- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kötéltánc a vízen

Valóságos kötéltáncot kell járnia a 19 éves Khaut Kristófnak, és persze szinte az összes kajakosnak, kenusnak. A szegedi Világ Kupán a lehető legjobb eredmény a cél, de koncentrálva már a két hét múlva ugyanott esedékes válogatóra is.

reb Sűrű hetek után sűrű hetek következnek Khaut Kristóf [1]nak. Bár ez így természetes a versenyszezon kezdetén. A Graboplast Győri Vízisport Egyesület 19 éves kenusa indult május elején a milánói Világ Kupán és ott lesz hétvégén, a szegedin is. Mielőtt az elkövetkező feladatokra térnénk, még a három héttel ezelőtti eredményes szereplésről kérdezzük. Akkor ugyanis Khaut negyedik lett C1 500 méteren, 1000-en pedig a kilencedik helyen végzett, amivel még a felnőtt-vezetőedző, Storcz Botond külön méltatását is kiérdemelte.

khaut_kristof_kajak.hu [2]

Khaut Kristóf  •  Forrás: www.kajak.hu

– Nagyon örültem a kapitány dicséretének, fontos, hogy érezzem, látnak bennem fantáziát – beszélt erről a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Az ezren is örültem a döntőnek, az ötszázas negyedik hely pedig kifejezetten jó. Már csak azért is, mert mindkettő után úgy éreztem, hogy mindent kiadtam magamból. És persze rengeteget tanulhattam a pályákból. Például ezren kicsit rosszul osztottam be az erőmet, a végén a csillagokat láttam, de az ötszázat már jobban építettem fel. Az is tapasztalás, még ha profi versenyzőnek ezen hamar túl is kell lépnie, hogy olyanok voltak az ellenfeleim, akikre évekkel ezelőtt még nagy szemekkel néztem fel, most pedig ellenük versenyzem.

A sportág jellegéből fakadóan különösen stílszerű Khaut kifejezése: még rátett egy lapáttal, hogy idén érettségizett. A milánói Világ Kupáról például olyan későn érkezett haza, hogy négy órát aludt a magyar írásbeli előtt. De nem bánta a tempót. Ahogy mondja, segített abban, hogy ne „görcsöljön rá” egyikre sem. „Nem volt időm azon gondolkozni, hogy nehéz-e megoldani a feladatot. A magyar érettségi közben már a délutáni edzésen járt az eszem és fordítva.”

A mostani eredményekhez a tőle megszokott céltudatosság mellett az is hozzátett, hogy idén már jóval többet tudott edzeni. Ráadásul nemcsak mennyiségi, hanem minőségi előrelépés is történt. Az egyébként jól sikerült alapozás alatt, akár a tanórák rovására is, többet készült, ráadásul felnőttekkel, például Varga Dáviddal. Az ifjúsági korosztályból kilépve amolyan „mentsvárként” minden fiatal kajak-kenus számára ott az U23-as korosztály, ám a célt, a felnőttben való sikeres szereplést itt már különösen nem téveszthetik szem elől.

– Erős volt a váltás tavalyhoz képest, de azt hiszem, sikerült felvennem a ritmust. Az U23 nagyon jó dolog, mert az ifjúsági után nagyon nehéz lenne egyből a legjobb felnőttekkel rivalizálni, de már most is az a célom, hogy ellenük bizonyítsak.

Erre lesz alkalma a Világ Kupa-sorozatot záró harmadik, szegedi állomáson is. De nem csak a rekordnevezésből (54 ország érkezik!) is fakadó erős mezőnnyel gyűlhet meg a baja. Ismerve a sportág hazai népszerűségét, és hogy a Maty-éri viadal mennyivel hangulatosabb gyakorlatilag bármelyik másiknál a világon, a maximumra kell törekedni.

Csakhogy… Két hétre rá rendezik a sokkal fontosabb világversenyen való indulásról döntő, első válogatót, amelyen Khaut célja, hogy a legjobb U23-as versenyző legyen.

– A határon kell táncolni, mert kevés idő van a két esemény között, nincs mód arra, hogy újra felépítsem magam. Nagyon várom a Világ Kupát, mert még sosem volt lehetőségem hazai világeseményen versenyezni. Ugyanakkor az első válogató fontosabb, mert részben ez dönt a júliusi, ugyancsak szegedi világbajnoki indulásról. Edzőmmel, Szabados Krisztiánnal és a csapattal azon vagyunk, hogy megtaláljuk az ideális egyensúlyt.

Egyesben sem tiszta a képlet, hát még a tavaly ifjúsági világbajnok párosban!… A társa, Hajdu Jonatán még ifjúsági, neki más időpontban kell helyt állni a hazai válogatókon. Mindenesetre a fő csapásirány a szegedi (ifjúsági és) U23-as világbajnokság, ha pedig ez valamiért nem sikerülne, akkor a vébé előtt az U23-as Európa-bajnoki szereplés.

A szegedi Világ Kupán induló magyarok névsorát – köztük több fiatallal – itt találja [3].