- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Még juniorként vitézkedne

Talán holtszezon van öttusában, ám a női mezőny egyik legkiemelkedőbbje, Földházi Zsófia semmi esetre sem unatkozik: a főiskolai vizsgáit gyűri, hogy pénteken a társak után repülhessen a barcelonai edzőtáborba.

reb Az őszi-téli időszak öttusában – ahogy megannyi sportágban – hagyományosan csendes. Persze csak a külvilág felé: ugyan versenyeket nem rendeznek, ám javában zajlik a felkészülés a tavaszi-nyári, nagy megmérettetésekre.

foldhazi_zsofia_szofia02 [1]

Földházi Zsófia

Ennek megfelelően alakultak Földházi Zsófia hónapjai is. Augusztus legvégén értek haza az egyéniben balul sikerült, ám váltóban ezüstöt hozó [2] világbajnokságról, hogy aztán mindössze egy hét pihenő után máris az iskolapadban találja magát. Ahogy mondja, az őszi félévben a tanulás vált hangsúlyosabbá, igyekezett pótolni az elmaradásait. A Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakán tanuló, húszéves tehetségnek egy-másfél hónap állt a rendelkezésére, utána máris kezdődött az alapozás.

– Októberben találkozott először a csapat, és kezdtünk edzegetni – mondja a MOL Új Európa Alapítvány sportklasszis kategóriájában támogatott sportoló. – Amikor elkezdődik a felkészülés, mindig ki kell találni, hogy építjük fel a következő ciklust, az egyes sportágakban hogyan és mire összpontosítva kell fejlődni. Nyilván alapvető a fizikai erőnlét, így az úszáson és futáson a hangsúly, utána következnek a technikai számok. Szerencsére, végre nem vagyok se sérült, se beteg, és a pihenő időt sem töltöttem teljesen tétlenül, így nyugodtan zajlik a munka.

Noha február 1-2-án máris rangos nemzetközi fedettpályás versenynek, a Nuskin-kupának ad otthont Budapest, még a szükséges erőnlét fejlesztése zajlik. A sportág legjobbjai már a barcelonai edzőtáborban készülnek, hozzájuk csatlakozik Földházi pénteken. Addig azonban még le kell tennie vizsgáit: ahogy félig viccesen, félig elgyötört hangon mondja, ő „egyesélyes”, most kell sikerülniük a felmérőknek, hiszen a lehetséges következő időpontban már messze jár.

Barcelona nemcsak az edzések miatt lesz fontos: elvileg ott kapnak eligazítást a pontrendszer átalakításáról. Bizony, a futás és lövészet egy számmá történt összevonásával korántsem álltak le a szabályalkotók. Vélhetően annak jegyében cselekednek, hogy a sportág a közönség számára vonzóbb legyen, és ne kérdőjeleződhessen meg helye a nyári olimpiák programján.

foldhazi_zsofia_drzonkow01 [3]

Győztes a célban – Drzonków

– Igazából még mi is keveset tudunk róla, elég hirtelen hoztak erről döntést. Annyit tudok, hogy a kívülállók számára egyszerűsödik a pontrendszer. Nem tudom pontosan, hogy ez mivel jár, de egyelőre úgy látszik: elvész a kiszámíthatóság. Eddig tudtuk, hogy ebben vagy abban a számban milyen pontszámmal kalkulálhatunk, most nekünk is újra kell tanulnunk.

Nem ez az egyetlen kihívás a KSI öttusázójának, igaz, a másik nem újkeletű. Ahogy már tavaly, idén is a junior- és felnőtt mezőnyben egyszerre kell helyt állnia, ami ugyancsak sűrűvé teszi programját. Persze, ha a tavalyi eredményekből indulunk ki, nem kell izgulni: felnőtt Eb [4]– és junior vb-arany [5] tette emlékezetessé 2013-at, hogy tényleg csak a legkiemelkedőbb teljesítményeket említsük.

– Egyrészt kicsit teher, hogy a két korosztályban egyszerre indulok, mert nagyon zsúfolt így a program. Remélem, nem bicsaklom bele. Másrészt, micsoda szemtelenség lenne azt mondani, hogy nekem teher a saját korombeliekkel versenyezni? Ugyan tavaly sikerült a legjobbak között is Európa-bajnokságot nyernem, de ha nem jött volna ki ennyire a lépés? Akkor nagyon jó lenne, hogy a juniorok között még gyűjthetek eredményeket, és nem tűnök el a süllyesztőben. Az biztos: nagyon hosszú lesz az év, a felnőtt vébé szeptemberre nyúlik, nagyon okosan kell felépíteni a programot, hogy mindent bírjak. Nagy megtiszteltetés lesz, ha a felnőttek között számítanak rám, de még úgy is, hogy a riói olimpiai felé kacsintgatok, azt mondom, elsősorban a korosztályomban akarok a legjobb lenni.

Szeptember 1-9-én éppen Drzonkówban rendezik a vb-t, ott, ahol tavaly Földházi először állhatott a dobogó legmagasabb fokára a felnőttek között. Bár a fiatal sportoló nagyon szerényen fogalmaz, jelen sorok írója biztos benne, hogy 2014-ben sem „csak” a korosztályában brillírozik.