- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Színes krossz a ködben

A SuperCross-sorozat második futamán a Bikeexpress SE uralta a dobogót. Az U19-s fiúk kategóriáján kívül valamennyi utánpótlás-korosztályban az 1-3. hely valamelyikén a budapesti csapat versenyzője végzett.

eFBé, Kéri István A 2012/13-as év cyclo-cross-sorozatának, a SuperCrossnak a második állomásán ismét jóval száz felett volt az indulók száma. A jól ismert és kedvelt ózdi pálya erre az évre kicsit változott, új helyen volt a rajt-cél terület. Ez nem, ellenben a köd zavarhatta a versenyzőket – az ózdi futamon azonban csak az ég volt szürke, a verseny a szokásos színvilágát hozta.

[1]

Nagy Vanessza nyerte a lányok versenyét  •  Fotó: Babka Szabolcs

Az első rajt négy kategóriája közül csak a fiúk U15-ös korosztálya hozott szoros harcot. Az utolsó – negyedik – körre a négy élen álló versenyző még együtt indult el, végül közülük Dian Ábel (Bikeexpressz SE) ért célba elsőként. U17-ben a csapattársa, Zathureczky Márk aratott lényegében magabiztos győzelmet még úgy is, hogy esett a futam során. Velük együtt rajtoltak az U17-es lányok, az ő versenyüket a balassagyarmatiak triatlonosa, a mindössze 11 éves Nagy Vanessza nyerte. A Vitalitás SE versenyzője idén rendre megtréfálta a „csak” kerékpárosokat, s mivel a III. SuperCross-sorozat már a következő idény része, valószínűsíthető, hogy Vanesszát jövőre is sokszor láthatjuk a dobogón.

[2]

Az U19-es dobogón: Dina Márton, Pelikán János és Rózsa Balázs

A második rajt – a szokottnál időben kicsivel hosszabb első futam okán – pár perces késéssel indult el a hat körös versenyre. Az U19-esek ezúttal is magukhoz vették a kezdeményezést az abszolút élén, de ezúttal nem volt meg a négyes összetartás, amelyet Kazincbarcikán látott a közönség a Dina Márton, Meggyesi Bercel, Pelikán János és Rózsa Balázs alkotta kvartettől. Végül Pelikán János (Cube Balaton Team) és Dina Márton (Pilis CCC – Rose) ért be az élen , bár ezen esetben már nem volt olyan szoros a sprint, mint az első futamon. „Jani láthatta, ahogy elesek, aztán Berci a kör végén ugyanígy. Ezért a szétszakadás négyünk között – Jani és Marci megúszta esés nélkül, így ők együtt is maradtak a végéig. Egyébként a pálya hosszabb és lendületesebb volt, mint a kazincbarcikai” – írta honlapunknak Rózsa Balázs (KSI SE) néhány órával a futam után.

A nap legutolsó futamában összesen 51 férfi U23-as, felnőtt és master 1-es versenyző állt a rajtvonalnál. Az U23-asok között ismét teljes versenyes, nyolc körös Fenyvesi Péter (Bringabanda SC) – Szalontay Bence (Merida Maraton Team – CST) mérkőzést láthatott a közönség, melyből újfent előbbi került ki győztesen. A harmadik helyre Kurilla Bence (Bikeexpress SE) állhatott fel – ő volt az egyedüli a mezőnyben, aki nem kapott kört a győztes párostól.
A Bikeexpress SE szakosztályvezetője, Garamszegi László értékelte a futamokat honlapunknak.

– Két verseny telt el a SuperCross-idényből, de úgy tűnik, a csapat kibérli a dobogót.

– Reméljük, hogy így marad. Nekünk, ahogy szerintem az összes csapat számára is, ez a sorozat a felkészülést szolgálja. Sosem megyünk úgymond „véresen komolyan”, de az látszik, hogy a srácok jó formában vannak. Kurilla Bencét kiemelném, aki az orvosi egyetemre jár, és mostanában elég sokat kell, hogy tanuljon. Általában a görgőre teszi a könyvet, aztán teker és lapoz.

– És nyilván ő is, mint a többiek, élvezi a futamokat…

– Igen, mert nagyon jó hangulata van ezeknek a cyclo-cross versenyeknek. Elég sok versenyen jártam már életemben, és nyugodtan mondhatom, hogy ennek a sorozatnak az állomásai a legjobb hangulatú viadalok sorába tartoznak. Fontos az is, hogy ügyesedhetnek: nálunk is van olyan versenyző, aki nem valószínű, hogy dobogóra áll majd. Viszont hétről hétre ügyesebb, javul a technikája, amit aztán országúton és terepen is kamatoztathat.

 

 

[3]

Országúton és hegyen is teker: a Bikeexpress SE-s Zathureczky Márk indul a meredeknek  •  Fotó: Sáska Zoltán

– Az országúti versenyzők, vagy a hegyikerékpárosok vannak előnyben a cyclo-cross-futamokon?

– Úgy gondolom, kiegyenlítődik, és a versenyeken mindenki megtalálhatja a maga számítását. Az erős montis jó alaptempót tekerhet, míg a jó országútis a taktikát tudja érvényesíteni – beállhat szélárnyékba, előzhet…

A sorozat november 18-án, Veszprémben folytatódik: a LOcarGO Super Cross-futammal debütál a város a hazai cyclo-cross versenyek történetében.