UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-04-19 17:53

Bravúrbronz Berlinből

Kevésen múlt, hogy nem jutott döntőbe a junior csapat az Európa-bajnokságon, ám a zaklatott felkészülést így is egy nagyon szépen csillogó bronzéremmel zárták kendósaink. A három fiú teljesítményét edzőik értékelték.

reb Ahhoz képest, hogy a németországi kontinensviadal előtt egy hónappal még az sem volt biztos, hogy egyáltalán indulhat-e a junior csapatunk, igazán szép teljesítmény a harmadik hely. Ráadásul csak egyetlen találaton múlott, hogy Komjáti Krisztián, Le Hoang Anh, Szemán Bence hármas nem az aranyért vívhatott. Igaz, az is, hogy egyáltalán éremért harcolhatott „Míg a felnőtteknél lehet készülni az ellenfelekre, tudjuk, hogy kik jönnek és mit várhatunk, a junioroknál minden olyan, mint a zsákbamacska – mondta Váradi Ábel, Komjáti és Le Hoang Anh edzője, aki maga is tagja volt a szintén bronzérmes felnőtt csapatnak. – Rosszul kezdtek a fiúk, kevésen múlt, hogy nem hullottunk ki már az elején a csoportból. Csak álltunk és vártuk, hogy bemondják az eredményeket. Amikor kiderült, hogy továbbjutottak a fiúk, kicsit megnyugodtak. Elég nagy volt a felhajtás, hatalmas csarnok sok nézővel, a versenyzőim hiába jártak már nagy viadalon, egy ilyen tornának egész más a hangulata.”
A folytatásban aztán a belga csapat következett, akiket szépen vívva győztek le a mieink és máris a franciákkal találták szemben magukat. „Ők lettek a mumusok, mert akárcsak a felnőttek elődöntős meccsén, itt is kikaptunk tőlük.” A három fiú mérkőzései után döntetlenre állt a találkozó, ilyenkor pedig egy találatra menő vívás következik. Sajnos a mindent eldöntő találatot nem a magyar kendós vitte be, így maradt a bronzérem (a kendóban nincsenek helyosztók). „Ha a torna előtt kérdezi valaki, biztosan azt mondom, elégedett vagyok a harmadik hellyel. Utólag is jó szereplésnek tartom, de azért sajnáljuk, hogy nem lett meg a döntő. Ott ugyanis a románok vártak volna ránk, akik közül ketten nemrég versenyeztek Magyarországon, s akkor mi győztünk.” Váradi kiemelte: két tanítványa nagyon jól összeszokott a harmadik csapattaggal, Szemán Bencével. A veszprémi fiúnak ez volt az első Európa-bajnoksága, edzője, Balogh Tibor szerint meg is hatódott a lehetőségtől: „Láttam rajta, hogy nagy élmény ez neki. Vittem én magammal külföldi versenyekre, indult már hazai rangos tornán, de ez mégis egész más.” A korábban szintén válogatott kendós tréner emlékeztetett az előzményekre, s annak tükrében szinte bravúr az éremszerzés. „A fiúknak úgy kellett készülniük, a maximumot hozniuk, hogy anyagi okok miatt sokáig az sem volt biztos, egyáltalán indulhatnak-e. Végül egy hónappal az Eb előtt dőlt el a részvétel, addig a bizonytalanság nagy nyomást jelentett. És amikor már mehettünk… Egy jobban szponzorált csapat nyilván nem autóval vág neki Berlinnek, a tíz órás útnak. Bár a magyar kendo már most a világ élvonalába tartozik, még idő kell, hogy eljussunk odáig: a versenyzőnek csak a saját dolgával kell foglalkoznia.” Az biztos, hogy van előbblépés, hiszen a legutóbbi Eb-n nem akadt ütőképes magyar junior. Váradi szerint hiába bajnokok a felnőttek (mint ahogy voltak két éve), rossz fényt vet egy országra, ha nincs utánpótlása. Most megmutatták: már van!