- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kvótára célozva

Csordás-Nagy Mátyás a májusi ifjúsági Európa Kupára készül a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával. A kadet-korosztály kiemelkedő tudású íjásza ott szerezhet kvótát az ifjúsági olimpiára.

reb Eddigi legfontosabb megmérettetése előtt áll Csordás-Nagy Mátyás, a Hetényegyházi Íjász és Szabadidősport Egyesület kadet versenyzője. Alig néhány hónap, és májusban íjat ragad Ljubljanában, a kvalifikációs Európa Kupán, amelyen eldől, indulhat-e nyáron Nandzsingban, a második ifjúsági olimpián.

Noha ez még kérdéses, az már nem, idehaza kit tartanak esélyesnek az egyetlen, fiúknak járó kvóta megszerzésére. A szövetség nemenként egy-egy fiatalt javasolhatott a Magyar Olimpiai Bizottságnak, akiket támogatnak az ifjúsági olimpiára való felkészülésben, és Csordás-Nagy lett a kiválasztott. A segítség rá is fér, mert a sportág nagyon költséges. Hogy mennyire, annak részleteibe edzője, a klub elnöke, Szentirmay Barna avat be.

csordas_nagy_matyas01 [1]

Csordás-Nagy Mátyás  •  Forrás: MÍSZ

– Tavaly kapott a szövetségtől használatra íjat, ami nagy segítség, mert az ilyen teljesen felszerelve, minden tartozékával együtt háromszázezer forint körül van. A klubunk kicsi, a tagdíjat is alacsonyan tartjuk, hogy senkit ne riasszunk el, így viszont mindenki maga fizeti a kiadásait. Az olimpiai bizottság támogatásából végre tudunk venni huszonnégy, élsportolóhoz méltó vesszőt. A város is nagyjából ugyanennyivel támogat minket (a baon.hu információi szerint ez kétszázezer forint – A szerk.), így a felkészülésünk nagyjából megoldott.

A nyugodt háttér megvan, azonban az ideális körülmények csak részben adottak. Október közepétől december elejéig nem volt hol lőnie Mátyásnak, s bár ez az időszak elsősorban az alapozásé volt, azért hátrányt semmiképpen sem jelentett volna, ha van terem, ahol gyakorolhat (ilyenkor költöznek be a szabadtéri pályáról). December eleje óta a Móricz Zsigmond Általános Iskola tornatermét használhatják, ingyen, ám több edzéslehetőségre lenne szükség. Csordás-Nagy heti háromszor két órát készülhet, este héttől kilencig, ám a „tiszta játékidő” inkább másfél óra, mert a többi elmegy a felszerelések ki- és bepakolásával.

– Jobb lenne, ha akár heti négyszer is lőhetnék, de az mindenképpen, ha korábban kezdődnének az edzések, és hosszabbak lennének – mondja az íjászreménység. – Nehéz az iskolával összeegyeztetni a sportot, mert általában nem veszik figyelembe, ha versenyen vagyok. Nemrég adtunk be kérelmet az igazgatónak, hogy mentesülhessek a májusi “kisérettségi” alól, ismeri az eredményeimet, és kedvezően vélekedik.

Az edző is úgy látja, szükség lenne háromórás tréningekre, hiszen így minden igyekezetük ellenére, ha száz vesszőt tud lőni Mátyás, pedig 120-130 lenne az ideális. Ettől függetlenül jól halad a felkészülés a májusi, ljubljanai kvalifikációs versenyre. Hatvan méteren kétszer 36 vesszőt kell kilőni a 120 centiméter átmérőjű táblára (a maximális, tíz pontot érő kör átmérője mindössze 12 centiméter). A szint 610 pont, ami teljesíthető, ha hozza, amit tud, hiszen tavaly már 630-640 egységet is lőtt. Azonban nem a helyezés számít: négy fiatal kaphat kvótát, így minél többet kell lőnie, hogy ne előzzék meg túl sokan.

csordas_nagy_matyas_szovetseg [2]

 •  Forrás: MÍSZ

Azért sem egyszerű a 17 éves íjász feladata, mert – tisztelve a többieket, de – a hazai mezőnyből nagyon kiemelkedik (tavaly, a különböző versenyeken, legyen az terem- vagy pályaíjász országos bajnokság, győzött [3]). A hazai viadalokra nem mindig tudja magát annyira felpörgetni, mert tudja, általában önmagával harcol és a körökkel (edzője szerint ezt persze később megtanulja, de most még szoknia kell a kiélezett helyzeteket). Mint jó versenyző, ő is mindig saját eredményeit szeretné felülmúlni, ám sokkal nagyobb motiváló erő, amikor tudja, hogy külföldön erős ellenfelek ellen kell helytállnia (például a Magyarország és a környező országok íjászainak részvételével működő Central European Cup-állomásokon).

Nos, a ljubljanai verseny lesz a javából, minden eddigi közül a legfontosabb.

– Kettős érzéseim vannak: egyrészt nagyon örülök, hogy bíznak bennem, másrészt kicsit teher, hogy hoznom kell az eredményt. Igyekszem nyugodt lenni, és mindent megtenni azért, hogy minél jobb menjen. Kicsit izgulok, mert ez lesz életem legkomolyabb megmérettetése, még nem jártam olyanon, ami egy hétig tartott, és ilyen erős ellenfelek voltak.

A felkészülésnek a lövések gyakorlása és az otthoni erősítés mellett fontos része a vizualizáció is. Ilyenkor lefekvés előtt, ellazult állapotban kell elképzelni versenyhelyzeteket, hogyan lő ki nyilat, miként látja maga előtt a táblát, és a többi. Néhányszor már azt megjelent előtte, hogy sikerül kvótát szereznie a szlovén fővárosban. De annál tovább nem álmodott… Nandzsing még messze van.