UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-02-05 16:01

Nagy harcosok nagy sikere

A múlt pénteki Héraklész Gálán - most először - a nem olimpiai sportágak legjobb utánpótláskorú versenyzőit is díjazták. A nőknél Éltető Daniella, a férfiaknál Andó László nyert. Bemutatjuk a győzteseket.

Molnár AttilaMár ötszörös világbajnok korosztályában, minden sikerét más kategóriában aratta. Éltető Daniella legutóbb a K-1 szabályrendszerben utasított maga mögé mindenkit. A tokaji lány új kihívásokat keres, idén profi mérkőzések várnak rá. – Hogyan választja egy kislány a küzdősportot? – Korábban kézilabdáztam, de a ring hangulata fogott meg igazán. Jó volt a csapatjáték, de nem tudtam kibontakozni. A szorító viszont az én világom. Egyedül vagyok, magamra utalva, nekem kell megoldanom a rám háruló feladatokat. Szeretem ezt a fajta kihívást. – Ha már öt különböző kategóriában a legjobbnak bizonyult, 2013-ban ismét új utakat keres? – Igen, hiszen az eddigi amatőr státuszból feljebb lépve, a profik között is kipróbálom magam. Keményebb felkészülést igényel, alig van védőfelszerelés, ezt alaposan ki kell tapasztalni. Erre az évre öt-hat meccset tervezek. – Mi fér még bele az idejébe a sporton kívül? – Bele kell, hogy férjen más is, mert a támogatásunk egyre csökken. Tanuló vagyok, szeretnék majd egyetemre menni, ami mellett nem szakadnék el a K-1-től, ha mást nem is csinálnék, de legalább edzősködnék. Egyébként fogorvos szeretnék lenni, ami azért is praktikus lehet,mert adott esetben a legyőzött ellenfeleimnek rögtön át is adhatom a névjegykártyáját, hogy tudják, hova kell menniük kezelésre.

Felnőtt világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát Andó László, a Békéscsabai Lakótelepi SE sportolója. A tavaly novemberi kontinenstornán light contactban ért a csúcsra, majd egy hónapra rá kick-lightban is az öreg kontinens trónjára ült. – Nem volt nehéz négy hét alatt átállni egy másik szabályrendszerre? – Egyáltalán nem, minimális a különbség a kettő között. Combtechnikában kell odafigyelni, hogy használjam védekezésnél, illetve támadásnál. – Hogy lehet felkészülni két világversenyre, ami időben ennyire közel van egymáshoz? – Nem tudom, mert a második, decemberi Eb-re külön nem tréningeztem. Az utolsó pillanatokban kerültem be a csapatba, beugróként. Edzettem végig, de nem készültem rá az újabb feladatra. Nem is volt rajtam nyomás vagy eredménykényszer. Most indultam először kick-light kategóriában. Ezért is örülök nagyon, hogy aranyérmes lettem. A novemberi kontinenstornán volt bennem drukk, hiszen világbajnokként szinte kötelező volt sikeresen helytállni. Mint tudjuk, mindig az ilyesmi a legnehezebb. – Nevet szerzett mostanra a felnőtteknél is? – Ha hatalmas név nem is vagyok még, de odafigyelnek rám. Ezt leginkább abból tudom leszűrni, hogy ha megjelenek egy versenyen, vannak, akik végigmérnek, tekintetükből látszik, tartanak tőlem, nem lesz könnyű a nap. De baráti közeledést is tapasztaltam, elfogadnak szépen lassan. – Hogyan tervezi sportkarrierjét? – Remélem, sokáig harcolhatok. Idén ismét világbajnokság lesz. Nem is ecsetelném, mi a célom, ez elég egyértelmű. A hosszabb távú terveket illetően elmondhatom, sok minden az anyagiakon múlik. Ha a sporton belül találnék egy jól fizető lehetőséget, az lenne a legjobb. Kacérkodom is a profi boksszal. Ha pedig véget ér a pályafutásom, akkor sem szeretnék eltávolodni a sporttól.