- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Noémi letette a névjegyét

A MOL Tehetségtámogató Programban részt vevő 15 éves tornász, Makra Noémi élete első felnőtt világbajnokságán  a 14. helyen végzett az egyéni összetettben . A Békéscsabai Olimpiai Műhely versenyzője öt helyet lépett előre a selejtezőbeli eredményéhez képest. Az aranyéremért amerikai házidöntő zajlott, Simone Biles nyert Kyla Ross előtt, míg a bronzérem az Európa-bajnok orosz Alija Musztafináé lett.

UP-info Az éjszakába nyúlt, de megérte: az antwerpeni szertorna-világbajnokság női egyéni összetett döntőjében Makra Noémi a 14. helyen végzett. Az élete első felnőtt világbajnokságán szereplő békéscsabai lány ugrásban (13,700 pont), felemáskorláton (13,633) és talajon (13,533) is szinte hibátlan gyakorlatot mutatott be, így három szer után a 13. helyen állt. Makrának a gerenda volt ezen az estén az utolsó szer. A szerdai selejtezőben leesett róla, ám a döntőben remekelt, 13,900 pontjával épp a gerendán érte el a legmagasabb pontszámát.

– Bevallom őszintén, erre a jó eredményre egyáltalán nem számítottam” – értékelt Makra a döntő után. – Nem izgultam, úgy látszik, ezen is sikerül lassan túllépnem. A gyakorlataim nagyon jól sikerültek, különösen a gerenda, amely most az utolsó szerem volt. Elégedettek az edzőim, és örülök én is.

Altorjai Sándor, a szövetség főtitkára és a vébécsapat vezetője kiemelte, hogy Makra valamennyi szeren a tőle elvárható legjobb teljesítményt nyújtotta. Altorjai szerint apró pontatlanságok ugyan be-becsúsztak, de az összetett 14. helyezés (24 versenyzőből) így is kiváló, várakozásokon felüli teljesítmény.

Az már a selejtező után nyilvánvaló volt, hogy az aranyéremért a két amerikai, Simone Biles és Kyla Ross küzd meg. Melléjük csatlakozott 2010 világbajnoka, London bronzérmese és az idei év Európa-bajnoka, az orosz Alija Musztafina, aki a selejtezőt követően csalódott volt a teljesítménye miatt. Számára is a gerenda hozta a legnagyobb javulást, de az aranyért folyó versenybe így sem szólhatott bele.
A két amerikai ugrással kezdett, Biles hiba nélkül, Ross pontatlan volt. Felemáskorláton az utóbbié volt a ponterősebb gyakorlat, ráadásul Ross gerendán is jobb volt ellenfelénél. Biles az utolsó szeren, talajon mindenkinél magasabb pontszámból induló gyakorlattal indult, és le is nyűgözte a bírákat. Így az övé lett az arany, Ross-é az ezüstérem, mindketten életük első világbajnoki érmét szerezték – előbbi 16, utóbbi 17 évesen. A hétvégi szerenkénti döntőkben mindketten gyarapíthatják az érmeik számát, Biles valamennyi szeren finalista, Ross egyedül ugrásban nem jutott a 8 közé.

Makra Noémi még reménykedhet, hogy talajon bemutathatja vasárnap a gyakorlatát: azon a szeren ő az első számú tartalék.

A selejtező krónikáját ITT [1] találja meg.

A női egyéni összetett végeredménye ITT [2].