- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

A közvetlen világelitben

Gyarmati Panka meghívást kapott a dachsteini 4 csillagos, O’Neill Pleasure Jam 20.000 dollár összdíjazású TTR-versenyre, melyen minden évben a sportág elitjébe tartozó versenyzők indulnak. Hazánk legjobb hódeszkása a nyolc meghívott profiversenyző egyikeként — a selejtezőket kihagyva — rögtön az elődöntőben szerepel november 9-én.

UP-info Kevesebb, mint száz nap múlva kezdődik a téli olimpia, ahol Gyarmati Panka nagy valószínűség szerint első magyar snowboardosként képviselheti hazánkat. A kvalifikációs versenyek előtt azonban még az O’Neill Pleasure Jam-en van jelenése, ami óriási dolog.

„Nagyon örültem a meghívásnak, igazán jólesik, hogy a legnagyobb nevek mellett rám esett a választás” – nyilatkozta a húszéves tehetség, aki kitartásával és a kemény edzéseknek köszönhetően jutott idáig. „Sokan hamar, már az első sérülés után feladják. Ezért is fontos az edzés, a koordinációs feladatok, főleg, amelyek a lábakat veszik igénybe és labilis talajon, például szivacson. Ezek stabilitást adnak, elősegítik, hogy mindkét láb egyenlő mértékben erősödjön, és könnyebb elkerülni a térdsérüléseket is. De éppen ilyen jelentős a törzsizomzat erősítése, különösen nekem, akinek volt már egy csigolyaműtétem. Ugrás közben a gerincoszlop nagy terhelést kap, így fontos az izomzat karbantartása, hogy megfelelően megtámassza azt. Ebben a sportban mindenre kell edzenünk, nem lehet tudni, hogy a rontással melyik testrészünkön landolunk” – mondta.

Panka mostanában naponta több órát tölt a hegyen, majd 30-45 perc kardióedzéssel, azaz futással, biciklizéssel, vagy ellipszisezéssel tölt, hogy elkerülje az izomlázat. Mindennap erősíti a láb- és a törzsizomzatát, ezek a legfontosabbak ebben a sportágban. A súlyokkal való egylábas guggolást egészíti ki gimnasztika, labda segítségével végzett gyakorlatokkal. Hetente csupán egy pihenőnapot engedélyez neki edzője, viszont igyekszik naponta kilenc órát aludni, hogy a lehető legpihentebben álljon deszkára.

A rengeteg edzést megkövetelő profi snowboardos élet sok áldozattal jár, így Panka most a továbbtanulási terveit is félretolva edz, hogy eljuthasson Szocsiba.