UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2013-08-09 21:52

Várhelyi Anna elhitte, hogy tud vívni

A budapesti vívó világbajnokság eddigi legkellemesebb meglepetését okozta a 22 esztendős Várhelyi Anna: az ifjú kardozó nyolcadik lett! Márton Anna (18) a 32-es, míg a tőröző Gátai Róbert (22) a 64-es táblán búcsúzott.

UP-info/Szegő Tibor Várhelyi Anna kezdte a napot, és rögtön az első asszóban 6-9-ről fordított a német Klemmel szemben. Ettől kezdve sokkal hatékonyabban támadott, és mivel a védekezéssel addig sem volt gondja, sikerült nyernie 15-13-ra.
Márton Anna és az azeri Mikina (Fotó: Illyés Tibor MTI)
Márton Anna és az azeri Mikina (Fotó: Illyés Tibor MTI)
Márton Anna következett az azeri Mikina ellen. A magyar csapat legfiatalabb versenyzője feszülten kezdett. Újdonsült Európa-bajnoki hatodik helyezettünk 6-8-ra állt félidőben, aztán megrázta magát, és rendkívüli izgalmak után 15-14-re győzött. Mindkét Anna bejutott a legjobb 32 közé. Márton ellenfele a kínai Zu – a 16 közé jutásért – magabiztosan, erőteljesen vívott, igazából a kezdettől fogva nem hagyott esélyt a fiatal magyarnak. A vége 15-9 lett oda, de tizennyolc évesen a világ legjobb 32 vívója közé tartozni – nem rossz. Sőt!
Várhelyi Anna
Várhelyi Anna
Várhelyi gyakorlatilag lekopírozta az előző asszóját. Itt is három tussal vezetett az ellenfél, a spanyol Marcos, aztán megint jött a fordulat. Igaz, az utolsó pillanatban, de 14-14-nél következett egy kézvágás és már égett is a lámpa. Fehér Gábor tanítványa ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, és ha már Mártonnál emlegettük az életkort, akkor említsük meg, hogy Várhelyi „Nusi" mindössze 22 esztendős, ami vívásban nem számít kornak. Várhelyi a nyolcaddöntőben a francia Boulay ellen talán élete legjobb formáját hozta. Remekül támadott, nagyszerű védéseket mutatott be és háromszor úgy szúrta fel a franciát, hogy az nem is értette, mi történik. Ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. Tette ezt úgy, hogy ebben a szezonban a legjobb eredménye egy Világ Kupa 29. helyezés volt, és ez a világranglista 110. helyére volt elég. A nyolc között aztán az olimpiai bajnok Olga Karlan jött szembe vele és ő ma még túl nagy falatnak bizonyult. A két egyidős vívó asszójából az ukrán jött ki jobban, de a nyolcadik hely így is remek teljesítmény.
Fehér Gábor
Fehér Gábor
Várhelyi Anna közvetlenül ez után még nem tudott igazán örülni a nyolcadik helynek: – Idővel biztos változik, de most még sajnálom, hogy lemaradtam az éremről. Az utóbbi két borzalmas szezonomat ez a világbajnoki szereplés megszépíti. Egész nap úgy vívtam, hogy nincs semmi veszítenivalóm, úszóhasonlattal élve a surranópályán versenyeztem. Fehér Gábor, Várhelyi edzője honlapunknak így értékelt: – Az volt a kulcsa a napnak, hogy meg tudtam nyugtatni Annát, és el tudtam hitetni vele, hogy tud vívni, mert az elmúlt egy évben nem hitt ebben. A közönség elképesztően sokat segített tanítványomnak, szinte doppingolták. Tulajdonképpen a nézők juttatták át azon az egyéves procedúrán, amin most már túl van. Senki nem vívott olyan szoros asszót a végső győztes Karlan ellen, mint Nusi.

MOL Vívó Világbajnokság, női kard egyéni. Eredmények. A legjobb 64 között: Várhelyi-Klemm (német) 15-13, Márton-Mikina (azeri) 15-14, Benkó-Perez Maurice (argentin) 12-15. A legjobb 32 között: Várhelyi-Marcos (spanyol) 15-14, Márton-Zhu (kínai) 9-15. Nyolcaddöntő: Várhelyi-Boulay (francia) 15:7-. Negyeddöntő: Várhelyi-Karlan (ukrán) 11-15. Végeredmény: 1. Karlan (ukrán) , 2. Gyacsenkó (orosz), 3. Kim (dél-koreai) és Vecchi (olasz), ...8. Várhelyi Anna, ...20. Márton Anna, ...45. Benkó Réka, ...69. Varga Dóra.

Férfi tőrben, a 22 éves Gátai Róbert a 64 között az olasz Avolától kapott ki, így nem jutott a tovább. Asszója után keserűen nyilatkozott: – Nem vagyok elégedett. Nem ment jól, nem éreztem az ellenfelet. Előnybe került, nekem rohannom kellett az eredmény után, de háromszor is vitatható tust kaptam.

MOL Vívó Világbajnokság, férfi tőr egyéni. A legjobb 64 között: Szabados Gábor-Ma (kínai) 14-15, Szabados Kristóf-Aspromonte (olasz) 8-15, Gátai Róbert-Avola (olasz) 7-15, Széki Bence-Cassara (olasz) 9-15. Végeredmény: 1. Chamley-Watson (amerikai), 2. Ahmacsuziny (orosz), 3. Aspromonte (olasz) és Hercsik (ukrán), ...51. Gátai Róbert, ...53. Szabados Gábor, ...58. Szabados Kristóf, ... 64. Széki Bence.