezes pedig legyőzhetetlen volt. A dél-amerikai lány esetében meg kell jegyezni, hogy ő már Pekingben is ott volt, de komoly ötkarikás tapasztalatról nem beszélhettünk esetében, ugyanis akkor az első körben búcsúzott. Az 53 kilogrammosok között a rutin győzedelmeskedett: az aranyérmes észak-koreai An 32 évesen lett a világ legjobbja, de a dobogón így is találunk egy pimaszul fiatal francia lányt. A bronzérmes francia Priscilla Gneto az olimpia idején ünnepli majd a huszonegyedik születésnapját. A számunkra szintén oly kedves 57 kilogrammban mi leginkább a még csak 22 éves Karakas Hedvigre koncentráltunk, de reménységünk nem ért oda a dobogóra, az ötödik helyen végzett. Az eredmény így is nagyon szép, hiszen már a legjobb nyolc között messze ő volt a legfiatalabb a súlycsoportban. Meg kell jegyezni a kategória kapcsán, hogy itt indult volna el az olimpia legfiatalabb judokája, a Dzsibutiból szabadkártyával érkező Sally Raguib, csakhogy a mindössze 15 éves lány túl nehéznek bizonyult a mérlegelésnél... A 63 kilósok között számított a legjobban a tapasztalat: már a legjobb nyolc között is mindenki 23 év fölött volt, a dobogóra pedig szinte csak harminc év körüli hölgyek állhattak.
A férfiak vetélkedőjében szintén voltak fantasztikus utánpótlássikerek. Hatvan kilóban a győztes és a bronzérmes is éppen csak kinőtt az U23-ból, így velük már biztosan nem találkozunk korosztályos versenyen, nem úgy Ungvári Miklós súlycsoportjában, amelyben a 31 éves magyar cselgáncsozó kis túlzással „őskövületnek” érezhette magát. Habár itt az oldalon minden utánpótlássikernek örülnünk kellene, a mindössze 20 éves grúz Savdatuasvili aranyérmét látva nem volt őszinte a mosolyunk, hiszen éppen a magyar sportolót fosztotta meg a győzelemtől. Savdatuasvili egyébként jóformán a semmiből jött, ehhez képest egész nap nem csináltak rajta pontot, ő viszont a döntőig úgy hajigálta a vetélytársakat, mint ha csak edzésen lenne. Ugyanebben a súlycsoportban a dobogó legalsó fokára a 23 éves koreai Jun-Ho Cso és a 22 éves világbajnok japán Ebinuma Maszasi állhatott. A nagyobb súlycsoportokban már kevesebb utánpótláskorú judokát találunk, bár például a 73 kilogrammosok versenyében négy 23 éves fiatalember is ott volt a legjobb nyolc között, kettő pedig a dobogón. A 81 kilósok között a 24 éves Csoknyai László a későbbi olimpiai bajnok győzte le. Két másik fiatal viszont szerencsésebb sorsolást kapott. A 21 éves japán Nakai Takahiro az ötödik helyig menetelt, de még nála is eredményesebb volt a kanadai Antoine Valois-Fortier, aki 22 évesen már olimpiai bronzérmesnek mondhatja magát. A magasabb súlycsoportokban már érthetően kevesebb lesz a „fejlődésben lévő szervezet”, hiszen itt már inkább az izomtömeg dominál, mint a fogyasztási képesség. Ennek ellenére a következő három napban is találkozhatunk majd kiváló fiatalokkal, például a 22 éves Joó Abigéllal, aki zsenge kora ellenére már kétszeres Európa-bajnokként léphet tatamira Londonban a 78 kilogrammosok között.