- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Ádám és a kínai kaland

Kiharcolta az indulási jogot, mehet Nandzsingba. Pörgős éve lesz Szudi Ádámnak: ifjúsági Eb, érettségi, ifjúsági olimpia. Nem kell félteni, mert nemcsak tehetséges, hanem tudatosan és alázattal készül is a feledataira. Erről mindenki meggyőződhet az ifjú asztaliteniszezővel készített beszélgetésből.

Szegő Tibor Szudi Ádám, a Jászkun Volán játékosa a portugáliai selejtezőn kiharcolta a nyári ifjúsági olimpia indulási jogát.  Hazaérkezése után elindult a World Tour sorozat szombathelyi állomásán, majd végre szorított némi időt, hogy nyilatkozzon honlapunknak jelenről, jövőről, sportról, iskoláról.

Az igazolás... [1]

Az igazolás az olimpiai részvételről

A húzótéma persze az ifjúsági olimpia, hiszen bár a magyar utánpótlás hozott Európa-bajnoki címet tavaly (éppen Szudi Ádám és Lakatos Tamás nyert párosban. – A szerk.), azért az elmúlt évek legnagyobb korosztályos sikerét ez a 18 éves fiatalember szállította.

Régóta figyelem Ádámot. Tatán a nemzetközi tornákon tűnt fel, milyen alázattal készül, milyen tehetséges, tudatos, okos. Ráadásul rokonszenves. A szülei a lelátóról szorítottak Ádiért Szolnokon, Budapesten, Szombathelyen, Kecskeméten. Nem balhéztak a bírókkal, ha eléjük ült valaki, arrébb mentek. A MOL Tehetségtámogató Programban részt vevő Szudi Ádám is ilyen. Meggondolja,  mit tesz, mit mond. Körültekintően fogalmaz, amikor az újságíró kérdéseire válaszol.

[2]– Vilanova de Gaia volt a selejtező helyszíne. Tudtuk, csak a legjobb négy juthat el az ötkarikás játékokra. Portugáliába menet mire készültél, mire számítottál?

– Már a verseny előtt tudtam hogy hetedik kiemelt leszek. Természetesen szerettem volna olimpiára menni, de sorsolásfüggőnek is gondoltam, hogy sikerülhet-e.

 Pázsy Ferenc kísért el a selejtezőre. Mit gyakoroltatok?

– Miután még nem tudtuk, kivel játszom, csak sima edzést tartott, de az hibátlan volt.

– A selejtező jól indult, mert 4-1-re nyertél az egyiptomi Gallabot ellen. Milyen volt a meccs?

– Úgy éreztem, végig én irányítok, de a játék nem ment igazán jól. De szerencsére viszonylag simán nyertem.

[3]– Jött a folytatás, kikaptál a dél-koreai Kimtől 4-3-ra. Izgalmas lehetett. Hogy zajlott?

– Furcsa mérkőzés volt, mert dacára, hogy 4:3 lett a vége, a szettek elég simán zajlottak le. Azok is, amelyeket ő nyert, és azok is, amiket én. Fonákjátékban múlt felül.

– A meccs után eldőlt, hogy mindenképpen meg kell verned a thaiföldi Tanvirijavecsakult. Nem féltél, hogy egyszer ki kell mondanod a nevét?

– Próbálkozni sem volt kedvem. Nem volt sok időm a koreai elleni vesztes meccs után, és picit csalódott is voltam. A facebookon Ecseki Nánditól kérdeztem taktikát, mert ő már játszott ezzel a fiúval, és így volt elképzelésem hogy mit fogok csinálni. Be is jött.

– A főtáblán, a négy közé jutásért Hugo Calderano volt az ellenfeled. A ranglistán a brazil a hatodik, te a huszonharmadik helyet foglaltad el éppen. Izgultál?

– Nem túlzottan, de nem is örültem, hogy vele kell játszanom a kvótáért. Az viszont jólesett, hogy a Calderano elleni meccs előtti este volt pár ember, aki lelkesített, bíztatott, hogy meg tudom csinálni. Pázsy Ferivel megnéztük korábbi meccseit, és nagyon jó taktikát kitálalva sikerült nyernem. Az volt a lényeg, hogy minél többet kellett játszani röviden a tenyeresére, és nem belemenni a nagy visszapörgetésekbe.

– Mit tudsz az ifjúsági olimpia helyszínéről?

– Nandzsingról annyit tudok, hogy császárváros volt és több kínai válogatott asztaliteniszező is ott élt.

Ádám hazaérkezése után szinte azonnal a vasi megyeszékhelyre utazott, ahol megkezdte kétfrontos küzdelmét az U21-esek és a felnőttek között.

[4]– Hogy sikerült a szombathelyi World Tour?

– Közepesen. Felnőttben sajnos nem sikerült főtáblára jutnom, U21-ben igen, de ott az első fordulóban kikaptam. Összességében a kötelezőt hoztam.

Miért nem indulsz a Molnár János-emlékversenyen?

– Mostanáig elég sok volt a verseny, inkább pihenek. És készülök az iskolára.

– Idén érettségizel…

– Az nem lesz könnyű a sok verseny miatt, de bízom benne, hogy azzal is megbirkózom.

Ádámnak tehát tele a naptára. Érettségi, ifjúsági Európa-bajnokság, aztán jöhet a kínai nagy kaland, az ifjúsági olimpia…

 

Videó a 2011-es tatai nemzetközi tornáról ITT [5].

Főoldali fotó: Kalocsai Richard