- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Rapport az elitben

A MOL Tehetségtámogató Programban részt vevő Rapport Richárd (2676 Élő-pont) már tavaly is meghívást kapott a világ egyik legrangosabb szupertornájára, a hollandiai Wijk aan Zee-be. A januári viadalon a közvetlen elit mögött, vagyis a B csoport második helyén végzett holtversenyben, és a teljesítménye annyira tetszett a szervezőknek, hogy már akkor sejteni lehetett: visszavárják.

UP-info Visszavárták? Mi az, hogy! A 17 éves nagymestert nemcsak meghívták a versenyre, hanem egyenesen az A csoportba kapott besorolást, vagyis a világ legjobbjaival ülhet asztalhoz januárban. Nem elhamarkodott dolog kijelenteni: Rapport élete lehetősége előtt áll, végérvényesen bekerülhet az elit vérkeringésébe.

A viadalon ezúttal nem lesz ott címvédő és világelső norvég Magnus Carlsen, az indiai Visuvanátan Ánand elleni világbajnoki döntő miatt. Ricsi azonban így is a közvetlen világelittel mérkőzik meg, hiszen meghívást kapott a hollandiai tornára a világranglistán harmadik, örmény Levon Aronjan, az ötödik amerikai Hikaru Nakamura, a kilencedik izraeli Borisz Gelfand és a tizedik orosz Szergej Karjakin is, de mellettük nagy ellenfelével, a német Arkadij Naiditschcsal is találkozik.

Ricsi idén már nyert szupertornát Bielben, jelenleg pedig Spanyolországban, a szintén nagyon rangos Xadrez Entre Faros-viadalon vesz részt, és három forduló után másfél ponttal holtversenyben a második helyen áll.

A 2014-es Wijk aan Zee-i torna A-csoportjának mezőnye

Levon Aronjan (örmény)
Hikaru Nakamura (amerikai)
Fabiano Caruana (olasz)
Borisz Gelfand (izraeli)
Szergej Karjakin (orosz)
Leinier Domínguez Pérez (kubai)
Anish Giri (holland)
Arkadij Naiditsch (német)
Wesley So (Fülöp-szigeteki)
Loek van Wely (holland)
Rapport Richárd

A 12. résztvevő személyét később jelentik be.