UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-11-24 19:55

Fortuna apródjai

Bronzérmet szerzett a Lengyelországban rendezett junior akrobatikus rock&roll-világbajnokságon a Fortuna TSE lányformációja. A gyöngyösiek sikeréről edzőjükkel, Pelyhe Szabolccsal, a siker kulcsáról pedig az egyesület vezetőjével, Pelyhéné Járdány Zsuzsannával beszélgettünk.  Sajó Annamária Az ősz mindenképpen az akrobatikus rock&roll hónapja volt a magyar táncsportban: szeptemberben Király Ádám és Novák Dorottya párosa hozta el az aranyérmet a serdülő világbajnokságról, a november 17-én Zielona Gorában (Lengyelország) rendezett formációs világversenyen pedig a gyöngyösi Fortuna TSE lányai pattantak fel a dobogó harmadik fokára. A sportág így mindkét szakágában fényes utánpótlás-eredményt produkált. A Fortuna TSE hölgykoszorúja a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, a világbajnoki bronzéremig vezető utat azonban komoly akadály: egy sérülés nehezítette.  - A csapat egyik tagjának kezdődő gerincsérvet állapítottak meg - mondja a lányok edzője, Pelyhe Szabolcs. - A felkészülés alatt nem akartuk terhelni a sérültünket, így a tizenkettes keretben komoly szerep jutott a tartalék Tasi Dorinának. A vele tizenhármasra nőtt kerettel a verseny folyamán mindennap hármat-négyet edzettünk, hiszen folyamatosan melegen kellett tartani a lányok izmait. Mivel Dorina mindenből kivette a részét, a végén ő is beállt a produkcióba. 

  A műfajban nem csak klasszikus rock&roll zenékre táncolnak a versenyzők, a dinamizmust és az állandó akrobatikus elemeket azzal is hangsúlyozzák, hogy napjaink modern zenéit is becsempészik a több számból összevágott kűrbe. Így tettek a Fortunások is.  -Tíz másodperc bevezető után két-három zenei váltással fokoztuk a ritmust és a hangulatot. Ebben az évben a dögösebb, keményebb irányba mentünk el, amelyet a zenén kívül a lányok ruhája is kiemelt: fekete lakk kosztümükkel fokozták a hatást - mondja az edző.  A lényeg természetesen a koreográfián és a tánctudáson volt, ám a lányok akármennyire tökéletesítették, bennük volt a tudat, hogy a világ legjobb huszonhat párosával szerepelnek egy mezőnybe. Pelyhe Szabolcs szerint azonban azok között a párok között, akik a legjobb hét közé, vagyis a döntőbe jutottak, nüansznyi volt a különbség, így az első nagy lépés és öröm a csapat finisbe kerülés volt.  - Az utolsó körben már nem a tánctudás dönt, hanem a szerencse és a bírók ízlése - vallja. - A műfajban tizenkét lánynak kell tökéletesen egyszerre mozogni, vagyis a legfontosabb a szinkronitás, az alakzatok precizitása, és hogy a tizenkétszer tizenkét méteres teret teljes egészében betáncolják. Emellé jön a dinamika. Ilyen mezőnyben ezek a szempontok különösen felerősödnek, így, ha valaki túléli az első kört, már boldog lehet.  A gyöngyösiek azonban nemcsak, hogy túlélték, de meg is előzték a favoritnak számító német egységet, akik döntőbe sem kerültek. Tudásuk mellett melléjük szegődött Fortuna is, és a menetelésüket csak két cseh csapat torpantotta meg, akik mögött bronzéremmel zárták a világbajnokságot.  A csapat másik edzője és a Fortuna TSE elnöke, Pelyhéné Járdány Zsuzsanna szerint azonban a lányok sikere másnak is köszönhető:  - A csajok hat-hét éves koruk óta táncolnak, és children kategóriás, vagyis nyolcéves koruk óta együtt táncolnak. Hét év alatt pedig nem egyszerűen csapattá, hanem baráti közösséggé kovácsolódtak. Meggyőződésem, hogy ez az a kötelék, amely már tavaly, a korosztályos Európa-bajnokságon is ezüstéremre vezette őket.  Az elnök emellett kiemelte a szülők segítségét, és a lányok elszántságát is:  - Ha a csajok a pihenést vagy a bulizást választják az edzés helyett, nem lenne értelme a munkánknak. Ha pedig a szüleik nem hurcolnák őket zokszó nélkül minden versenyre, hiányozna az az erős hátország, amely minden sportolónak elengedhetetlen a sikerhez.  A Fortunás lányok a maguk tizenöt évével idén töltik utolsó utánpótlásévüket: jövőre kategóriát váltanak, és a felnőttek mezőnyéhez csatlakoznak. Az elmúlt két szezon teljesítménye: a 2011-es korosztályos kontinens-viadalon szerzett ezüstérem és a mostani junior világbajnoki bronz tükrében bizakodva tekinthetünk a folytatás elé. 

A junior világbajnoki bronzérmes csapat: Leét Laura, Leét Réka, Tasi Dorina, Baranyi Gréta, Szalai Csenge Csernyik Eszter, Csáki Nikolett, Juhász Gerda, Székelyhidi Brigitta, Fehér Vivien, Nagy Alexandra, Kobzi Kitty, Endrész Kitty. Edzők: Pelyha Szabolcs, Pelyhéné Járdány Zsuzsanna