- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Valkusz Máté: Nadal nyomában

Valkusz Máté tenisztörténelmi diadallal koronázta meg az idei szezonját: megnyerte a Nike Junior Tour világdöntőjét Floridában. Ez korábban egyetlen magyar játékosnak sem sikerült.

[1]Krecsik Adrienn A 14 esztendős Valkusz Máté rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött: párosban övé lett a korosztályos Európa-bajnoki cím, egyéniben pedig bronzérmet szerzett a kontinenstornán. A Junior Mastersen szintén harmadik lett, s az év második legjobb U14-es játékosnak választották Európában. A szépen csillogó eredmények mellé ezúttal újabb cím társult.

Máté, miután az NJT elődöntőjében visszavágott az őt már jó néhányszor megverő svájci Marko Osmakcicnak, első magyarként bejutott a floridai tehetségkutató fináléjába, ahol az Eb-győztes brit Jay Clarke-kal kellet szembeszállnia. Máté, a torna alighanem legizgalmasabb és legidegőrlőbb mérkőzésén győzött: az eső miatt kétszer is félbeszakították a találkozót, s a kemény pályáról átköltöztették őket a salakra. Ám ez még nem minden, döntő szett 0-3-ról kapaszkodott vissza, s nyerte meg a meccset 3-6, 6-3, 6-4-re. Az öröm óriási volt, s alig hagyta el a pályát, máris újságírók, fotósok hada volt kíváncsi rá. A fiatal teniszező kipirult arccal, s izzadtságtól átázott pólóban sorra adta az interjúkat, akárcsak a nagyok, vagy mint anno Rafael Nadal, aki karrierje kezdetén háromszor győzedelmeskedett a rangos utánpótlástornán.

A magyar fiú először családjának újságolta el ragyogó szereplését. Már az esőszünetekben is tartotta velük a kapcsolatot Skype-on. Az édesanyja, Valéria szerint azért nyert, mert fejben borzasztóan erős, így képes felülkerekedni sokkal erősebb testalkatú, magasabb ellenfelein, mint amilyenekkel ezúttal is szembekerült, továbbá rendkívül nagy alázattal van a sportág iránt.

[2]A vakuk villogása után színvonalas díjátadó ceremónia következett, ami után nem győzte, s mostanáig sem győzi fogadni a sok-sok gratulációt, de így van ezzel a család többi tagja is. Az anyuka azt sem tudja álom-e, vagy valóság, amibe most belecsöppentek, de az biztos, hogy hatalmas elégtétel az egész évért. Borzasztó sok lemondás, munka és energia van az eredmény mögött, s nemcsak Máté részről. Az egész família büszke rá és támogatja, ahogyan csak tudja: édesapja koordinálja az erőnléti edzéseket, az édesanyja pedig menedzseri feladatot lát el fiai mellett, ugyanis Máté testvére, Milán is többszörös magyar bajnok teniszező.

A családi kassza viszont véges. A tengerentúlra is egyedül utazott a 14 éves srác, mert a szülők nem tehették meg, hogy vele tartsanak. Ezzel szemben külföldi riválisai tízszeres költségvetésből dolgoznak, napi nyolc órát edzenek valamely neves teniszakadémián, és többfős edzői gárdával járják a világot.

A család azt reméli, a Nike-döntős siker után könnyebben sikerül szponzort találni tehetséges fiú versenyeztetésére, utaztatására. A teniszfelszerelésével egyébként nincsen gond, nemrégiben a Nike és a Prince is szerződést hosszabbított vele. De az édesanya azt sajnálja legjobban, hogy nem osztozhatott a helyszínen fia boldogságában és nem ölelhette magához azonnal a mérkőzés után. De mint mondja, ami késik nem múlik: Máté csütörtökön tér haza. Ebben az évben pedig már nem ragad többször teniszütőt, így már csak a megérdemelt pihenés vár rá.

A világdöntő többi magyar játékosának hamarabb véget ért a verseny. Az U12-es kategóriában Aranyi Ágnes és Kéki Márk is a második körben, míg az U14-eseknél Stollár Fanny és Gálfi Dalma a nyolc között búcsúzott első, illetve második kiemeltként.